Helse og omsorg

Inviterer til Oslos første folkehelseundersøkelse

Fra 4. november sendes SMS til 160 000 Oslo-folk med invitasjon til å delta i byens første og største undersøkelse om folkehelse.

Aktuelt / Publisert: 04.11.2024

Av Helseetaten — Bydel Alna — Bydel Bjerke — Bydel Frogner — Bydel Gamle Oslo — Bydel Grorud — Bydel Grünerløkka — Bydel Nordre Aker — Bydel Nordstrand — Bydel Sagene — Bydel St. Hanshaugen — Bydel Stovner — Bydel Søndre Nordstrand — Bydel Vestre Aker — Bydel Ullern — Bydel Østensjø

Kvinne med langt hår går ned langs trehusene i Telthusbakken. Det er grønne trær og sol i det fjerne.
Med en aldrende befolkning er det viktig å fremme helse og forebygge sykdom. Bilde: Olav Helland / Oslo kommune.

– Svarene vi får kan brukes til å utvikle tjenester og tilbud som er viktige for våre innbyggere. Vi håper derfor at du svarer dersom du får invitasjonen, sier helsebyråd Saliba Andreas Korkunc.

Avsender er Oslo kommune. Det er trygt å klikke på lenken som er i invitasjonen. Invitasjonen blir også sendt på e-post.

Spørsmål og svar om undersøkelsen

Undersøkelsen gjennomføres i samarbeid med Folkehelseinstituttet (FHI). Deltakerne blir spurt om faktorer som påvirker helse og livskvalitet.

Les mer om undersøkelsen på FHIs hjemmeside.

Oppfordrer unge menn og innvandrerbefolkningen

Som hovedstad har Oslo en befolkning med et stort mangfold. Erfaringer fra liknende undersøkelse viser at det må settes inn ulike tiltak for å få flere svar fra enkelte grupper.

– Vi ønsker at resultatene skal gjenspeile befolkningene. Noen grupper har tradisjonelt lavere svarprosent enn andre. Det gjelder blant annet enkelte innvandrergrupper og unge mennesker, spesielt menn. Nå har du sjansen til å påvirke tjenestene som er viktige for deg, sier Korkunc.

Oslo med for første gang

Flere andre fylker har gjennomført undersøkelsen og FHI har kunne laget sammenlikninger på tvers av fylkene. Nå blir også Oslo en del av kunnskapsgrunnlaget.

Fylkeshelseundersøkelense er blitt et viktig verktøy i folkehelsearbeidet i fylker og kommuner over hele landet. Statistikk og resultater fra disse undersøkelsene gir et godt bilde over hvordan folk har det, i hele landet.

– Oslo, landets største by og hovedstad, har vært ett «hull» i denne oversikten og er viktig ikke bare for Oslo, men for å utfylle bildet vi har av folkehelsen i Norge, sier prosjektleder i FHI Thomas Sevenius Nilsen.

Helsebyråd Saliba Andreas Korkunc og etatsdirektør Tore M. Andresen viser frem Oslosokkene som er en premie man kan vinne dersom man svarer.
Helsebyråd Saliba Andreas Korkunc oppfordrer alle som får en SMS til å svare. Sammen med etatsdirektør Tore M. Andresen viser han frem Oslo-sokkene, en av premiene man kan vinne. Bilde: Le Hang Duong.

Sina Bråten Lunde

Spesialkonsulent