Helse og omsorg

Nytt tilbud for ungdom med sammensatte behov i Oslo vest

Noen ungdommer faller mellom mange stoler og trenger mer skreddersydd oppfølging.

Aktuelt / Publisert: 12.05.2025

Av Bydel Frogner — Bydel Vestre Aker — Bydel Ullern

Beate Duus Wetteland er prosjektleder for et nytt FACT ung i Oslo vest
Prosjektleder Beate Duus Wetteland gleder seg til å få på plass et nytt FACT ung i Oslo vest. Bilde: Ole-Petter Spaun.

Dette er unge som ikke klarer å få god nok hjelp av de vanlige tjenestene, som strever med å møte opp, og som kanskje har mistet all tillit til hjelpeapparatet.

Beate Duus Wetteland, psykolog i Bydel Frogner, snakker engasjert om disse ungdommene. Hun leder et forprosjekt for oppstart av et nytt FACT ung-team, som er et samarbeid mellom bydelene Frogner, Ullern og Vestre Aker og BUP vest ved Diakonhjemmet sykehus.

– Det finnes allerede fire etablerte team i Oslo, men dette blir det første som dekker flere bydeler, forteller Beate. Disse ungdommene trenger en høy grad av fleksibilitet, oppfølging av flere tjenester samtidig – og ikke minst tid og tålmodighet. God koordinering og samhandling mellom alle involverte tjenester er også helt sentralt, og en oppgave FACT ung-teamet tar ansvar for, sier Beate.

FACT ung-modellen er en tilpasning av FACT-modellen vi allerede kjenner fra arbeidet med voksne, for unge i aldersgruppen 12-25 år som har langvarige og sammensatte behov. I et slikt team jobber ansatte fra BUP og bydel sammen, for å gi et helhetlig tilbud.

Hvem er FACT ung for?

Målgruppen er ungdom mellom 12-18 år, med langvarig og sammensatt psykisk helse-problematikk som fører til betydelige funksjonsvansker. Disse ungdommene strever på ulike måter, men først og fremst er de ungdommer som trenger akkurat det samme som andre ungdommer: tilhørighet, anerkjennelse, mestring, finne ut hvem de er og hva de vil gjøre.

Ungdomstiden er alltid en tid for store endringer, og her ligger det store muligheter for positiv utvikling og vekst. Med FACT ung vil vi gjøre alt vi kan for at disse ungdommene skal finne sin plass i familien, i seg selv og i samfunnet.

Hva skjer i prosjektet nå?

– Målet med forprosjektet er å kartlegge behovene i bydelene, beskrive målgruppen og planlegge hvordan et eventuelt FACT ung-team burde utformes, forklarer Beate.
Forprosjektet startet opp i oktober 2024 og har en varighet på ett år – frem til oktober 2025.

Etter en intensiv periode med innsiktsarbeid ble samarbeidspartnerne enige om å sende inn søknad for å gå videre fra forprosjekt til prosjektfase. Rett før påskeferien sendte vi inn søknad om tilskuddsmidler til seks årsverk. Svar på søknaden forventes like før fellesferien i juli. Teamet skal bestå av fem ansatte.

Av disse vil to være ansatt hos BUP vest og de resterende tre årsverkene i bydel. Teamet er tverrfaglig og vil bestå av blant annet psykiater, psykologspesialist og ansatte med helse- og sosialfaglig bakgrunn.

Forprosjekt-fasen er kort og det er mye som må planlegges i de månedene som er igjen før teamet kan starte opp. Vi håper vi kan starte med inntak av ungdom til behandling i starten av 2026.

Litt praktisk

Vi er i prosess nå for å avklare teamets lokaler og komme i gang med ansettelser. Planen er å lage et felles inntaksmøte hvor ulike bydelstjenester og BUP kan ta med saker til felles drøft der hvor FACT ung kan være aktuelt, etter en modell som kalles “dialogbasert inntak”. Mer informasjon om dette kommer til høsten.

Det er veldig viktig at teamet er likeverdig mellom BUP og bydelstjenestene og at det oppleves enkelt å komme i kontakt for å drøfte potensielle ungdom som skal inn i teamet, avslutter Beate som gleder seg til å sette i gang.