Avfall og ressurser

Hvordan kildesortere jula

Julen er en tid for kos og hygge. Og når vi koser vårs, så lager vi gjerne mye avfall. Her kan du se hvordan du kildesorterer de vanligste avfallstypene i jula.

Aktuelt / Publisert: 26.11.2019 / Sist oppdatert 13.02.2023

Av Renovasjons- og gjenvinningsetaten

Artikkelen er mer enn ett år gammel.
Ulike juleting på rød bakgrunn
Hva skal sorteres hvor i jula? Denne oversikten gir deg svaret! Bilde: Oslo kommune.

Gavepapir og gavebånd

Glanset, "billig" gavepapir kan ikke gjenvinnes og skal kastes i restavfallsposen.

Gråpapir og avispapir, med eller uten farge og mønster, kan sorteres som papiravfall.

Men OBS OBS: Husk å fjerne alt gavebånd først; dette skal i restavfallet. Hvis det er mye teip, så er det fint om du fjerner det du kan av den også.

Hender holder en innpakket gave
Husk: Ordentlig julegavepapir kan du ofte bruke på nytt neste år. Bilde: Oslo kommune.

Batterier

I Norge er det brann i avfallsanlegg og renovasjonsbiler nesten hver uke. Grunnen er nesten alltid batterier som er kastet i restavfallet eller i papiret. Batterier kan ha eksplosiv restenergi i seg og kan fort antenne annet avfall.

De skal aldri i vanlig avfall. Husk at alle butikker som selger batterier, også er pliktige til å ta dem i retur.

Utbrente batterier
Nylig brant det i mottaket for papiravfallet pga. disse batteriene og telefonene. Bilde: Norsk Gjenvinning AS.

Ribbefett, smult og matolje

Fett, oljer o.l. skal ikke i vasken eller i toalettet. Da gir du mat til rotter som bor i avløpsrørene under Oslo. Fett kan dessuten tette igjen rør og sluk.

  • Stivnet fett eller små mengder olje fjernes med tørkepapir og kastes i grønn pose.
  • Har du et par-tre desiliter olje i kjelen, så kan du helle den over på en tom brusflaske av plast. Den lukker du og kaster i restavfallet.
  • Større mengder ønsker vi at du leverer til oss som farlig avfall. Helst i originalemballasje. Hvis du ikke har den, må du merke beholderen godt.

Visste du at brukt matolje brukes i produksjon av biodiesel? Oljen din kommer definitivt til nytte!

Fire rotter på gul bakgrunn
Rotter koser seg med fett i avløpsrørene. Ikke hell ribbefettet i vasken eller i do! Bilde: Oslo kommune.

Juletrær

Hver januar kjører vi rundt og henter juletrærne til Oslos innbyggere. Vi har over 1000 hentesteder rundt om i Oslo, og tjenesten koster deg ikke noe ekstra. Følg med her for mer informasjon når det nærmer seg.

NB: Juletreet må være helt uten pynt når det leveres.

Juletreet kan også leveres til gjenbruksstasjonene på Grønmo, Haraldrud, Smestad, Grefsen og Ryen (Bygdøy hageavfallsmottak er stengt for vinteren).

Barn ser på at dame kaster juletre inn i renovasjonsbil
Oslo kommune henter juletreet ditt i januar - helt gratis! Bilde: Oslo kommune.

Vedsekk og juletrenett

Kast disse i en restavfallspose. Husk dobbel knute på posen. Disse nettene kan sette seg fast i sorteringsanleggene, så det er viktig at nettene ikke ender opp som løst avfall.

Pappesker, merkelapper/julekort av papir, blader og magasiner

Kast det i beholderen for papp og papir. Også her må alt av gavebånd og hyssing fjernes først. Papp skal brettes slik at det blir plass til mer i beholderen din. Da blir det også lettere for oss å hente den.

Husk at fine esker og bånd også kan spares på og brukes på nytt neste år!

Juleblomster

Visne juleblomster kan du legge i restavfallet. Større mengder blomster bør leveres inn til våre hageavfallsmottak.

Rød blomst på rød bakgrunn
Blomster og planter skal ikke i matavfallet. Bilde: Oslo kommune.

Vet du hvorfor blomster ikke skal i matavfallet? Det er fordi mange av dem har giftige plantevernmidler i seg. Dette skal vi ikke ha inn i produksjonen vår av biogjødsel, som er godkjent for økologisk landbruk.

Ødelagte juletrelys og andre elektriske eller elektroniske produkter

Leveres til en av våre gjenbruksstasjoner eller til et utsalgssted for slike produkter. Alle som selger et EE-produkt har krav om å ta imot ødelagte i retur!

Ledning i plastpose
Ikke matavfall, dette? Lyslenker kan stanse hele sorteringsanlegget hvis de henger seg fast i maskineriet. Bilde: Sverre Sandvik, Oslo kommune.

EE-avfall må behandles på riktig måte slik at det ikke skader miljøet. Dessuten inneholder det mineraler og metaller som kan brukes om igjen.

Hvis det kastes i vanlig avfall, så går det til forbrenning. Det er dårlig for miljøet, og ressursene i avfallet kastes bort. Visste du at ett tonn mobiltelefoner inneholder 150g gull, tre kg sølv og 100g kobber?

Ødelagt juletrepynt av plast og glass

Dette legger du i restavfallet. Husk å pakke skår eller skarpe gjenstander godt inn, slik at de ikke ødelegger posene med kildesortert avfall.

Snø- og glitterspray

Leveres som farlig avfall ved en minigjenbruksstasjon eller gjenbruksstasjon. Alle typer sprayflasker regnes som farlig avfall. Det er "alltid" gass igjen selv om den virker tom.

Her kan du se en oversikt over alle våre gjenbruksstasjoner.

Stearinlysstumper og telysholdere

Kast stumpene og telysholdere av plast i restavfallet. Telysholdere av metall kan leveres til nærmeste returpunkt for glass- og metallemballasje. Husk å løsne veken fra holderen og å fjerne stearin først.

Brennende telys
Telyskoppen kan gjenvinnes. Fjern stearinrestene og legg koppen i returpunkt for glass- og metallemballasje. Bilde: Oslo kommune.