Natur, kultur og fritid

Barn på skulpturkurs blant Oslos nyeste kunst

Elever ved Oslo kulturskole har i vinterferien jobbet med skulpturer midt blant de siste kunstverkene kjøpt inn av Oslo kommunes kunstsamling.

Aktuelt / Publisert: 20.02.2025

Av Kulturetaten

Jente lager skulptur og voksen dame ser på.
Liya lager et hode av en dame eller jente og får veiledning av kunstner Thisbe Stadler, som er assistent på kurset. Bilde: Trond A. Isaksen / Oslo kommune.
Tre barn studerer maleri som står på gulvet.
Barna studerer kunsten. Bilde: Trond A. Isaksen / Oslo kommune.

– Det er helt unikt å se de omtrent to hundre siste kunstverkene i kommunens eie i «En kunstsamling på vei» på Gamle Munch nå, før kunstverkene skal plasseres ut i kommunale virksomheter som skoler, barnehager, sykehjem, bydelshus, sykehjem eller i offentlige uterom, sier Lill K. Stensrud, kunsthistoriker i Oslo kommunes kunstsamling.

"Oslo kulturskole er en læringsarena med ansvar for å åpne dører til rom eleven hittil ikke vet om...Det er viktig at barna får mulighet til å besøke byens kunstinstitusjoner for å se og oppleve kunst."
Liv Larsson, undervisningsleder i visuell kunst i Oslo kulturskole
Dame tittet på bildet der det står tillit.
Undervisningsleder Liv Larsson i Oslo kulturskole foran "Tillit" (2021-2023) på en bygning på Økern av Lars Ø. Ramberg. Foto av Trond Isaksen. Bilde: Marius Morstøl Jenssen / Oslo kommune.

Samarbeid er vinn-vinn

– Vi ønsker at barna skal få oppleve kunstverkene, samtidig som de er aktive utøvere selv. Det er viktig at barna ikke bare er passive konsumenter. Oslo kulturskole har fagkompetanse på barn og undervisning, mens vi har fagkompetanse på kunsten, noe som gir fine synergier, sier Stensrud i Oslo kommunes kunstsamling.

Undervisningsleder Liv Larsson i Oslo kulturskole er enig:

– Det å samarbeide med Oslo kommunes kunstsamling er vinn-vinn. Elevene får tilbudt spennende kurs med kulturskolens egne kompetente lærere i dette historisk viktige bygget og kunstsamlingen får vist og brukt sin kunst i byen. På den måten skaper vi forhåpentligvis en kunstinteresse blant byens små borgere, legger hun til.

Jente står på huk og lager grønn skulptur.
Jente på kurs. Bilde: Trond A. Isaksen / Oslo kommune.
Gutt lager skulptur. Mye grønt.
Peder lager en drage. Bilde: Marius Morstøl Jenssen / Oslo kommune.
To barn og en voksen ser på maleri som står på gulvet.
Barna ser på kunsten. Bilde: Trond A. Isaksen / Oslo kommune.

Samarbeid med flere

Oslo kulturskole samarbeider med flere kulturinstitusjoner:

– Like før fredsprisutdelingen i desember, hadde vi et samarbeid med kunstner Gitte Sætre og Nobels fredssenter i forbindelse med et prosjekt om fredskultur. Vi har jevnlige kurs i skoleferiene på Vigelandmuseet og har tidligere samarbeidet med Kunstnernes hus og Kunsthall Oslo. På Munchmuseet har vi for tiden fast undervisning hver uke i tillegg til et samarbeid med Munchmuseet og AKS. Alt dette i tillegg til mangfoldige ukentlige kurs i tegning, billedkunst, design, tresløyd og så videre på kulturskolen, sier Larsson.

  • «En kunstsamling på vei» – åpen for publikum på Gamle Munch 23. januar til 16. mars 2025
  • En presentasjon av nye kunstverk kjøpt inn av Oslo kommunes kunstsamling fra og med 2022 til og med september 2024. Maleri, grafikk, tegning, skulptur, keramikk, tekstilkunst, foto, video og performance. På Gamle Munch har elevene på vinterferiekurset laget skulpturer som blir en del av det som vises frem.
  • De i overkant 200 kunstverkene er alle ment for utplassering. I tillegg presenteres kunstverk som allerede er montert, eksempelvis i skolebygg, bydelshus og sykehjem.
  • Det er Oslo kommunes kunstsamling som anskaffer, produserer, forvalter og formidler kunst i byens offentlige rom og bygg. Samlingen består av kunst som er tilkommet ved direkte oppdrag til kunstnere, utlyste konkurranser, gitt som gaver eller kjøpt inn.
  • Mer om «En kunstsamling på vei» (Oslo kommunes kunstsamling)

– Oslo kulturskole er en læringsarena med ansvar for å åpne dører til rom eleven hittil ikke vet om, som det står i rammeplanen. Det er viktig at barna får mulighet til å besøke byens kunstinstitusjoner for å se og oppleve kunst. Da kan de snakke om de forskjellige verkene og stille spørsmål. Vi har erfart at flere elever aldri har vært på et museum eller en utstilling tidligere, derfor er det en viktig del av Oslo kulturskoles samfunnsoppdrag å samarbeide med Oslo kommunes kunstsamling, slik vi gjør her, sier undervisningsleder Liv Larsson for visuell kunst i Oslo kulturskole.

Person som mopper gulv. Skulptur.
"Wenche" (2022) av Gisle Harr. Har ikke blitt utplassert. Bilde: Marius Morstøl Jenssen / Oslo kommune.
Dame tittet mellom et kunstverk av noen som likner klosser.
Kunsthistoriker Lill K. Stensrud fra Oslo kommunes kunstsamling tar en ekstra titt på Astrid Sleires "Foldet konstruksjon #2" (2022), som er reservert Edvard Munch videregående skole. Bilde: Marius Morstøl Jenssen / Oslo kommune.
To malerier står på gulvet.
Jinbin Chens "Stay 1" og "Figure under tree" (2023). Venter på utplassering. Bilde: Marius Morstøl Jenssen / Oslo kommune.
To damer og en mann foran bygning.
Lill K. Stensrud, kunsthistoriker, Liv Larsson, undervisningsleder i visuell kunst på Oslo kulturskole og Henrik Der Minassian, produksjonsmedarbeider foran Gamle Munch på Tøyen. Bilde: Marius Morstøl Jenssen / Oslo kommune.