Helse og omsorg

Bydel Frogner og Lyn bygger gatelag

Gjennom åtte måneder har en engasjert ruskonsulent i bydelen jobbet for å få på plass et gatelag for en gruppe brukere. I samarbeid med fotballklubben Lyn, er dette nå blitt en realitet.

Aktuelt / Publisert: 14.09.2023

Av Bydel Frogner

Ruskonsulent i bydel Frogner, Steffen Brattbakk Kristiansen, har engasjert seg stort i Gatelagsfotballen.
Ruskonsulent i bydel Frogner, Steffen Brattbakk Kristiansen, har engasjert seg stort i Gatelagsfotballen. Bilde: Ole-Petter Spaun.

– Alle er vinnere her, roper Steffen Brattbakk Kristiansen, ruskonsulent i bydel Frogner, i det siste del av oppvarmingen sparkes i gang.

Det er andre treningen med det rykende ferske gatelaget til fotballklubben Lyn. I samarbeid med bydel Frogner skal den tradisjonsrike klubben gi mennesker med rusutfordringer en arena for mestring gjennom meningsfull aktivitet.

Gatelagene har over tid blitt et av Idretts-Norges viktigste samfunnsprosjekt. Med Gatelaget Lyn som siste tilskudd i familien, er det i dag over 30 etablerte gatelag fordelt i alle landets fylker.

Disse lagene gir deltakere mulighet til å spille fotball, trene og delta i et fellesskap. De bidrar også til å skape bevissthet om utfordringene mange mennesker står overfor, samtidig som de gir dem en meningsfull aktivitet og et støttende nettverk.

Les mer om Gatelagsmodellen her.

Skulle få det til

På treningsfeltet til Lyn på Kringsjå i Oslo varmer sommersolen godt på årets siste augustdag. Det ropes og gestikuleres fra engasjerte spillere og trenere, mens de obligatoriske oppvarmingsøvelsene gjennomføres.

To dager i uka, tirsdager og torsdager, har Gatelaget Lyn treningsøkter her. Fra 11.00 til 14.00 møtes man for litt snacks og prat, etterfulgt av én times trening – som avsluttes med en god dusj og varm mat på klubbhuset.

Kristiansen har jobbet som ruskonsulent i Bydel Frogner siden august i fjor, hvor han har som hovedoppgave å få mennesker med rusutfordringer ut i aktivitet.

Men det var det én ting han virkelig ønsket å få på plass.

Da han besøkte Fyll Dagene i fjor, som er et arrangement for mennesker som har eller har hatt utfordringer med rus, møtte han noen gatelag. Han forklarer at sitt forhold til fotball gjorde at dette var en aktivitet han virkelig så muligheter med.

– Jeg er jo relativt ivrig og glad i fotball, sier han engasjert.

Selv om et slikt prosjekt er krevende å få på plass, hadde ideen om et gatelag allerede begynt å marinere litt hos ruskonsulenten.

– Dette skal jeg også få til, sa jeg litt på fleip.

– Men så fikk jeg støtte fra lederen min, som sa at dette kunne vært kult.

Engasjement fra begge sider

Plutselig var Kristiansen i gang med å undersøke hvordan man setter sammen et gatelag. Det første han gjorde var å ordne et møte med Fotballstiftelsen.

– Jeg måtte vite hva som skulle til for å få dette på plass.

Deretter kontaktet han Lyn, som har vært gira hele tiden ifølge Kristiansen.

– Vi hadde et møte i begynnelsen av februar og de syntes dette var kjempekult.

Kim Lönn, sportslig leder for barnefotballen i Lyn, ble deretter koblet på. Etter dette gikk det veldig fort. Lyn ønsket virkelig å bli en del av Gatelagsfamilien.

– Da vi fikk muligheten, og siden vi har ressursene og fasilitetene, var dette noe vi kastet oss på med en gang, sier Lönn.

– Jeg føler vi har en mulighet til å gjøre en stor forskjell gjennom størrelsen klubben har. Da mener jeg at vi har et ansvar for å gripe denne muligheten og ta del i dette prosjektet.

Kristiansen kommer inn fra sidelinja og serverer en lissepasning med rettmessig skryt:

– Vi møtte ikke motstand noe sted og ble møtt med åpne armer, smiler han, mens han fremhever Lyn sitt engasjement gjennom hele prosessen.

