Rapport fra statsforvalterens tilsyn på allmennlegevakten
Helseetaten mottok 24. mars rapporten etter statsforvalterens tilsyn på allmennlegevakten høsten 2024.
Aktuelt / Publisert: 26.03.2025
Av Helseetaten

- Vi tar rapporten og funnene fra statsforvalteren alvorlig og er glade for at statsforvalteren har gjennomført tilsyn hos oss og andre legevakter. Dette vil hjelpe oss med å forbedre allmennlegevakten, sier avdelingsdirektør for allmennlegevakten, Elisabeth Grøtli Nordal.
Statsforvalteren konkluderer med at Oslo kommune ikke sikrer at:
- 80 % av alle telefonhenvendelser til legevaktsentralen normalt besvares innen to minutter
- alle ansatte på legevaktsentralen har tilstrekkelig opplæring i nødnett
- legevaktsentralen alltid bemannes med personell med relevant helsefaglig utdanning på bachelornivå
- alle ansatte på legevakten har gjennomført kurs i akuttmedisin og volds- og overgrepshåndtering
- det er lagt til rette for at helsepersonell kan overholde taushetsplikten i pre- triage/venterom
Les hele rapporten på helsetilsynet.no
For lav svarprosent på legevaktsentralen
Vi mottar ca. 900 telefoner daglig og besvarer over 70 %, men vi klarer ikke å svare 80 % innen 2 minutter.
- Vi har jobbet de siste årene med å bedre svarprosenten, men ligger fortsatt under kravet, det er vi ikke fornøyd med. Tilsynet viser at samtalene stort sett er av faglig god kvalitet, det er noe vi ønsker å opprettholde, sier Nordal.
Opplæring i nødnett
Det arrangeres kurs i nødnett i regi av Helsetjenestens driftsorganisasjon for nødnett fire ganger i året, men vi er på etterskudd med å få dette på plass for alle operatørene.
Bemanning med relevant utdanning
Når det gjelder bemanning med personell med relevant helsefaglig utdanning på bachelornivå har det jobbet fire medisinstudenter før de fikk lisens i noen måneder. Utover dette har alle ansatte ved legevaktsentralen minst bachelornivå og 2 års relevant kompetanse.
Kurs i akuttmedisin og volds- og overgrepshåndtering
Når det gjelder kravet om kurs i vold og overgrepshåndtering har vi vurdert dette feil for sykepleiere og helsesekretærer. Vi vil nå rette opp slik at også disse ansatte får gjennomført kurs. Allmennlegevakten drifter landets største overgrepsmottak på vegne av Helse Sør-Øst. Pasienter som har vært utsatt for overgrep behandles i eget akuttmottak av personell med høy kompetanse på området.
Til statsforvalteren har vi redegjort for at manglende oppfyllelse av kompetansekrav i akuttmedisin blant annet skyldes at ledelsen ikke har sikret å følge opp dokumentasjon fra ansatte på gjennomførte kurs på en systematisk måte. Det er et brudd vi vil følge opp, slik at vi sikrer at alle ansatte både får gjennomført kurs og får dette dokumentert.
Taushetsplikt i pre-triage og venterom
Lokalenes utforming gjør at det er vanskelig å overholde taushetsplikten i pre-triage/venterom, spesielt ved stor pågang. Vi jobber blant annet med å redusere antall pasienter som venter på legevakten ved at pasientene kan vente hjemme før de kommer til legekonsultasjon.
Videre forbedringsarbeid
Byrådet har allerede gitt et oppdrag til Helseetaten om å sette i gang en rekke tiltak for å bedre situasjonen og blant annet bevilget midler til kompetanseheving, se pressemelding fra 29. januar.
Vi har også jobbet med å forbedre pasientflyten og redusere ventetiden ved å innføre nye digitale verktøy og styre tilstrømmingen bedre. Blant annet oppfordrer vi alle våre pasienter til å ringe før oppmøte. Når pasientene ringer før oppmøte kan vi veilede mange pasienter på telefon uten at de trenger å komme til legevakten, og sørge for at de pasientene som trenger legeundersøkelse kan vente hjemme og få undersøkelsen i rimelig tid etter at de kommer til legevakten. Dette arbeidet vil fortsette som en del av oppfølgingen av tilsynet.
- Vi vil fortsette å jobbe systematisk med forbedring og de funn statsforvalteren har avdekket. Vårt helsepersonell har høy kompetanse og gir god pasientbehandling hver dag. Hos oss skal alle være trygge på at de får god og rask akuttmedisinsk hjelp når de trenger det, avslutter Nordal.