Ny folkehelseundersøkelse viser store forskjeller
En omfattende folkehelseundersøkelse viser at Oslo er en by med store forskjeller. De med lavest utdanning og dårligst økonomi har flest helseproblemer.
Pressemelding / Publisert: 07.04.2025
Av Helseetaten

Folkehelseundersøkelsen i Oslo ble gjennomført i november 2024, i tett samarbeid med Folkehelseinstituttet. 45 500 innbyggere deltok ved å svare på et spørreskjema om helse, livskvalitet og forhold av betydning for folkehelsen.
Store forskjeller og mange utfordringer
Folkehelseundersøkelsen viser at Oslo er en god by å bo og leve i. 7 av 10 voksne vurderer egen helse som god, og de fleste opplever at det er trygt i eget nærmiljø. Samtidig viser undersøkelsen at Oslo er en by med store forskjeller og mange utfordringer. De med lavest utdanning og dårligst økonomi har flere helseproblemer og scorer dårligere på spørsmål om livskvalitet.
– Folkehelseundersøkelsen gir oss viktig kunnskap om hvordan innbyggerne i byen vår har det, og hvilke utfordringer vi har. De viktigste tiltakene for å utjevne forskjeller er en god skole og et arbeidsliv med plass til flere. Altfor mange i dag blir stående utenfor viktige sosiale arenaer fordi de ikke går på skole eller ikke er i jobb. Derfor jobber byrådet for at flere skal fullføre skolen og flere få muligheten til å prøve seg i arbeidslivet, sier helsebyråd Thea Kristine Schjerven (H).
Kun én av tre blant dem med dårligst råd vurderer at de har god helse. Til sammenligning svarer nesten 90 prosent av dem med best råd at de har god helse.
Resultatene fra undersøkelsen er unike
For aller første gang, har et stort antall respondenter svart på en spørreundersøkelse om helse og livskvalitet, noe som gjør det mulig å bryte ned resultatene til mindre bomiljøer innad i en bydel, såkalt delbydel. Funnene bekrefter store forskjeller i byen, men at det også er stor variasjon innad i hver enkelt bydel når det gjelder livskvalitet og helse.
– Resultatene fra undersøkelsen kan bidra til at kommunens tilbud og tjenester fremmer god folkehelse i hele byen, sier etatsdirektør i Helseetaten Hege Farnes Hildrum.
Noen utvalgte funn fra undersøkelsen
I Oslo:
- er den sosiale tilliten særlig lav i noen grupper
- har innbyggere gode sosiale relasjoner og er ofte med venner og familie
- har ni av ti høy eller moderat grad av trygghet i nærmiljøet
- har én av fire psykiske plager
- har én av ti et udekket behov for psykiske helsetjenester
- er nær én av seks ensomme
- rapporterer én av fem lav tilfredshet med livet
- er 14 prosent av innbyggere mye plaget av støy
- er det tendens til et øst-vest skille, der innbyggere i vestlige bydeler rapporterer om bedre helse og høyere livskvalitet enn innbyggere i østlige bydeler
Resultatene fra undersøkelsen offentliggjøres mandag 7. april kl. 12
hos Oslo kommune: https://www.oslo.kommune.no/fo...
og Folkehelseinstituttet: https://www.fhi.no/publ/2025/f...