Helse og omsorg

Petter, kunsten og Anette i TA

Petter har en egen stue hjemme som heter Andeby. Der ligger, i sirlig orden all litteraturen han konsumerer om tegneserier, fra gamle Donald Duck-blader til oppslagsverk om SuperMario-spill. Det er sikkert 2500 til 3000 tegneserier, alle godt lest, alle husket.

Aktuelt / Publisert: 20.04.2023

Av Bydel Frogner

Artikkelen er mer enn ett år gammel.
Petter Bjønness viser frem noe av kunsten sin sammen med TA-koordinator Anette Skuterud
Kunstner Petter Bjønness og TA-koordinator Anette Skuterud med bildene til Petter. Bilde: Anette Alexandra Dey.

Petter Bjønness er 22 år gammel og autist. Petter er også et stort kunstnerisk talent, som har tegnet siden han var ganske liten.

Nå jobber Petter på Deichmanske på Majorstua gjennom TA-prosjektet. Når han ikke er på jobb på biblioteket, lager han kunst. Hans første utstilling ble avholdt nå i mars og gikk over all forventning.

- Det er klart at Petter er heldig, fordi han har en ressurssterk familie i ryggen, og det trenger man etter endt skoleløp for sånne som Petter.

Pappaen til Petter er best kjent som Stig i firmaet Stig og Stein, som kaller seg Norgesmestere i kreativitet.

- Skoleløpet til Petter gikk som en drøm. Det er så mange flinke folk i skolen og nettverket rundt Petter var fullt av dedikerte sjeler som fikk han gjennom både barneskolen, ungdomsskolen og videregående på Hartvig Nissen. Men, så ble det vanskelig. Hvordan skulle livet bli etter fullendt videregående?

Petter er med pappa Stig på jobb flere dager i uken. Der koker han kaffe og rydder. Det kan han gjøre fordi pappa eier firmaet, men det er ikke nok for en svært energisk og kreativ sjel.

- Det tok vel tre måneder å lære ham å koke kaffe, ler Stig, for han var ikke så veldig motivert. Men det kan ta han to dager å lage en tegneserie på sytti sider. Da glemmer han å spise og drikke og jobber helt konsentrert.

Det var etter endt skoleløp på Hartvig Nissen, der Petter gikk i fem år i utvidet løp, at skolen, sammen med foreldrene tok kontakt med bydelen for å sikre et videre tilbud til Petter. Å finne et riktig tilbud til ham, har tatt tid. Mellom NAV, kommunen og alle andre påkoblede tjenester, er det ikke mulig å holde styr eller navigere for en som Petter, han er helt avhengig av familien sin.

- Vi var i kontakt med x antall mennesker, som skulle gjøre noe for Petter etter at han var ferdig på skolen. Det er nesten en fulltidsstilling å koordinere alle disse. Heldigvis var folka på Nissen veldig påkoblet. Avdelingsleder for tilrettelagt løp på Hartvig Nissen tok selv kontakt med bydelen for oss, for å sikre at Petter ble ivaretatt etter endt skolegang.

- Det var nytt for oss at det finnes kompetanse og et prosjekt i bydelen vår, som kan hjelpe Petter. At det finnes muligheter, men at det er mange fagfolk involvert gjør at det tar tid. Vi har lært oss å lene oss tilbake. Jeg ser jo hvor mye jobb det er, å bli kjent med ham, kartlegge hva som finnes av muligheter, så få til en pakke rundt ham der han skal være.

Kunst av ordpar

Petter Bjønness har en ressurssterk familie i ryggen, og spesielt pappaen hans er et oppkomme av kreativitet. Det har derfor ikke vært veldig vanskelig å støtte Petter i hans kunstneriske prosess. Ideen om en utstilling kom sigende etter hvert som Petter fylte dagene med tegning på pappas kontor, i påvente av at ting skulle falle på plass for ham. 16 kunstverk har nå blitt stilt ut og mange av dem solgt.

- Vi utfordret Petter i denne prosessen med ord, uttrykk og ordpar, som skulle inspirere ham og få ham til å tenke nytt og annerledes. Det har resultert i tegneserien “Ditt og datt” og utstillingen “Bank i bordet”, forklarer pappa Stig.

Flere av figurene fra utstillingen, har blitt til figurer i tegneserier, der Petter bygger egne universer for karakterene og enda flere figurer.

