Russtatistikk med nye utviklingstrekk
Helhetlig russtatistikk 2024 er nå publisert. Rapporten gir oversikt over personer som mottar kommunale og/eller spesialisthelsetjenester på bakgrunn av rusproblemer.
Aktuelt / Publisert: 18.09.2024
Av Velferdsetaten
Flere utviklingstrekk er verdt å merke seg:
- Det er betydelige forskjeller mellom bydelene i antall personer som mottar tjenester.
- Antall konsultasjoner ved feltpleien har økt.
- Noe flere personer oppsøker fastlegen på bakgrunn av rusproblemer.
Du kan lese Helhetlig russtatistikk 2024 her eller laste ned hele rapporten her.
Forskjeller mellom bydelene
Det er klare forskjeller mellom bydelene i antall personer som mottar tjenester på bakgrunn av rusproblemer. Bydelene Gamle Oslo, Sagene, St. Hanshaugen og Søndre Nordstrand har høyest andel av befolkningen som mottar tjenester enten fra fastlege, Velferdsetatens rusinstitusjoner, tverrfaglig spesialisert rusbehandling og/eller andel innsettelser i fengsel.
Bydelene Nordre Aker og Vestre Aker har lavest andel av befolkningen som mottar slike tjenester. Andel årsverk innen tjenestene samsvarer bare i noen grad med andel mottakere av tjenester.
Flere fikk spesialisert rusbehandling
Flere pasienter fikk tverrfaglig spesialisert rusbehandling i Oslo i 2023 sammenlignet med året før. 6 000 pasienter fra Oslo var i behandling, deriblant nesten 1 800 i døgnbehandling. 70 prosent av pasientene fikk kun poliklinisk behandling.
Antall døgn den enkelte pasient var i planlagt, og ikke akutt, døgnbehandling avhenger i stor grad om pasienten mottok behandling ved et offentlig sykehus eller ved en privat institusjon som har avtale med Helse Sør-Øst. Gjennomsnittlig liggetid ved Akershus universitetssykehus og Oslo universitetssykehus var 18 døgn, mot 66 døgn ved private institusjoner.
Økning i bruk av feltpleietjenester
Det finnes en rekke lavterskeltjenester i sentrum, men det foreligger ingen helhetlig oversikt over hvor mange personer som oppsøker dem. Noen tall finnes likevel.
Antall feltpleiekonsultasjoner ved feltpleien i Urtegata, Prindsen mottakssenter og Sykepleie på hjul økte med nesten 3 000 konsultasjoner fra 2022 til 2023. Den største økningen hadde Sykepleie på hjuls mobile tjeneste, som ofte tilbyr helseoppfølging i nærheten av aktivitetshus for målgruppen.
Det var også en økning i antall besøk ved Brukerrommet, hvor stadig flere benytter inhalasjonsrommet. Det er en ønsket utvikling, siden inhalasjon er mindre skadelig enn injeksjon. Det har ikke vært dødelige overdoser ved Brukerrommet siden oppstart i 2005.
Ved Prindsen mottakssenter deles det årlig ut 1,3 millioner kanyler, hvorav 41 prosent returneres. I tillegg deles brukerutstyr ut ved en rekke andre lavterskeltjenester, aktivitetshus og rusinstitusjoner i sentrum og i bydelene.
Det er også positivt at antall behandlinger av Hepatitt C var langt lavere de siste årene sammenlignet med 2019 og årene før det. Det kan synes som at det er reell lavere forekomst av Hepatitt C, da screening av målgruppen viser at kun 11 prosent har infeksjonen, mot 50 prosent i perioden 2013 til 2019.
Liten økning hos fastlegene
5 100 personer var i kontakt med fastlegen på grunn av rusproblemer i 2023. Det er noe flere enn tidligere år. Halvparten av konsultasjonene var det som kalles «enkel pasientkontakt», som utskriving av resept, sykmelding, rekvisisjon eller henvisning. Så mange som 1 000 av pasientene med rusproblemer som oppsøkte fastlegen, var ikke til konsultasjon hos fastlegen.
- Helhetlig russtatistikk samler eksisterende tall og data for antall personer i Oslo som mottar tjenester på bakgrunn av rusproblemer.
- Her finner du blant annet oversikt over bruk av kommunale rustjenester, spesialisthelsetjenester og lavterskeltilbud fra frivillige/ideelle organisasjoner.
- Rapporten er utarbeidet av Velferdsetaten.