Natur, kultur og fritid

Oslo kulturskole på workshop i Nobels fredssenter

Engasjerte elever i visuell kunst var på workshop med kunstner Gitte Sætre i Nobels fredssenter.

Aktuelt / Publisert: 09.12.2024 / Sist oppdatert 09.12.2024

Av Kulturetaten

Voksen dame underviser barn i kunst.
Workshop med Gitte Sætre og kulturskolelever på Nobel fredssenter. Bilde: Belinda Jensen / Oslo kommune.

Film fra da visuell kunst-elever var på Nobels fredssenter

Film av Jørgen Rist Holmen, Siavash Kheirkhah, Belinda Jensen og Marius Morstøl Jenssen / Oslo kommune

– Elevene på kulturskolen har et helt unikt blikk og vilje til å bruke tid på kunst og det som er litt annerledes, sier kunstneren.

Gitte Sætre (1975–) ledet workshopen i forbindelse med at hun satt opp et 15 meter langt jubileumsmaleri for Oslo, på plassen mellom Oslo rådhus og Nobels fredssenter. Maleriet skal stå frem til den japanske organisasjonen Nihon Hidankyō mottar fredsprisen.

"Elevene på Kulturskolen har et helt unikt blikk og vilje til å bruke tid på kunst og det som er litt annerledes."
Kunstner Gitte Sætre
Dame på en plass utendørs.
Kunstner Gitte Sætre foran maleriet «Fredskultur» som står mellom Nobels fredssenter og Oslo rådhus. Bilde: Jørgen Rist Holmen / Oslo kommune.

– Vi ser at elevene fra kulturskolen er veldig dedikerte og engasjerte i å utforske fred gjennom denne workshopen med Gitte Sætre, sier utstillingsdirektør Henrik Treimo ved Nobels fredssenter.

Mann foran vindu.
Utstillingsdirektør Henrik Treimo ved Nobels fredssenter ønsker aktiviteter inn i Fredssenteret. Bilde: Jørgen Rist Holmen / Oslo kommune.

Tegnet portretter

Elevene tegnet portretter av tidligere fredsprisvinnere.

– Det overordnete budskapet handler om fred. Dialogen var kanskje mer på et menneskelig plan. Altså det å se ansikter og menneskene bak, sier undervisningsleder Ida Støa i visuell kunst i Oslo kulturskole om workshopen.

Gutt tegner dame.
Undervisningsleder Ida Støa. Bilde: Belinda Jensen / Oslo kommune.

«Fredskultur: En fredsfrise av Freskosøstrene».

Det langstrakte maleriet som er satt opp på Olav Vs plass mellom Rådhuset og Nobelssenteret har tittelen «Fredskultur: En fredsfrise av Freskosøstrene».

– Begrepet «Freskosøstrene» henspiller på freskobrødrene og deres arbeider i Oslo rådhus, Freskobrødrene var kunstneren Alf Rolfsen, Per Krogh og andre mannlige kunstnere som på 1930-tallet visualiserte sosialdemokratiske verdier og ambisjoner for en fredelig og rettferdig fremtid med fresker i Oslo rådhus. Min fredsfrise viderefører dette arbeidet, men jeg har også med kvinnens blikk, sier hun.

– Oslo er et symbol på en fredsby og har sine forpliktelser. Jeg ønsker med dette maleriet og de samarbeidene jeg har hatt med barna og et bredt spekter med fredspolitiske stemmer i Norge, å vise at sivilbefolkningen er engasjert og ønsker å avvikle væpnet krig og bruke kreftene på fredskultur, sier hun.

Utforsk hele kulturskolens undervisningstilbud i visuell kunst

  • Elever som går på kurs i visuell kunst på Oslo kulturskole, på undervisningsstedene på Teglverket skole og Marienlyst skole, har vært på en dags workshop med billedkunstner Gitte Sætre på Nobels fredssenter for å lære om fredskultur og kunst.
  • Elevene tegnet portretter av fredsprisvinnere og lærte om temaet fredskultur.
  • Gitte Sætre har laget maleriet «Fredskultur: En fredsfrise av Freskosøstrene», som er et jubileumsverk i forbindelse med Oslo jubileum, for i år er det 400 år siden byen ble etablert i Kvadraturen og 100 år siden Oslo fikk tilbake sitt navn.
  • Maleriet «Fredskultur» ble avduket på Olav Vs plass, plassen mellom Nobels fredssenter og Oslo rådhus, av direktør Kjersti Fløgstad ved Nobels fredssenter 16. november
  • «Fredskultur» er laget av 8 mm betongplater, er 15 m lang og 60 cm høy.
  • «Fredskultur» er støttet av Utenriksdepartementet og Oslo kommune.
  • Mesén er rådgivende produsent for Gitte Sætre.
  • Kunstprosjektet «Fredskultur» er gjennomført i samarbeid med Nobels fredssenter, Norges fredsråd, Antikrigs-Initiativet, IKFF, DU, Oslo kulturskole og Kulturetaten i Oslo kommune og Kommisjonen for de gode løsningene og andre stemmer i sivilbefolkningen.