Avfall og ressurser

Fem gode grunner til å kildesortere

Vi snakker mye om verdien i avfall. Hva mener vi egentlig med det? Og hvorfor er det viktig å kildesortere?

Aktuelt / Publisert: 21.06.2022

Av Renovasjons- og gjenvinningsetaten

Artikkelen er mer enn ett år gammel.
Hånd som kaster et sitronskall i en grønn pose
Bilde: Oslo kommune.

1. Sortert avfall har en verdi...

...fordi det kan bli til noe nytt. Tenk at vi kan ta en Grandiosa-eske, putte den i et vannbad og så lage NYE kartonger av den! Når vi i tillegg vet at nordmenn spiser 25 millioner grandiser i året, så er det 25 millioner argumenter for at vi må sortere pappen vår.

Mann ved siden av stor bil med papiravfall
Et hav av papp - eller et hav av muligheter? Bilde: Oslo kommune.

2. Og når vi bruker noe om igjen...

...så slipper vi å gjøre nye uttak fra kloden vår. "Fremtidens råvarer er resirkulerte", sier bransjeorganisasjonen vår Avfall Norge, og har forhåpentligvis helt rett i det. For hver gang vi kildesorterer og gjenvinner avfall, slipper vi å ta enda mer av jordas verdifulle og knappe ressurser.

Aluminiumsproduksjon fra rent malm alene sies å stå for ÉN prosent av verdens klimagassutslipp. Tenk det. Da er det bedre å kaste makrell-i-tomat-boksen der den skal.

3. Én grønn pose = to gevinster!

De fleste vet nok at matavfallet vi samler inn i Oslo blir til biogass. Men visste du at det også blir til gjødsel? "Bioresten" vår er en kraftig og næringsrik gjødsel som brukes på gårder her på Østlandet. Full av fosfor, nitrogen og andre viktige mineraler som matjorda trenger i retur etter å ha levert varene forrige sesong.

Traktor på jorde sett fra luften
Stokstad gård bruker vår gjødsel - her har grønn pose vært på jobb! Bilde: Oslo kommune.

4. "Ny" plast hindrer utslipp

I Oslo sorteres 70 prosent av plastemballasjen feil – i restavfallet. Da går den til forbrenning. Siden plast gjerne lages av olje, blir det mye CO2 når den brennes. Faktisk kommer hele 22 prosent av Oslos klimagassutslipp fra avfallsforbrenning. Hvorfor ikke kildesortere riktig i stedet?

Hender som holder biter av plast
Flak av kvernet plastemballasje - råstoffet til nye plastprodukter. Bilde: Oslo kommune.

Da kan din gamle plast bli til "ny" plast, og én kilo gjenvunnet plast sparer verden for bruk av to kilo olje. Dét er et regnestykke som går opp!

5. Fordi vi må – og det nytter

Lik det eller ikke, men kildesortering er her for å bli. Hvert år bruker vi mer av jorda enn den har å by på, og til slutt kommer det til å være tomt. Løsningen er like enkel som den er vanskelig: vi må bruke, lage og kjøpe mindre, og kildesortere og gjenvinne så mye som mulig. Både avfallet vårt hjemme og andre steder.

Hånd som holder en grønn avfallspose
Pose med potensial. Bilde: Oslo kommune.

Fra og med 2023 blir det endelig krav til kildesortering hos flere enn husholdningene. Offentlige og private virksomheter og institusjoner skal sortere ut "husholdningslignende avfall" som mat- og plastavfall. Flere med på laget gir mer kildesortert avfall, som igjen fører til lavere utslipp og mindre bruk av naturressurser.

Førtito år gammel mann med sort genser

Jørgen Bakke Fredriksen

Kommunikasjonsrådgiver og pressekontakt
Telefon