Områdesatsingene i Oslo

Bygger fellesskap

I regi av prosjekt Innbyggerbasen har Bydel Stovner etablert flere populære møteplasser for barnefamilier. Tilbudene er basert på innbyggernes ønsker.

Aktuelt / Publisert: 25.09.2024

Av Områdesatsingene i Oslo

Aina Holm, Kaja Taasen, Ziagul og Aref Karimi og deres datter står foran Familiesenteret på Stovner.
I Bydel Stovner er det flere gratis møteplasser og aktiviteter for barnefamilier i bydelen. Fra venstre: Aina Holm, Kaja Taasen, Ziagul Karimi og Aref Karimi. Bilde: Eyvind Jørgensen Schumacher.

I en innsiktsrapport utført av prosjekt Innbyggerbasen i Bydel Stovner våren 2021 kom det frem at mange innbyggere ønsket seg flere fysiske møteplasser. Innbyggerbasen ble etablert i 2021 med mål om å imøtekomme dette.

Etter prosjektets slutt i sommer driftes møteplassene videre av bydelens ansatte.

– Prosjektets fulle navn er «Innbyggerbasen – spør, hør, gjør», og det er nettopp det vi har gjort. Vi har spurt innbyggerne i bydelen hva de ønsker seg, lyttet til deres svar og etablert ulike tilbud, forteller prosjektleder Kaja Taasen i Bydel Stovner.

Innendørs møteplasser hvor familier kan møte andre for felles lek og aktivitet på ettermiddagstid sto høyt på ønskelista.

I oppstarten av prosjektet ble bydelen kontaktet av prosjektleder Silje Bjerke i Oslo Røde Kors, som så på muligheten for å etablere et familiesenter på Stovner.

– Vi inngikk et samarbeid med dem hvor de disponerer bydelens lokaler på Nedre Fossum gård hvor Åpen barnehage holder til på dagtid, sier Taasen.

  • Prosjektet «Innbyggerbasen – spør, hør, gjør» har testet ut og etablert ulike former for møteplasser og samskapingsarenaer mellom Bydel Stovner, frivillighet og innbyggere basert på ønsker fra innbyggerne.
  • Målet var å styrke eksisterende arenaer, skape nye møteplasser og tilpasse bydelens tjenester til det innbyggerne ønsket.
  • Målgruppen er familier med barn i alderen 0 til 18 år.
  • Prosjektet eies av Bydel Stovner og var finansiert av Delprogram oppvekst og utdanning, et av tre delprogram i Områdesatsingene i Oslo.
  • Prosjektperioden varte fra mars 2021 til juli 2024.
  • Disse tilbudene videreføres i bydelen etter prosjektslutt: Babytreff, Kvinnenettverk, Familiefokus på Bydelstorget, Samarbeid med Røde Kors familiesenter og Facebook-gruppa «Barn og familier på Stovner – aktiviteter og info».

Les mer om prosjektet her

Lavterskeltilbud

To ettermiddager i uka og hver søndag formiddag inviterer Røde Kors Familiesenter til felles middag, lek og aktiviteter i lokalene. Alle tilbudene er gratis.

– I 2019 gjennomførte vi en undersøkelse for å kartlegge de største humanitære behovene i Oslo, og svarene samsvarte godt med innsiktsarbeidet i Bydel Stovner. Noe av det som kom frem er at fordi mange bor trangt, ikke har transportmuligheter eller har lite nettverk lokalt, er det viktig med møteplasser akkurat der folk bor, forteller enhetsleder barn og familie Aina Holm i Oslo Røde Kors.

Hver mandag og onsdag inviterer frivillige fra Oslo Røde Kors innbyggere på Stovner til middag, som lages i fellesskap.

– Det er ingen påmelding, og alle er velkomne. Etterpå kan deltakerne være på alt fra håndarbeid og tegning til sjakk, pilates og teaterlek. På søndager bruker vi også hagen utenfor hvis været tillater det. Tilbudet har blitt veldig populært – på søndager kan det være opptil 60 mennesker i hagen, sier hun.

En gang i måneden er ansatte i Bydel Stovner til stede på familiesenteret.

– Da har vi på oss bydelsgensere hvor det står «Spør meg» på ryggen, og er tilgjengelige for å svare på spørsmål fra deltakerne, sier Taasen.

Språklig mangfold

Ziagul og Aref Karimi bor på Vestli med sine tre barn på tolv, elleve og halvannet år. De er aktive brukere av både Familiesenteret og andre tilbud i regi av Innbyggerbasen.

– Det er veldig koselig å bli kjent med andre fra forskjellige kulturer og lage middag sammen. Barna leker mens vi voksne prater, forteller Aref.

