Områdesatsingene i Oslo

Bydel Søndre Nordstrands første brobyggerteam

Brobyggere er barnehageansatte som har kjennskap og tillit i miljøet. De kan være viktige veivisere og bindeledd mellom familiene og tjenester i bydelen. Og det har gitt resultater!

Aktuelt / Publisert: 18.11.2024

Av Bydel Søndre Nordstrand

Fem kvinner holder opp et diplom i hendene og ser i kamera.
Bydel Søndre Nordstrands første brobyggerteam. Bilde: Heinesten/Bydel Søndre Nordstrand.

I bydelen har vi flere familier som ikke er kjent med eller har tillit til offentlige tjenester. På bakgrunn av dette har vi utviklet et brobyggerteam i prosjektet Barne- og familiehagen. Brobyggerne selv og lederne i de aktuelle barnehagene forteller om positive erfaringer som hyppigere dialog og tettere samarbeid med foreldrene som et resultat av prosjektet.

  • Barne- og familiehagen er en ny måte å jobbe på, som er rigget og rettet mot den mangfoldige befolkningen vi har i bydelen.
  • Prosjektet gjennomføres i Lofsrud barnehage og Slime gård barnehage, som ligger i to delbydeler; Mortensrud og Bjørndal.
  • Målet vårt er å øke innbyggernes tillit til kommunens tjenester, i første omgang barnehager og helsetjenester. Det er også behov for å skape nettverk mellom familier, og det er tenkt at barnehagene kan brukes som et sosialt treffsted i og utenom åpningstiden til barnehagene.
  • Prosjektet er støttet og finansiert av delprogram oppvekst og utdanning, et av tre delprogram i Områdesatsingene i Oslo.
"Vi har fått en tettere relasjon til flere foreldre. En mor uttrykte: “Du var der for meg, det var det jeg trengte.""
Ruta Sabakone, brobygger

Hun er en av fem barnehageansatte som det siste året har deltatt på brobyggeropplæring som en del av prosjektet Barne- og familiehagen. Gjennom opplæringen har brobyggerne både vært med på å utvikle og teste rollene i hverdagen.

"Alle ansatte er viktige brobyggere i det daglige, men disse fem ansatte har fått mer kunnskap om tjenestene og økt bevissthet knyttet til rollen som brobygger"
Kristin Fløtre, prosjektleder Barne- og familiehagen

I kraft av sine ressurser og sin kompetanse har brobyggerne særlig fokus på å ivareta familiene de møter gjennom å være tilgjengelige, og møte familiene med varme, empati, nysgjerrighet og en åpen holdning. Et viktig mål er også at brobyggeren skal være et positivt forbilde i måten man samarbeider med både kolleger, familier og andre samarbeidspartnere.

Brobyggerne er mer påkoblet foreldrene, og har fått større innsikt i deres utfordringer. De fremstår mer åpne og inviterende, det gjennomføres flere samtaler og flere foreldre tar kontakt, forteller Kristin Vengel Kaagaard, styrer i Slime gård barnehage.