KulTur på Gamle Munch er en arena for integrering
Fra deltaker til drivkraft: I over to og et halvt år har KulTur på Gamle Munch vært en levende møteplass for fellesskap, frivillighet og kreativ utfoldelse.
Aktuelt / Publisert: 04.06.2025 / 04.06.2025
Av Bydel Gamle Oslo — Områdesatsingene i Oslo

- KulTur språkkafé har vært en del av aktivitetstilbudet ved Tøyen frivilligsentral i flere år, med mål om å skape en trivelig og åpen arena for å lære og øve på norsk.
- Gjennom Områdeløft Grønland og Tøyen har Bydel Gamle Oslo støttet etterbruken av Gamle Munch.
- Prosjektet er finansiert og støttet av delprogram nærmiljø, et av tre delprogram i Områdesatsingene i Oslo.

Her samles mennesker med ulik bakgrunn fra hele verden for å lære språk, dele erfaringer og utforske kunst. Mange går fra å være deltakere til å bli frivillige og aktivitetsledere.
Områdeløft Grønland og Tøyen og Tøyen Frivilligsentral samarbeider med NAV Gamle Oslo, som tar med sine elever fra språkkurset Mosaikk.
– Det er noe nytt hver gang, sier Dijana Sekulic, som har vært med siden starten og nå er daglig leder av Tøyen Frivilligsentral. Hun kom til Norge fra Serbia for syv år siden og vet hvor viktig det er å bli inkludert. – Mange vet ikke hvor mye man kan bidra med som frivillig. Det handler om å bli sett og få bruke sine ferdigheter.

Kunst som brobygger
Kunstneren Randi Furuberg står bak utstillingen Bre meg ut, bre over meg på Gamle Munch. Alt i utstillingen er hennes egne verk, inkludert det store tekstilarbeidet Brister. Hun bruker lappeteknikk og formidler kunst på en måte som gjør den tilgjengelig for alle.
– Det er fantastisk å stille ut her. Jeg liker å formidle kunst på en måte som er ærlig og rett fra hjertet, sier hun. Deltakerne stiller spørsmål og blir invitert inn i kunstens verden – for mange er det første gang de opplever en slik utstilling.
Gökhan har gått på norskkurs hos Mosaikk i ett år og jobber i restaurantbransjen. Han kom til Norge fra Tyrkia for fem år siden. – Det er informativt å oppleve kunst på denne måten. Jeg liker at det er variasjon – dette vil jeg gjerne dele med vennene mine.
– Det er lettere å samarbeide med kunstnere her på grunn av museets fasiliteter. Mange deltakere blir frivillige. KulTur fungerer som en integreringsarena – flere går videre til å bli aktivitetsledere. De får øve på språket, og som frivillige kan de bruke oss som referanse når de søker jobb, forteller Sekulic. Hun er stolt over at mange har fått jobb etter å ha engasjert seg i KulTur.
Alle har noe å bidra med
– Vi har deltakere fra hele verden, forteller Sekulic. – Alle har noe å bidra med. Det handler om å finne sin plass og få bruke sine ressurser.
Språkkaféen er et fast innslag – ofte med musikk, kreative verksteder og noe godt å bite i.
Katarina, som har bodd i Oslo i ti år, kommer opprinnelig fra Somalia. Hun har nylig engasjert seg som frivillig og ønsker å bidra. – Jeg har servert vafler og samosa én gang, men gleder meg til å gjøre det igjen, sier hun. Hun går på grunnskole og tar ulike kurs.

Sport, spill og samhold
Etter kunstomvisningen går turen videre til Tøyen Sportsklubb i kjelleren på Gamle Munch. Her får deltakerne prøve bordtennis, badminton og utforske Gaming-rommet med PC-er.
– Det er viktig å vise frem tilbudene i bydelen, slik at både barn, unge og voksne blir kjent med mulighetene som finnes – og føler seg trygge nok til å komme tilbake, sier Sekulic.