Nordre Aker: Frivilligheten seiret
Den 18. april arrangerte vi vår første, men ikke siste, frivilligbørs. Her møtte over 100 mennesker opp for å bytte tjenester og ressurser på tvers. Hele 84 nye samarbeidsavtaler ble laget.
Aktuelt / Publisert: 25.04.2024
Av Bydel Nordre Aker
Byråden for sosiale tjenester, Julianne Ferskaug (V) åpnet arrangementet og lovte i sin tale at det nye byrådet skal gjøre Oslo kjent som frivillighovedstad. Hun fortalte også at de har satt av 700 000 til støtte for nettopp arrangementet frivilligbørs i 2024. Denne typen sosiale bærekraftsinitiativ er relativt nytt, men det er ikke første gang det ble arrangert i Norge. Flere kommuner har gjort dette med stor suksess og i Oslo ble det første gang arrangert i 2022 i bydelene Gamle Oslo og Sagene.
By opp til dans
– Bydelen har laget dansegulv, nå kan dere by hverandre opp til dans, oppfordret byråden før hun slo i gong-gongen som markerte åpningen av børsen.
Kveldens børskonferansier var ingen ringere enn Per Christian Ellefsen som også er innbygger i bydelen og aktiv på Grefsen Kjelsås frivilligsentral. Kledd for anledningen med bowlerhatt og tversoversløyfe oppfordret han deltagerne til å være som sommerfugler og fly fra blomst til blomst for å finne mulige samarbeidspartnere å inngå avtaler med. Den folkekjære skuespilleren deltok selv med egen plakat.
Børs uten penger
Reglene er enkle, her bytter vi tjenester ikke penger. Du kan gi og få, eller bare gi eller få. Nesten 100 mennesker som representerte 61 ulike aktører fra lokalt næringsliv, bydelen og frivilligheten møtte opp denne torsdagen. Alle deltok på plakatverksted før selve børsen åpnet for å annonsere hva de kunne tilby og hva de eventuelt var på jakt etter. I en time summet det rimelig høyt i lokalet og hele 84 avtaler ble skapt denne ettermiddagen. Alt fra sorggrupper, arbeidstrening, generasjonsmøter og kulturinnslag til sykkelutlån, hagetjenester og matutkjøring.
Der det er vilje, er det vei
Ellefsen bød dessuten på et par inspirerende dikt av Arild Nyquist som passet for anledningen. Dette handlet nemlig mye om hjerterom, å være åpen for nye bekjentskaper og finne felles arenaer å være et godt medmenneske på.
Bydelsdirektør Trine, som hadde rolle som børsmegler på arrangementet, avsluttet med å takke alle entusiastiske deltagere og lovte at dette bare var begynnelsen.
– Jeg gleder meg til å følge med på avtalene som ble inngått her og håper at vi kan arrangere dette igjen, for dette var gøy!
Frivilligbørs er et internasjonalt konsept som legger til rette for mer og bedre samarbeid på tvers i lokalmiljøer.
På engelsk heter konseptet The Social Marketplace.
Det ble utviklet i Nederland av internasjonale næringslivaktører som blant annet KPMG og har vært spesielt utbredt i Nederland og Tyskland.
Hovedpoenget er at avtalene eller byttehandlene som inngås ikke handler om penger, men ressurser av ulike slag.
Byrådsavdeling for sosiale tjenester har satt av til sammen 700 000 kroner for å støtte bydeler som ønsker å gjennomføre frivilligbørs i 2024. Midlene lyses ut som et tiltak for oppfølging av Oslo Kommunes frivillighetsmelding.