Fyll dagene

FYLL DAGENE i rådhuset 24. september 2024

Velkommen til Fyll dagene i rådhuset. Rundt 70 utstillere gir tips om jobb, utdanning, fellesskap, trening og andre aktiviteter. Arrangementet er for deg som har eller har hatt utfordringer med rus.

Aktuelt / Publisert: 09.02.2023

Av Velferdsetaten

Artikkelen er mer enn ett år gammel.
To Fyll dagene ambassadører på besøk hos en institusjon
Fyll dagene ambassadører på institusjonsbesøk for å fortelle om alle mulighetene som finnes. Bilde: Fyll dagene.
"– Det er viktig å planlegge tiden etter behandling. Hvis jeg hadde kommet rett til en kommunal leilighet med altfor mye tid i sofaen hadde veien tilbake til tryggheten i rusmiljøet vært kort."
Alf Jon Hansen, Nyttig arbeid

I dag finnes en samlet oversikt over tilbud i Oslo som nå teller over 100 tilbud. Veldig mange av disse kan du møte i Rådhuset tirsdag 24. september mellom kl. 10 og 14. Arrangementet er et møtested, et minglested, gratis og åpent for alle. Her vil ulike aktører være tilgjengelig for en prat med personer som ønsker seg en meningsfull hverdag.

Utstillerne representerer et mangfold av tilbud innen jobb og karriereveiledning, kurs og utdanning, trening og fritid, fellesskap, rådgivning og mye annet.

Fyll dagene startet som en jobb- og fritidsmesse i 2017, etter at brukerplankartleggingen i Oslo viste at 8 av 10 personer som mottar kommunale tjenester på bakgrunn av rus- eller psykisk helseproblematikk, ikke har arbeid eller aktivitet å gå til.

Publikum på filmvisning hos Deichman Bjørvika
Fyll dagene arrangement med filmvisning hos Deichman Bjørvika i 2021. Bilde: Liz Palm/Oslo kommune.

Livet er bra!

I 2021 samarbeidet Fyll dagene med Petter Uteligger, som laget filmproduksjonen “Livet er bra” der vi møter flere som har funnet noe å fylle dagene med.

Vi møter blant annet Albin fra Back in the Ring som tidligere har vært innsatt og nå underviser gangsteryoga i fengsel, Alf som forteller om veien fra kriminell til jobb i Nyttig Arbeid, illustratør Nina som har funnet ut at hun ikke trenger å være rusa for å være kreativ, og Nice som har fått jobb via sin kontaktperson i Ungbo.

– Felles for alle oss mennesker, uavhengig av bakgrunn, er at vi søker etter å fylle dagene med noe som oppleves som meningsfullt, enten det er gjennom fritidsaktiviteter eller jobb, sier filmprodusent Petter Nyquist.

Ta en titt på 2-minutters introduksjon til filmen

Petter Nyquist med videokamera
Petter "Uteligger" Nyquist har laget filmen "Livet er bra". Bilde: Lena Amina Tufte.

Ambassadører besøker institusjoner

De tre siste årene har Fyll dagene-ambassadører med egenerfaring fra rus og/eller psykiske helse, besøkt institusjoner. Ambassadørene reiser ut til døgninstitusjoner og fengsler, og besøker både pasienter, innsatte og ansatte, hvor de forteller om Fyll dagene og sin egen reise til en bedre hverdag.

– Vi møter i blant kjentfolk fra miljøet, forteller Linda som i dag jobber i Nyttig Arbeid

Beboerne hun har møtt på institusjoner blir inspirert i møte med Linda og de andre ambassadørene, som viser at endring er mulig.

Følg med på Fyll dagene Oslo på Facebook.