Helse og omsorg

Krafttak på helsehusene: Vil innføre langvakter

Byrådet ønsker å øke kvaliteten for pasientene på helsehusene, få sterkere heltidskultur og bedre arbeidshverdagen for ansatte. Byrådet vil derfor innføre langvakter i helgene på alle fire helsehus.

Pressemelding / Publisert: 19.02.2025

Av Byrådsavdeling for helse

Pleier og pasient sammen på helsehus
Med langvakter på helsehusene vil byrådet forbedre opplevelsen både for pasienter og ansatte. Bilde: Daniel Stubsjøen / Oslo kommune.

Helsehusene har de siste årene fått sterk kritikk på grunn av flere alvorlige forhold og avvik. Det forrige byrådet og bystyret iverksatte en rekke viktige tiltak, blant annet omorganiseringer, høyere bemanning og innføring av ny teknologi. Dette har bedret situasjonen på helsehusene betraktelig.

I 2024 lanserte byrådet en satsing på kompetanseheving i helsehusene gjennom «Helsehusskolen», som har gitt gode resultater. Satsingen trekkes frem som vellykket i en ny rapport fra Utviklings- og kompetanseetaten som har kartlagt arbeidsmiljø, kompetanse og bemanning i helsehusene. Samtidig peker rapporten på at det er for lav bemanning på kveld og i helg og høy vikarbruk, noe som svekker kvaliteten i pasientbehandlingen, og kan true pasientsikkerheten.

– Det er innført en rekke tiltak for å bedre situasjonen på helsehusene, men de har fortsatt flere utfordringer. Pasientene og deres pårørende skal oppleve at det er trygt å være på helsehus, og at de får god helsehjelp der. Byrådet vil derfor innføre langvakter i helgene på alle fire helsehus. Pasientene vil få færre ansatte å forholde seg til, det blir bedre fagdekning i helgen, vi får mer heltid og mindre vikarbruk, sier helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H).

Langvakter innebærer økt antall arbeidstimer for helsepersonell på vakt og færre forskjellige vaktlag gjennom helgen.

– Byrådet vil med dette sørge for at det er like god fagdekning og kontinuitet for pasientene på en lørdag som på en onsdag. Det er det ikke i dag. Vi vet det spesielt er mangel på helsepersonell inn i helgen, som er da sykehuset ofte har behov for å overføre nye pasienter til helsehusene, og det kan svekke pasientsikkerheten, sier Korkunc.

For å dekke behovet i helgene med dagens arbeidstidsordning, benyttes små stillingsbrøker, ekstravakter, overtid og innleie av vikarer. Disse er ofte ufaglærte.

– Med langvakter rigger vi Oslos helsetjeneste for fremtiden. Det er helsepersonellmangel allerede i dag, og den vil bli større i årene som kommer. Derfor må vi jobbe smartere fremover. Byrådet får ikke dette til alene, vi må jobbe sammen med de ansatte. Langvakter er et vinn-vinn-grep vi mener vil komme både pasientene og helsepersonellet til gode. Det bygger en heltidskultur som gir mer forutsigbarhet med flere faste, kjente medarbeidere i helgen, og flere friperioder, sier Korkunc.

Byrådet har gitt Sykehjemsetaten i oppdrag å gå i forhandlinger med de ansattes organisasjoner. Gitt enighet i forhandlingene, er det ønskelig å starte utrullingen av langvakter allerede før sommeren. Målet er en suksessiv innføring, der alle fire helsehusene har fått innført langvakter helg i løpet av 2025. Tiltaket vil koste 26 millioner kroner.

Les oppdragsbrevet til Sykehjemsetaten (einnsyn.no).

Hensikten med å innføre langvakter på helsehus er å forsterke pasientsikkerheten gjennom bedre kontinuitet og kompetanse i helger. Det skal også gi de ansatte en mer forutsigbar arbeidshverdag gjennom hele uken, og lettere å planlegge for friperioder.

En arbeidstidsordning med langvakter skal bidra til:

  • At pasientene må forholde seg til færre ansatte
  • Høyere fagdekning gjennom hele uken, som gir trygghet og kvalitet for pasientene
  • Mindre bruk av vikarer og mindre overtid
  • Lavere sykefravær og lavere turnover
  • Heltidskultur
  • Flere friperioder for ansatte

Pressekontakter

for byråd for helse, Saliba Andreas Korkunc

Tuva Otterlei Blikom og Tonje Bruun
Telefon