Bydel Frogner starter opp TryggEst
Bydel Frogner blir en av de første bydelene som starter opp TryggEst-programmet. Hva betyr det?
Aktuelt / Publisert: 01.11.2024
Av Bydel Frogner
– TryggEst er en modell som skal bidra til å avdekke og håndtere vold og overgrep for risikoutsatte voksne, som er målgruppen som vi jobber med. Fordi dette er en målgruppe som i liten grad klarer å ivareta og beskytte seg selv, sier Rakel Malene Røsandnes.
Rakel er en del av arbeidsgruppa for vold i nære relasjoner i bydelen, og sammen med folkehelsekoordinator Ida Kristin Pedersen og bydelsoverlege Neelam Sarwar Anjum, er hun en av initiativtakerne til oppstarten av TryggEst. Det viktigste var å få satt sammen en tverrfaglig ressursgruppe bestående av fagpersoner fra de ulike enhetene – som skal ivareta TryggEst i bydelen.
– Vi tror dette blir et viktig forum for samarbeid og kompetanseheving. Vi skal lære av hverandre og styrke hjelpen vi gir til de mest sårbare innbyggerne våre, sier Rakel.
Et stort samfunnsproblem
Vold i nære relasjoner er et betydelig problem, som ofte ligger skjult og koster samfunnet vanvittige summer.
– Dette er et stort samfunnsproblem, og det er veldig skjult. Jeg vil tro at dette er en problematikk som det er større omfang av i bydelen, enn vi faktisk klarer å fange opp og se i tjenesteutøvelsen vår, sier Rakel.
Hun forteller videre at vold i nære relasjoner årlig koster samfunnet nærmere 100 milliarder kroner.
– Mange slike saker er skjulte og vanskelige å avdekke, sier hun alvorlig.
Derfor er det å sette TryggEst på dagsorden viktig for ressursgruppa, som i over et år har jobbet med denne implementeringen.
– Det er viktig at dette arbeidet er godt forankret, både internt og eksternt.
Økt samarbeid og kompetanseheving
Programmet retter seg særlig mot voksne som ofte står utenfor etablerte støttetjenester. Ida forteller at det har vært etterlengtet.
– Det vi har sett i denne arbeidsgruppa, er at de som jobber med barn og unge i bydelen ofte har ganske gode rutiner for dette. Men de som jobber med utsatte voksne og eldre, har ikke de samme rutinene.
Med en dedikert telefonlinje og en tverrfaglig ressursgruppe internt i bydelen, vil ansatte nå ha et kontaktpunkt for å drøfte saker og få veiledning i utfordrende situasjoner.
Ida påpeker at målet er å gjøre arbeidet enklere og tryggere.
– Hvis ansatte står i en kompleks sak, kan de nå ringe til ressursgruppen for støtte. Det gir trygghet i arbeidet, sier hun.
I første omgang skal TryggEst være et organ for kompetanseheving, støtte og veiledning – primært til interne ansatte på huset – som står i komplekse utfordringer når det gjelder denne tematikken med sine brukere.
– Etter hvert ønsker vi å nå ut eksternt til samarbeidspartnere, fastleger og andre i bydelen.
Håper på ringvirkninger
Bydel Frogner er blant de første bydelene i Oslo som tar det i bruk. Rakel og Ida håper at flere bydeler i Oslo følger etter, da dette vil styrke samarbeidet på tvers av bydelene.
– Det gjøres mye godt arbeid på feltet allerede i bydelen, men med TryggEst styrkes mulighetene for å strukturere og fange opp dette i bedre og større grad, avslutter Ida.