Og det er viktig for Lyn som fotballklubb å vise tydelig aksept for alle livsområder, ifølge Lönn – og vise at den menneskelige verdien er der uansett.

– Dette handler ikke om å bygge merkevare, fordi den er der allerede. Dette er for å hjelpe, påpeker han.

Lönn og Kristiansen er i dag ansvarlig for gatelaget til Lyn og styrer mesteparten av prosjektet. Les mer om Gatelaget Lyn her.

"Alle er vinnere her"
Steffen Brattbakk Kristiansen, ruskonsulent bydel Frogner

Selvtillit og mestring

Oppvarmingen er over og det skal endelig spilles fotball. Kristiansen snakker og motiverer, men det er et engasjement han tar del i – ikke nødvendigvis skaper selv. På fotballbanen finner gatelagsspillerne sitt lille friminutt fra livets utfordringer, og det er helt tydelig at de nå er på en arena hvor de mestrer oppgavene.

– Du ser jo at de lyser opp med en gang de kommer på banen - og pusher seg helt til siste rest, sier en like sliten Kristiansen. Men det er jo som du sier; de lever i utfordrende liv. Men her er de med på noe som gir energi, mestring og noe å bygge videre på.

Gatelaget imponerer på treningsfeltet.
Gatelaget imponerer på treningsfeltet. Bilde: Ole-Petter Spaun.

Det er et herlig kaos av talent og innsats. En myk langpasning glir som et hemmelig kjærlighetsbrev fra en spiller til en annen, mens drusere og tap-ins på de knøttsmå målene får de til å heie som om det var finale på Wembley.

På fotballbanen finner de glede i felleskapet og får en pause fra utfordringene. Alle her kjemper sin egen kamp, men på banen glemmer man det og ser bare muligheter.

Mens slitne og tørste fotballspillere tørker svetten i solsteiken, fortsetter samtalene om kampen de nettopp har spilt. Etter fotballtreningen og en liten dusj, serveres det mat på klubbhuset til Lyn. Dette er mat Lyn selv kjøper inn og tilbereder.

Dagens meny er pytt-i-panne med oksekjøtt og speilegg – kombinert med revne gulerøtter, rødbeter og mais.

– Nå må dere takke kokken som virkelig har stått på – og som har jobba beinhardt. Så tusen takk, humrer Kristiansen.

Hyllesten kommer fordi dagens kokk egentlig er en skadet spiller som likevel ønsket å være med i dag. Selv om han har kommet antrukket i en rask og hvit dress, meldte han seg gledelig til kokketjenester.

– Det er dette vi ønsker å oppnå, sier Kim Lönn. Vi er opptatt av at spillerne på gatelaget skal føle seg som en del av Lyn-familien og at dette er en trygg plass å komme til. Det er noe ekstra spesielt med lagidrett og samhold, og det ser vi når de kommer selv om de er skadet.

Ønsker kvinner velkommen

Fremover blir det viktigste å få på plass en fast gruppe som deltar jevnlig. Forutsigbarhet på trening og at det kommer nok folk, kan være en utfordring.

– Neste mål er å få satt en gruppe. Om syv-åtte måneder er det ny seriestart og da har vi disse månedene til å få satt et lag – eller i hvert fall etablere en kjerne med spillere.

Lag som har holdt på en stund har et sted mellom ti og tyve stykker. At det i hvert fall er en kjerne på underkant av ti spillere, som kommer regelmessig, er viktig, ifølge Kristiansen.

– Fordi det vil alltid være noen som kommer en gang, men ikke neste gang.

Og han har et stort håp om å få noen kvinner med etter hvert også.

– Det skaper en god dynamikk i gruppa, sier han.

I 2022 var 121 kvinner en del av gatelagene i Norge. Ønsket er at kvinneandelen skal opp og prosjektet Gatelagsjentene har som mål å rekruttere flere kvinner til gatelagene – både som spillere og ledere. Les mer om Gatelagsjentene her.

En vei mot varig endring

Fotballen er en ting, men det er hva aktiviteten gir som skal være den største gevinsten.

