Folkehelse

Nordre Aker: Frivilligheten seiret

Den 18. april arrangerte vi vår første, men ikke siste, frivilligbørs. Her møtte over 100 mennesker opp for å bytte tjenester og ressurser på tvers. Hele 84 nye samarbeidsavtaler ble laget.

Aktuelt / Publisert: 25.04.2024

Av Bydel Nordre Aker

Bilde av skuespiller Per Christian Ellefsen i bowlerhatt og smoking
Kveldens børskonferansier Per Christian Ellefsen er innbygger i bydelen og brenner selv for frivillighet og gode nærmiljø. Bilde: Morten Brakestad.

Byråden for sosiale tjenester, Julianne Ferskaug (V) åpnet arrangementet og lovte i sin tale at det nye byrådet skal gjøre Oslo kjent som frivillighovedstad. Hun fortalte også at de har satt av 700 000 til støtte for nettopp arrangementet frivilligbørs i 2024. Denne typen sosiale bærekraftsinitiativ er relativt nytt, men det er ikke første gang det ble arrangert i Norge. Flere kommuner har gjort dette med stor suksess og i Oslo ble det første gang arrangert i 2022 i bydelene Gamle Oslo og Sagene.

By opp til dans

– Bydelen har laget dansegulv, nå kan dere by hverandre opp til dans, oppfordret byråden før hun slo i gong-gongen som markerte åpningen av børsen.

Kveldens børskonferansier var ingen ringere enn Per Christian Ellefsen som også er innbygger i bydelen og aktiv på Grefsen Kjelsås frivilligsentral. Kledd for anledningen med bowlerhatt og tversoversløyfe oppfordret han deltagerne til å være som sommerfugler og fly fra blomst til blomst for å finne mulige samarbeidspartnere å inngå avtaler med. Den folkekjære skuespilleren deltok selv med egen plakat.

Børs uten penger

Reglene er enkle, her bytter vi tjenester ikke penger. Du kan gi og få, eller bare gi eller få. Nesten 100 mennesker som representerte 61 ulike aktører fra lokalt næringsliv, bydelen og frivilligheten møtte opp denne torsdagen. Alle deltok på plakatverksted før selve børsen åpnet for å annonsere hva de kunne tilby og hva de eventuelt var på jakt etter. I en time summet det rimelig høyt i lokalet og hele 84 avtaler ble skapt denne ettermiddagen. Alt fra sorggrupper, arbeidstrening, generasjonsmøter og kulturinnslag til sykkelutlån, hagetjenester og matutkjøring.

Der det er vilje, er det vei

Ellefsen bød dessuten på et par inspirerende dikt av Arild Nyquist som passet for anledningen. Dette handlet nemlig mye om hjerterom, å være åpen for nye bekjentskaper og finne felles arenaer å være et godt medmenneske på.

Bydelsdirektør Trine, som hadde rolle som børsmegler på arrangementet, avsluttet med å takke alle entusiastiske deltagere og lovte at dette bare var begynnelsen.

– Jeg gleder meg til å følge med på avtalene som ble inngått her og håper at vi kan arrangere dette igjen, for dette var gøy!

Frivilligbørs er et internasjonalt konsept som legger til rette for mer og bedre samarbeid på tvers i lokalmiljøer.

På engelsk heter konseptet The Social Marketplace.

Det ble utviklet i Nederland av internasjonale næringslivaktører som blant annet KPMG og har vært spesielt utbredt i Nederland og Tyskland.

Hovedpoenget er at avtalene eller byttehandlene som inngås ikke handler om penger, men ressurser av ulike slag.

Byrådsavdeling for sosiale tjenester har satt av til sammen 700 000 kroner for å støtte bydeler som ønsker å gjennomføre frivilligbørs i 2024. Midlene lyses ut som et tiltak for oppfølging av Oslo Kommunes frivillighetsmelding.

Bilde av en veldig blid bydelsdirektør i passiar med deltager
Bydelsdirektør Trine K. Urholt var en av børsmeglerne som registrerte avtalene underveis. Bilde: Morten Brakestad.
Byråden på scenen før hun slår i gong-gongen
Byråden for sosiale tjenester åpnet børsen med en gong-gong. Bilde: Morten Brakestad.
Bilder av mange mennesker i lokalet som snakker sammen
Heldigvis var det hyggeligere ting enn nålestikk på menyen når over 100 mennesker med gode intensjoner samlet seg på Vaksinesenteret for å inngå avtaler som ikke handlet om penger. Bilde: Morten Brakestad.
To kvinnelige deltagere med mat og plakat
Team Utvikling i bydelen var på plass. Her representert ved Gina og Heidi. Bilde: Morten Brakestad.
Langbord med folk som lager plakater til frivilligbørsen
Plakatverksted for deltagerne. Her skriver du hva du ønsker og hva du kan tilby! Bilde: Morten Brakestad.
Bilde av folk som mingler og to med røde jakker det står ordet glede på
Her var det ikke flaut å mingle. Alle fulgte oppfordringen fra scenen om å være nysgjerrige og snakke med andre. Bilde: Morten Brakestad.