Helse og omsorg

Teknologi og omsorg i skjønn forening i Bydel Frogner

Digital hjemmeoppfølging har blitt en del av hverdagen for mange innbyggere i bydelen. Ved hjelp av teknologi kan pasientene selv gjennomføre målinger hjemmefra, med tett oppfølging av helsepersonell.

Aktuelt / Publisert: 29.11.2024

Av Bydel Frogner

Ida og Gina
Sykepleieren Ida og velferdsteknologikoordinator Gina gjør helsetjenesten i Bydel Frogner mer digital. Bilde: Ole-Petter Spaun.

Sykepleieren Ida og velferdsteknologikoordinator Gina jobber med digital hjemmeoppfølging (DHO) i Bydel Frogner, og forteller entusiastisk om hvordan tjenesten fungerer og hvordan den kan endre helsetjenestene for fremtiden.

En tjeneste for alle over 18 – uansett diagnose

– Digital hjemmeoppfølging handler om å gi pasientene frihet til å være hjemme, samtidig som de kan føle seg trygge, sier Ida.

Gina utdyper:

– Pasientene gjør målingene selv, og vi vurderer resultatene uten at hjemmetjenesten trenger å møte opp fysisk. Det kan være alt fra blodtrykk til spørreskjemaer som gir oss innsikt i pasientens tilstand. Tjenesten er åpen for alle som kan ha nytte av den, uavhengig av diagnose.

– Det viktigste er at det bidrar til økt helsekompetanse og selvstendighet, understreker hun.

"Vi må tilpasse oss en tid hvor det blir færre sykepleiere per pasient. Digital hjemmeoppfølging kan avlaste tradisjonelle tjenester og samtidig forebygge helseproblemer"
Gina, velferdsteknologikoordinator i Bydel Frogner

De trekker frem fleksibiliteten som en av de største fordelene med digital hjemmeoppfølging.

– Mange pasienter setter pris på at de kan gjennomføre oppfølgingen når det passer dem, sier Gina.

– De slipper å vente på hjemmetjenesten eller å tilpasse seg faste tidspunkter for oppfølging.

Hvordan fungerer DHO i praksis?

For pasientene starter reisen med DHO ofte gjennom en henvisning fra fastlege eller en direkte forespørsel til bydelen. De får tildelt måleutstyr og må håndtere en app eller et nettbrett. Nettbrettet er låst til den aktuelle appen, slik at det kun kan brukes til digital hjemmeoppfølging.

– Dette gjør det enkelt, særlig for de som ikke er så teknologivante, forklarer Ida.

– Mange får også hjelp av pårørende til å komme i gang, men vi ser at brukerne raskt mestrer systemet.

Måleutstyr
Måleutstyr og nettbrett med app. Bilde: Runhild Heggem.
Måleutstyr
Måleutstyr og nettbrett med app. Bilde: Runhild Heggem.

  1. Bedre kontinuitet: Digital hjemmeoppfølging gir en mer kontinuerlig oppfølging av pasientene, noe som kan være vanskeligere å oppnå med tradisjonell hjemmetjeneste, hvor besøkene kan være sporadiske.
  2. Fleksibilitet: Pasientene kan ta medisiner og gjennomføre oppfølging når det passer dem, uten å måtte være hjemme på et bestemt tidspunkt for å vente på helsepersonell. Dette gir en mer fleksibel hverdag.
  3. Personlig tilpasning: Tjenesten kan tilpasses mer individuelt, med mulighet for at pasienten får oppfølging fra en fast person som kjenner dem godt. Dette kan bidra til en mer personlig og målrettet behandling.
  4. Økt selvstendighet: Digital hjemmeoppfølging gir brukerne mer ansvar for egen helse, noe som kan bidra til økt helsekompetanse og selvstendighet.
  5. Brukervennlighet: Mange opplever at digitale løsninger, som apper, kan være enklere å bruke enn tradisjonelle metoder, spesielt når de er designet for å være intuitive.

Fleksibilitet og bedre ressursbruk

Bydel Frogner har i dag 49 brukere av DHO, og begge to ser at tjenesten har et stort potensial.

– Vi har allerede sett hvordan digital hjemmeoppfølging kan frigjøre ressurser i hjemmetjenesten, sier Ida og fortsetter:

– For eksempel kan vi følge opp blodtrykksmålinger digitalt, slik at helsepersonell slipper å bruke tid på å reise hjem til pasienten for å gjøre det samme. Det frigjør kapasitet til å fokusere på pasienter som trenger fysisk tilstedeværelse, påpeker hun.

Gina legger til at DHO også har fordeler for helsepersonellet.

– Vi får bedre oversikt og kan reagere raskere hvis vi ser tegn til forverring. Samtidig gir det oss mulighet til å være mer rådgivende og veiledende i arbeidet vårt, noe som også styrker pasientens egen mestringsevne.

En løsning for fremtiden

Med en aldrende befolkning og økt etterspørsel etter helsetjenester ser både Ida og Gina på DHO som en nødvendighet for fremtidens helsevesen.

– Vi må tilpasse oss en tid hvor det blir færre sykepleiere per pasient. Digital hjemmeoppfølging kan avlaste tradisjonelle tjenester og samtidig forebygge helseproblemer, sier Gina.

Ida understreker at det er viktig med en individuell vurdering for å sikre at DHO passer for den enkelte pasient.

– Det er ikke nødvendigvis en erstatning for fysisk hjemmebesøk, men kan være et supplement. Når vi klarer å fordele pasientene riktig, får vi bedre ressursbruk og kan gi bedre tjenester, sier hun.

Mer tilpassede tjenester

Digital hjemmeoppfølging handler ikke bare om teknologi, men om å tilby bedre og mer tilpassede tjenester. Ved å gi pasientene verktøy til å ta ansvar for egen helse, samtidig som helsepersonell følger opp tett, bygges en bro mellom tradisjonelle tjenester og fremtidens helsevesen.

– Vi må tenke nytt for å møte brukernes forventninger og behov. DHO er et viktig steg i riktig retning, og vi ser allerede at det fungerer. Det er fantasien som setter grenser for hva vi kan få til, avslutter Gina.

Med denne satsingen viser Bydel Frogner hvordan teknologi kan brukes for å styrke både pasienter og helsetjenester. Dette er fremtidens helsetjeneste i praksis.

Les mer om digital hjemmeoppfølging her