Blir kjent rundt grytene
I Slime gård barnehage får alle skolestartere og deres foresatte tilbud om å være med på kurset Nabolag og matglede på Bjørndal. Tilbudet er en del av prosjektet Barne- og familiehagen.
Aktuelt / Publisert: 04.12.2024
Av Bydel Søndre Nordstrand
- Barne- og familiehagen er en ny måte å jobbe på, som er rigget og rettet mot den mangfoldige befolkningen vi har i bydelen.
- Prosjektet gjennomføres i Lofsrud barnehage og Slime gård barnehage, som ligger i to delbydeler; Mortensrud og Bjørndal.
- Målet vårt er å øke innbyggernes tillit til kommunens tjenester, i første omgang barnehager og helsetjenester. Det er også behov for å skape nettverk mellom familier, og det er tenkt at barnehagene kan brukes som et sosialt treffsted i og utenom åpningstiden til barnehagene.
- Prosjektet er støttet og finansiert av delprogram oppvekst og utdanning, et av tre delprogram i Områdesatsingene i Oslo.
Matheo bøyer seg over bakebollen, og følger nøye med på den gule eggeplommen som renner sakte ut av det hvite eggeskallet.
– Det kommer egg! Se nå!
Hanna, som sitter ved siden av ved langbordet er akkurat så entusiastisk som Matheo er, og nå presser de seg sammen for å se hva som skjer med egget når Hanna blander det med havregryn, og rører det sammen i bollen. Til høsten skal begge begynne på skolen, men enn så lenge er dagene fylt av venner, lek, og matlagingskurs i Barne- og familiehagen i Slime gård barnehage på Bjørndal. Sammen med Loftsrud Barnehage på Mortensrud, er Slime gård barnehage arena for prosjektet Barne- og familiehagen – et av prosjektene i bydelen som er finansiert av delprogram oppvekst og utdanning, som er et av tre delprogram i Oslo sør-satsingen. Et viktig mål for prosjekter er å bruke barnehagen som et samlingspunkt i nabolaget.
Med barnehagen som arena for uformelle møteplasser for familier, ønsker prosjektet å gjøre det enkelt å være sammen og å bygge nettverk på foreldrenes premisser, på en måte som er tilpasset deres ønsker og behov. Målet er å øke innbyggernes tillit til kommunens tjenester – i første omgang barnehager og helsetjenester – og å styrke nettverk mellom familier.
– Gjennom prosjektet er Slime gård barnehage på vei til å bli et flerbrukshus, et hus som brukes til sosiale treff utenom barnehagens åpningstid av familier, tjenester, lokale lag og organisasjoner. “Gamlehuset” i barnehagen er pusset opp og kan åpnes med Oslonøkkel, en app som gjør det enkelt å låne huset. Et annet resultat av prosjektet er etableringen av bydelens første brobyggerteam. Brobyggere er barnehageansatte som har kjennskap og tillit i miljøet. De er viktige veivisere og bindeledd mellom familiene og tjenester i bydelen, sier Kristin Fløtre, prosjektleder for Barne- og familiehagen.
Hun forteller at foreldrene selv har vært viktige bidragsytere til prosjektet:
– Foreldre har gitt nyttige forslag og tilbakemeldinger gjennom egne foreldrepanel, et forum etablert i barnehagen for å legge til rette for foreldremedvirkning. Møteplassen på tirsdager er eksempel på en aktivitet, utviklet sammen med foreldrene. De ønsket en uformell, kafe-aktig møteplass for å bli kjent med andre foreldre før de henter barna i barnehagen, sier hun.
Og det er akkurat det kursene Nabolag og matglede på Bjørndal også er ment å være. En uformell møteplass hvor foreldre og barn i Slime gård barnehage kan bli bedre kjent med hverandre, og med matlaging.
Alle familier med barn som skal starte på skolen kommende høst, får tilbud om å delta. For Matheo er det er tredje gang han og moren Isabell er med på kurset:
– Det er en fin måte å bli bedre kjent med de andre barna som Matheo skal begynne på skolen sammen med. For meg har det også vært en fin måte å bli bedre kjent med foreldrene på. Det føles mer naturlig å snakke med dem i gangen, eller hvis man møtes utenfor barnehagen etter å ha laget mat sammen, forteller Isabell.
Kursene er et samarbeidsprosjekt mellom Barne- og familiehagen på Slime gård, og den sosiale entreprenøren Folkelig. Gjennom fem kurssamlinger hvert halvår brukes mat som verktøy for å bli kjent med hverandre. Her får deltakerne mulighet til å utforske og lære mer om matlaging, matkultur, ulike smaker, og om hverandre. Kvelden avsluttes med et felles måltid, og det som blir til overs serveres i barnehagen dagen etter.
For Isabell har kursene også ført til inspirasjon som hun har tatt med seg til kjøkkenet hjemme:
– Jeg har også fått ideer til hva jeg kan lage til middag hjemme etter å ha deltatt på kurs her. Jeg har for eksempel blitt mye flinkere til å bruke grønnsaker i maten, sier hun, og kutter en gulrot i biter.
I dag skal de lage rotsuppe og rundstykker. Seks voksne og seks barn observerer, kutter, koker og rører, mens lukten av mat sakte men sikkert blander seg med latter og stemmer fra instruktører og deltakere på kurset.
Kristin Vengel Kaagaard er leder i barnehagen. Hun forteller om fornøyde deltakere – både barn og voksne – på kurset:
– Selv om kombinasjonen barn og matlaging kan oppleves litt kaotisk i øyeblikket, så ser jeg at dette har stor betydning. Det gir felles opplevelser og barna refererer dagen etter til det de har gjort sammen. De forteller om maten, at de fikk være med å lage mat, og at de satt sammen på langbord, sier hun.
Matlagingskursene er finansiert av Sparebankstiftelsen, og vil ha en varighet på tre år, fra høsten 2024 til våren 2027. Tilbudet er gratis.
- I delprogram oppvekst og utdanning jobber vi både med å styrke kommunens tjenester gjennom å hente innsikt og teste ut nye løsninger.
- Vi har prosjekter i barnehage, skole, barnevern, helsestasjon og oppfølgingstjenesten som skal bidra til at færrest mulig havner i en situasjon med alvorlig utenforskap.
- Vårt mål er å sikre gode oppvekstvilkår og at flere fullfører og består videregående opplæring.
- Vi omfatter bydel Alna, Bjerke, Gamle Oslo, Grorud, Stovner, Søndre Nordstrand og Utdanningsetaten.
- Vi gir praktisk og faglig støtte, og prosjektmidler, slik at Utdanningsetaten og bydelene kan drive utviklingsarbeid.