Skole og utdanning

Osloskolen bidrar sterkt til læring

Utdanningsdirektoratets gjennomgang av hvordan skolene bidrar til elevenes resultater viser at Osloskolen gjør det bedre enn resten av landet, særlig på barneskolen.

Aktuelt / Publisert: 04.04.2025

Av Byrådsavdeling for utdanning

Jenter går ved siden av hverandre på grusvei. De er blide og det er vår. De er kledd i bukser og gensere. Det er lysegrønne og frodige løvtrær rundt dem.
Skoleelever fra Brynseng skole på tur langs Alnaelva. Bilde: Nikolai Kobets Freund / Oslo kommune.

Skolebidragsindikatorene viser hva skolens innsats betyr for elevenes læring. Indikatorene tar hensyn til at skolene har elever med ulik bakgrunn og forutsetninger.

For Oslo er det svært gledelige tall for årene 2023 og 2024. Osloskolen bidrar sterkt til å løfte elevenes skoleresultater og gjør det betydelig bedre enn resten av landet.

  • Oslo har flest skoler som bidrar mer, og færrest skoler som bidrar mindre, enn landsgjennomsnittet. Osloskolen bidrar over snittet på alle trinn.
  • På nesten 60 prosent av skolene, presterer elevene signifikant høyere på nasjonale prøver på 5. trinn enn det deres familiebakgrunn skulle tilsi – en kraftig forbedring fra 2022/2023 hvor tilsvarende tall var 45 prosent.
  • Kun 5 prosent av de offentlige skolene i Oslo bidrar mindre enn landsgjennomsnittet på 1.-4. trinn.

– Vi ser en god utvikling i Osloskolen. Vi lykkes fordi vi satser på tiltak som faktisk gir bedre læring. Tidlig innsats gir bedre resultater for elevene og det bekrefter skolebidragsindikatoren. Nå skal vi bruke resultatene til å fortsette å heve kvaliteten, sier Julie Remen Midtgarden (H), byråd for utdanning.

Utdanningsdirektoratets skolebidragsindikatorer for grunnskolene: Én av seks skoler bidrar mer enn forventet til å løfte elevenes resultater | udir.no

"Resultatet skyldes dyktige lærere, elever, skoleledere – og ansvarlig styring. Målet er at Osloskolen skal være den beste i landet til å løfte alle elever og utjevne sosiale forskjeller."
Utdanningsbyråd Julie Remen Midtgarden (H)

  • Skolebidraget tilsvarer forskjellen mellom forventet og faktisk læringsresultat.
  • På 1.-4. trinn kontrolleres det for foreldrenes utdanningsbakgrunn, husholdningsinntekt og innvandrerbakgrunn, mens det for 5.-10. trinn også kontrolleres for elevenes tidligere resultater på nasjonale prøver.
  • Skolebidragsindikatorene forsøker å vise hva skolens innsats betyr for elevenes læringsresultater.
  • Ved hjelp av en statistisk modell som tar hensyn til elevenes forutsetninger, beregnes et forventet resultat for hver elev.
  • Elevenes læringsresultat korrigeres for forutsetningene de har med seg i tidligere resultater og foreldrebakgrunn (foreldrenes utdanningsnivå, husholdningsinntekt og elevenes innvandringsbakgrunn).
Tre unge gutter regner ut hvor mange lekekjeks de får for lekepengene sine. En unge jente styrer en lekepengekasse. Barna er i et klasserom. De bruker kuleramme som regnehjelp.
Lek som del av undervisningen i matematikk. Bilde: Nikolai Kobets Freund / Oslo kommune.