Familien Karimi står sammen med en av døtrene sine i en park i Bydel Stovner.
Familien Karimi har deltatt på flere av aktivitetene som Familiesenteret og Innbyggerbasen har arrangert, og synes det er positivt med nye opplevelser og menneskemøter. Bilde: Eyvind Jørgensen Schumacher.

Paret kommer opprinnelig fra Afghanistan og har gode minner om måltider med hele storfamilien samlet.

– Det er som å spise med familien når vi samles ved langbordet. Vi har blitt kjent med flere andre familier, og barna har fått nye venner, tilføyer Ziagul.

Familien har også fått informasjon om andre tilbud i regi av Oslo Røde Kors.

– Vi har vært på kino, museum og hytteturer, og vi har gått på ski. For oss som en familie på fem blir det fort dyrt å dra på aktiviteter, derfor er vi heldige som får være med på nye opplevelser og bli kjent med nye mennesker. Det er veldig positivt for oss, sier Aref.

Både Bydel Stovner og Oslo Røde Kors har fokus på kompetansehevende tiltak, derfor er det jevnlig tilbud om ulike kurs på familiesenteret, i tillegg til det sosiale aspektet.

– Vi som jobber i bydelen har ulik fagkompetanse som vi trekker inn. Vi har blant annet tilbudt foreldre tips om hvordan de kan lage gode leksesituasjoner, hvordan de kan snakke med barna om følelser og om ulike fritidstilbud, opplyser Taasen.

– Vi ser at det som fungerer best er uformelle samlinger hvor foreldrene får informasjon mens barna leker med frivillige i et annet rom, tilføyer Holm.

På familiesenteret er norsk det felles språket, og deltakerne hjelper gjerne hverandre med å oversette hvis noe er uklart.

– Det er stort språklig mangfold også blant våre frivillige som er til stede, og de forteller at de bedrer sine norskkunnskaper ved å være der, sier hun.

Viderefører møteplasser

Fem av seks møteplasser videreføres i bydelen etter prosjektslutt. Et av dem er et tilbud om babytreff, som er utviklet i samarbeid mellom helsestasjonen og Åpen barnehage.

– Åpen barnehage er et tilbud til barn fra null til seks år, og vi så at foreldre med babyer inntil 10 måneder hadde behov for et eget tilbud. Eldre barn som løper rundt kan fort bli støyende og stressende for de aller yngste. Bydelen har også egne barselgrupper for dem som behersker norsk, mens babytreffene i Åpen barnehage er for alle, sier Taasen.

Én dag i uka er ansatte fra bydelen til stede på Bydelstorget på Stovner senter hvor de informerer om kurs og aktiviteter.

– Vi har en tavle med oversikt over tilbud, og så kan innbyggerne komme bort og spørre om det de lurer på. Én gang i måneden er også representanter fra Kirkens bymisjon og Frivillighetssentralen til stede, forteller Taasen.

Prosjektleder Kaja Taasen og Aina Holm, enhetsleder for barn og familier i Røde Kors Oslo, er sammen avbilder foran en hvit vegg med skilt til Åpen barnehage og Røde kors.
Kaja Taasen, prosjektleder for Innbyggerbasen, og Aina Holm, enhetsleder i Røde Kors, har samarbeidet på tvers av bydel og frivillighet om å skape gode møteplasser for innbyggerne i bydelen. Bilde: Eyvind Jørgensen Schumacher.

I tillegg til fysiske møteplasser har prosjektet opprettet Facebook-gruppa «Barn og familier på Stovner – aktiviteter og info» hvor både bydelen og frivillige organisasjoner kan legge ut informasjon om tilbud og aktiviteter.

– Det er ikke nødvendigvis mangel på tilbud som er den største utfordringen på Stovner, men å formidle informasjon ut til innbyggerne om hva som skjer. Der har Innbyggerbasen gjort en stor forskjell, poengterer Taasen.

Den siste møteplassen som blir et varig tilbud, er et kvinnenettverk som møtes én gang i måneden. Det fungerer både som møteplass, nettverksbygging og læringsarena. Ziagul Karimi har deltatt på flere møter.

– Jeg får mye nyttig informasjon der, og synes det er hyggelig å komme sammen og bli kjent med andre kvinner. Spesielt når det er mørkt og kaldt ute er det fint å komme seg ut og få luftet hodet litt. Da blir jeg mindre deprimert om vinteren enn hvis jeg bare sitter hjemme i sofaen og ser på tv. Jeg har anbefalt Kvinnenettverket til flere av mine venninner, forteller hun.

Tekst: Sissel Fantoft