Helse og omsorg

Avvikler tomme sengeplasser på Kommunal akutt døgnenhet

Kommunal akutt døgnenhet (KAD) har over tid hatt betydelig flere sengeplasser enn de har hatt pasienter. Antall sengeplasser reduseres med 24 for å benytte helsepersonellet på blant annet legevakten.

Pressemelding / Publisert: 05.03.2025

Av Byrådsavdeling for helse

To leger i en korridor på sykehus.
Endringer på Kommunal akutt døgnenhet (KAD) i Oslo kommune. Bilde: Nikolai Kobets Freund / Oslo kommune.

Kommunal akutt døgnenhet (KAD) har sengeplasser for akutt syke pasienter som trenger behandling, observasjon og pleie, og som kan behandles av allmennleger og sykepleiere i kommunehelsetjenesten. De siste fem årene har KAD hatt et belegg på om lag 60 prosent i snitt. Det betyr at 28 av 72 plasser har stått tomme gjennom året, med full bemanning.

– Med helsepersonellmangel og en alvorlig økonomisk situasjon i kommunen er det helt feil ressursbruk å la så mange senger stå tomme over tid. Vi avvikler derfor 24 sengeplasser på Kommunal akutt døgnenhet. Det gir oss mer fleksibilitet, og vi kan bruke høyt etterspurt helsepersonell på blant annet legevakten, sier helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H).

Antall plasser på KAD reduseres med 24 senger slik at det totale antall plasser blir 48. Gitt samme bruk av sengeplasser som de siste årene, vil det gi et belegg på 91 prosent. Til sammenligning krever Oslo kommune at helsehusene skal ha et belegg på 96 prosent.

KAD er lokalisert rett ved legevakten i Oslo. Byrådet har nylig gitt et oppdrag til Helseetaten om å iverksette flere tiltak som skal sikre bedre pasientflyt og få ned ventetidene på legevakten.

– Mens det har vært lav beleggsprosent på KAD, har legevakten utfordringer med pasientflyt og ventetider. 6,5 millioner kroner av ressursene som frigjøres skal derfor gå til å styrke legevakten og bemanningen på KAD i infeksjonssesongen, sier Korkunc.

I perioder gjennom året har det vært høy kapasitetsutnyttelse på KAD, spesielt i forbindelse med toppene i infeksjonssesongen. Helseetaten har derfor fått i oppdrag å gjennomføre flere risikoreduserende tiltak:

  • Styrke legevakten og etablere fleksibel bemanning i KAD i perioder med stor pågang.
  • Prøve ut styrket ambulant tilbud til pasienter som kan følges opp hjemme.
  • Styrke medarbeidernes kompetanse slik at de kan håndtere flere oppgaver og pasientgrupper på tvers i Helseetaten, inkludert legevakten.
  • Samarbeide med andre aktører i kommunehelsetjenesten eller spesialisthelsetjenesten om delte stillinger for å styrke kompetanse og rekruttering.

Helseetaten har allerede ledigholdt ubesatte stillinger på KAD grunnet den økonomiske situasjonen, og vil finne gode løsninger for de berørte ansatte i tråd med kommunens regelverk.

– For noen ansatte vil endringene innebære at de får tilbud om andre arbeidsoppgaver, slik som på legevakten. Jeg har forståelse for at dette blir en stor overgang for mange. Kommunen skal ta godt vare på de som blir berørt, avslutter Korkunc.

Endringen i KAD er en oppfølging av budsjettvedtaket i bystyret for 2025 om å foreta en intern strukturtilpasning mellom blant annet KAD og legevakten, med en anslått besparelse på 18 millioner kroner på årsbasis. Helseetaten regner nå med at endringene på KAD vil føre til en netto innsparing på 23,5 millioner kroner på årsbasis når endringene er innført, inkludert de 6,5 millioner kronene til å styrke legevakten og KAD i infeksjonssesongen.


År

2020

2021

2022

2023

2024

Beleggsandel

60,1 %

62,0 %

57,0 %

62,0 %

63,0%

Pressekontakter

for byråd for helse, Saliba Andreas Korkunc

Tuva Otterlei Blikom og Tonje Bruun
Telefon