Helse og omsorg

Vær trygg på nett

Har du lett for å gå deg vill i digitale landskap? Bydel Søndre Nordstrands nye veileder «Digital trygghet» viser vei.

Aktuelt / Publisert: 06.03.2025

Av Bydel Søndre Nordstrand

To kvinner sitter og blar sammen i brosjyren "Digital trygghet- En veileder for eldre i en digital hverdag
Karin Svard har fått god hjelp av veilederen. Her sitter hun sammen med senterleder Victoria Maurland på Prinsdal Seniorsenter, et av flere steder hvor veilederen deles ut. Bilde: Heinesen/Bydel Søndre Nordstrand.

Å motvirke digitalt utenforskap blant eldre er et viktig mål for Bydel Søndre Nordstrand. Nylig lanserte bydelen, i samarbeid med Utviklings- og kompetanseetaten i Oslo kommune, «Digital trygghet – en veileder for eldre i en digital hverdag». Av brukere på Prinsdal Seniorsenter har veilederen blitt mottatt som et kjærkomment verktøy til å mestre forskjellige utfordringer i den digitale hverdagen og bli bedre rustet til å unngå å bli svindlet på nett.

  • Deichmanske bibliotek Holmlia
  • Nabolagshuset
  • Resepsjon
  • Bydelshuset
  • Prinsdal Seniorsenter
  • Bjørndal Frivillighetssentral
  • Mangfoldshuset Mortensrud
  • Eldrerådet

– Jeg har fått god hjelp i veilederen til å finne frem, blant annet på Helse Norge. I veilederen står det forklart hvordan siden fungerer. Det var veldig nyttig for meg. Her kan man gå inn og finne oversikt over egne helseopplysninger selv, sier Karin Svard, som er frivillig på Prinsdal Seniorsenter.

Hvordan du bestiller hjemlevering av mat eller aldersvennlig transport, hvordan Bank-ID fungerer, og tips til hvordan du unngår å bli svindlet på nett er noe av det veilederen gir en innføring i. Karin, som selv er i målgruppen for veilederen, forteller at hun selv har selv fått god hjelp av veilederen både for sin egen del, og når hun har hjulpet ande på seniorsenteret.

"Jeg satt hjemme forleden dag og lurte på noe data-greier, og så tok jeg frem «Digital trygghet»-veilederen og fant ut av det der! Så jeg har brukt den når jeg står fast."
Karin Svard, frivillig på Prinsdal Seniorsenter

Undersøkelser foretatt i Bydel Søndre Nordstrand viser at det er stor variasjon i den digitale kompetansen blant seniorer i bydelen. Flere av de eldre har «data-angst» og trenger tid til å lære i sitt eget tempo. Behovet for digital veiledning er stort, og har blitt fulgt opp på flere måter- både i form av kurs og en til en- veiledning, i tillegg til veileder-brosjyren som i dag deles ut til brukere av bydelens tjenester.

I tillegg til praktisk veiledning innen sentrale digitale funksjoner som Bank ID, dekker veilederen temaer som økonomiske overgrep mot eldre, falske meldinger og eposter, «Fishing» og lureri i den digitale verden- temaer som er viktig å kjenne igjen og være bevisst på for å unngå å bli lurt eller svindlet.

Victoria Mauland, som er leder ved Prinsdal seniorsenter forteller at veilederen er noe flere har ønsket seg:

– Det er krevende for mange eldre å skulle forholde seg til den digitale utviklingen i samfunnet vårt. Det er vanskelig å henge med, nivået er høyt, og behovet for veiledning og hjelp er stort Ideen til denne veilederen kom etter at flere brukere av senteret ytret ønske om å ha noe de kunne slå opp i for digital hjelp liggende hjemme, og dette er et godt supplement til «en til en»-veiledning, eller et godt alternativ når det ikke er mulig. Vi er fornøyde med resultatet, og vi har fått gode tilbakemeldinger. Så denne ville jeg anbefale til flere bydeler, sier hun.

To kvinner blar i veilederen Digital trygghet-en veileder for eldre i en digital hverdag
Veilederen er gratis, og deles ut flere steder i bydelen. Bilde: Heinesen/Bydel Søndre Nordstrand.

Motta aktuelle nyheter og pressemeldinger fra bydelen rett i innboksen:

Husk å åpne eposten første gang du får den, så den ikke forsvinner.

I forbindelse med at bydelsrammen ble styrket med 2 millioner årlig fra 2024 for å etablere tilbud til eldre på seniorsentrene i bydelene inngikk seksjon Lavterskel, Forebygging og Rehabilitering enhet hjemmetjenesten i Bydel Søndre Nordstrand et samarbeid med UKE. Gjennom fysiske kurs, foredrag, og etablering av en trykket veileder, var målet å øke den digitale kompetansen og redusere digital utenforskap for bydelens eldre. Tilbudet skal legge til rette for økt digital kompetanse for eldre. Veilederen som er laget, er spesielt tilpasset behov og etterspørsel i Bydel Søndre Nordstrand.

– Hovedmålet var at Seniorer i Bydel Søndre Nordstrand skulle bli digitalt integrerte i det Norske samfunnet. Veilederen deler vi ut til alle seniorer blant annet på Prinsdal seniorsenter. De som har fått oppslagsverket har gitt gode tilbakemeldinger om at veilederen er nyttig, og lett å forstå for den enkelte, sier Renate Kuraas Karlsen, seksjonsleder for Lavterskel, Forebygging og Rehabilitering i Enhet hjemmetjenester.