Tilrettelagt arbeid

Anette Skuterud er koordinator i tilrettelagt arbeid (TA). TA var tidligere et prosjekt i Bydel Frogner, som nå har blitt et fast tilbud for unge uføre med utviklingshemming, som trenger bistand for å komme i jobb.

- Petter har fått jobb hos Deichmanske på Majorstua gjennom oss. Der jobber han med plassering av bøker, filmer og tidsskrifter. Det er viktig med rutiner og struktur i arbeidsdagen. Så lenge han vet hva han skal gjøre, går det av seg selv. Anette smiler. Jeg tror han trives med strukturen der.

Deichmanske var veldig åpen og imøtekommende til å ta inn Petter i arbeidstreningen. De har tilrettelagt arbeidsdagen sånn at Petter ble inkludert i arbeidsmiljøet og blitt en av de ansatte.

- Det har vært veldig fint å bli kjent med Petter, sier Anette. Han snakker jo ikke så mye, men når vi har jobbet sammen på biblioteket, prater han hele tiden. Hun ler. Så lenge han har en rutine, så jobber han fint alene. Det eneste han ikke liker, er at noen spør ham en bok.

Petter jobber en dag i uken på biblioteket. Når han kommer på jobb, sier de andre ansatte “hei Petter” og han svarer “hei” tilbake og da har dagen hans begynt.

- Dette er et veldig fint avbrekk for Petter, sier pappa Stig. Her får han holde på alene uten oss foreldrene, og jobber med det han kan best, nemlig struktur. I tillegg jobber han med kunsten, som jo kanskje er det mest meningsfylte for ham.

Oslo kommune satser på tilrettelagt arbeid. Det handler om å inkludere personer med utviklingshemming i vanlig arbeidsliv. Koordinator Anette Skuterud forteller at det er nå ni kandidater i TA som er ute i ordinært arbeid. Arbeidshverdagen til kandidatene er individuelt tilrettelagt etter kandidatens arbeidsønske og arbeidskapasitet.

- Mange personer med utviklingshemming er en uutnyttet ressurs i arbeidslivet. Med litt tilrettelegging og veiledning vil kandidatene kunne utføre en rekke arbeidsoppgaver som blir utført i vanlige jobber. Formålet er bedre livskvalitet for personer med utviklingshemming og økt arbeidsdeltakelse for samfunnet.

- Det er helt utrolig hva vi får til innimellom, smiler Anette, og kunst er blitt en viktig del av det arbeidet vi holder på med.

Kunstneren Petter

I mars hadde Petter utstilling i lokaler på Jessenløkken på Majorstua. Lokalene tilhører pappas firma, som er utsmykket med mange av Petters streker, både i neonlys og som vindutapet.

- Det var viktig for meg at Petter var involvert i hele prosjektet, forklarer pappa Stig. Han måtte selv stemple alle posene med logoen sin, pakke postkort sammen med meg og være med så mye han kunne i prosessen før utstillingen.

At Petter er fra en kreativ familie er til god hjelp for en som elsker å tegne. Søsterens samboer er grafisk designer og han hjalp Petter å overføre håndtegninger digitalt, slik at man fikk laget ordentlige trykk av tegningene. Selve trykkingen var Petter med på, hos et firma Mercur trykkeri i Groruddalen.

- Petter er jo heldig, sier pappa Stig. For meg er det å arrangere en kunstutstilling, ikke vanskelig å få til med mine ressurser. Men at skoleløpet hans skulle være såpass problemfritt, var ikke gitt, heller ikke tiden etter videregående hvor han skulle inn i voksenlivet. Jeg opplever oss som heldige, som har fått Petter inn i TA hos Anette, med veldig god oppfølging der. For Petter så er det oss foreldrene, stua hans Andeby med alle tegneseriene og Anette. Det er det viktigste for ham.


"Sliten Bonde" - et verk av Petter Bjønness
Sliten bonde, ett av Petters verk. Bilde: Privat.
Petter slapper av under kunsten sin. Tegningene hans er blitt til neonlys
Petter under sin egen kunst i neonlys på pappas kontor. Bilde: Anette Alexandra Dey.
Petter siste tegneserie er på over sytti sider. Han har skapt et helt eget univers med mange karakterer
Petter viser frem tegneserien sin. Bilde: Anette Alexandra Dey.
"Mange personer med utviklingshemming er en uutnyttet ressurs i arbeidslivet. Med litt tilrettelegging og veiledning vil de kunne utføre en rekke arbeidsoppgaver som blir utført i vanlige jobber."
Anette Skuterud, koordinator i TA