Osloborgere på topp i gode relasjoner
Oslos innbyggere er på Norgestoppen når det gjelder hvor tilfreds de er med sine sosiale relasjoner. Folkehelseundersøkelsen i Oslo vil gi enda mer innsikt i befolkningens helse og livskvalitet.
Aktuelt / Publisert: 29.11.2024
Av Helseetaten
Hele 35 prosent av Oslos innbyggere rapporterer om høy grad av givende sosiale relasjoner. På plassene bak Oslo, kommer Vestfold og Østfold med 34 prosent. Nederst på listen ligger Finnmark med 25 prosent.
Dette viser nye tall fra Livskvalitetsundersøkelsen 2024, som gjennomføres årlig av Statistisk Sentralbyrå (SSB). Over 17 000 nordmenn svarte på den siste undersøkelsen.
Oslo er også det fylket i Norge med lavest andel som oppgir lav grad av slike sosiale relasjoner – kun 21 prosent. I de andre fylkene ligger andelen på mellom 23 og 30 prosent.
– Vi trenger mer kunnskap om hvordan innbyggerne i Oslo egentlig har det. Vi er spesielt opptatt av å få vite mer om ensomhet og sosiale relasjoner i de ulike områdene av byen. Folkehelseundersøkelsen er en god måte å få mer kunnskap enn vi har i dag, og derfor er det viktig at så mange innbyggere som mulig svarer på den, sier byråd for helse i Oslo, Saliba Andreas Korkunc.
Kommer den positive utviklingen alle til del?
Etter en periode med nedgang under pandemien, har trenden snudd. De siste par årene har andelen innbyggere i Oslo med givende sosiale relasjoner økt.
I 2024 er andelen på omtrent samme nivå som året før pandemien. Den gang rapporterte 36 prosent av Oslos innbyggere at de hadde givende sosiale relasjoner.
– Vi vet at det å ha gode sosiale relasjoner er viktig for folkehelsa. Etter pandemien var mange bekymret for at dette skulle få langvarige sosiale konsekvenser for innbyggerne, og derfor er det gledelig at situasjonen er tilbake til normalen.
Dette sier Sille Cathrine Ohrem. Hun er spesialkonsulent i Helseetaten i Oslo kommune og er prosjektleder for Folkehelseundersøkelsen i Oslo.
Les mer om folkehelseundersøkelsen her
– Samtidig vet vi at Oslos befolkning er mangfoldig, og at siste års hendelser som pandemien kan ha rammet ulikt. Vi trenger derfor mer kunnskap om hvordan sosiale relasjoner og andre forhold fordeler seg i ulike områder av hovedstaden, og blant forskjellige grupper av innbyggere i byen vår. Folkehelseundersøkelsen i Oslo vil bidra til det, fortsetter Ohrem.
Oslos nye folkehelseundersøkelse kan gi flere svar
Folkehelseundersøkelsen i Oslo kartlegger sosiale relasjoner og andre forhold av betydning for Osloborgernes helse og livskvalitet, og gjennomføres av Oslo kommune i samarbeid med Folkehelseinstituttet. Omtrent 1 av 4 av Oslos innbyggere i alderen 18 år og eldre er trukket ut til å svare på et digitalt spørreskjema.
– Vi er opptatt av hvordan alle i hele byen har det. Samtidig kan vi ikke spørre alle, og derfor er det så viktig at de som får undersøkelsen faktisk svarer. De som er trukket ut til å svare, svarer faktisk på vegne av både seg selv og andre, sier Ohrem.
I undersøkelsen mobiliseres det lokalt for nettopp å få flere til å svare. Eksempelvis har Bydel Stovner engasjert ungdommer for å ringe opp de som ikke har svart. I Bydel Alna tilbyr Digihjelpen støtte til de som strever med å svare på digitale undersøkelser.
– Vi ser at all innsats hjelper. Men vi trenger at flere deltar i undersøkelsen, og da særlig blant unge voksne. I denne gruppen har derfor alle som deltar mulighet til å vinne premier som billetter til valgfri musikkfestival i Oslo, avslutter Ohrem.
Undersøkelsen vil pågå frem til midten av desember.