Rundt 600 spillere har siden 2015 kommet over i lønnet arbeid eller utdanning. I tillegg har et tilsvarende antall blitt inkludert i arbeidstreningsprosjekter i og rundt klubbene, ifølge Fotballstiftelsen.

Bare i 2022 kom 102 gatelagsspillere i lønnet arbeid, 40 begynte på skole eller utdanning og 98 startet med arbeidstrening.

– Det er mange som kommer i regelmessig aktivitet – utover gatefotballen – og er en god vei mot varig endring, sier Kristiansen.

Han fremhever hvor viktig faste aktiviteter er for å bedre strukturen i livet.

– Om det er idrett eller arbeidsrettet aktivitet, skaper det en selvfølelse og energi som betyr masse - og noe man bygger videre på.

Strålende vær for litt gatelagsfotball
Strålende vær for litt gatelagsfotball. Bilde: Ole-Petter Spaun.

Raskere prosess enn ventet

Veien fra idé til registrert gatelag har også gått overraskende fort. Ivrighet og engasjement fra begge sider er stikkord for den raske prosessen.

Dette har gått veldig fort?

– Fotballstiftelsen sier at det tar rundt 8 måneder fra prosessen starter til laget er oppe og går, sier Kristiansen.

– Vi hadde vår første uoffisielle trening allerede i midten av juni. Så i løpet av fire måneder var vi faktisk litt i gang, på en måte.

Men det er ikke kostnadsfritt å drive fotballag. Takket være midler fra Fotballstilftelsen og åpne dører hos Lyn, ble dette en raskere prosess enn ventet.

– Vi fikk 100.000 kroner fra Helsedirektoratet til å starte gatelag – så vi begynte der. Deretter kom Fotballstiftelsen på banen og ønsket å gi oss støtte til utstyr.

Allerede i juni var mye av rammene på plass, men gatelaget ble ikke offisielt klart før august.

– For noen uker siden fikk vi endelig grønt lys fra Fotballstiftelsen og at vi nå har den nødvendige støtten for å registrere gatelaget.

Støtten fra Fotballstiftelsen er helt nødvendig, forklarer Kristiansen, siden den ideelle organisasjonen står ansvarlig for en del økonomi og administrative ting.

Tryggere arena kan gi bedre oversikt

Et slikt prosjekt kan også bidra til mye lokalt og i bydelene. Kristiansen forklarer at når man er så tett på, får man et klarere innsyn i situasjon og hva de sliter med daglig.

– Det vil jo også bidra til å hjelpe systemet rundt. Kanskje har de noen utfordringer med NAV eller ruskonsulenter, for eksempel. Slike ting kan deltakerne høre med meg om, siden de ser meg to ganger i uka.

– Da kan de være litt tydelige på at "sånn og sånn er det" og spørre hva som kan være lurt å gjøre, fortsetter han.

– Jeg kan i hvert fall si hva de bør spørre om eller hjelpe dem med vanskelige spørsmål og situasjoner.

Gatelaget blir forhåpentligvis også et bindeledd mellom ulike rusinstitusjoner i bydelen og spesialisthelsetjenesten.

– Kanskje får man noen ut av spesialisthelsetjenesten og inn i bydel – som er det folk ønsker. Så får vi de riktige personene inn i spesialisthelsetjenesten og ut av bydel.

Idet spillerne forlater klubbhuset, prøver Kristiansen å få en liten oversikt over hvem som blir med neste gang. Da kommer tilbakemeldingen fra en deltaker som egentlig oppsummerer hele inntrykket man har av denne dagen:

– Dette var sykt hyggelig og veldig kult. Jeg har kosa meg masse - så tusen takk, sier han med et oppriktig ønske om å være med videre.

Kristiansen er kjapp med å sende komplimentene tilbake, mens Lönn deler ut kampbilletter til Lyn sin neste hjemmekamp.

Det kjempes nemlig om opprykk til Obosligaen og Lyn ønsker at sine nyeste familiemedlemmer blir en del av den spennende innspurten.

Gatelaget skal på sin side bruke høsten til å bygge lag frem til seriestart i 2024 - hvor de blant annet møter Vålerenga. Det er noe å virkelig se frem til.

Flotte pasninger og tekniske detaljer.
Bilde: Ole-Petter Spaun.