Bolig og sosiale tjenester

Jeg har det veldig bra når jeg er her

Kroken har blitt et populært tilbud for innbyggere med rusutfordringer i Bydel Østensjø. Tilbudet åpnet i midlertidige lokaler på Oppsal i fjor.

Aktuelt / Publisert: 08.02.2023

Av Bydel Østensjø

Artikkelen er mer enn ett år gammel.
Odd og Olav sitter utenfor Kroken med kaffen sin
Odd og Olav (f.v.) har blitt kjent ved Kroken. Nå er Odd fast hundepasser for Olavs hund, Pippi. Bilde: Anine Falsen / Oslo kommune.
"I forhold til andre steder, så kommer du på bølgelengde med de som er her. Man prater liksom samme språket."
Olav

Både Olav og hunden Pippi har blitt faste gjester ved Kroken. Nå har Olav tatt med seg kaffekoppen og sitter på verandaen utenfor det gule bygget. Her er han stort sett fem dager i uken, og han forteller at stedet betyr mye.

– Det er en stor fordel. Jeg og bikkja er mest hjemme alene, og her er det trivelig å gå.

En av de viktigste årsakene Olav trekker fram er de ansatte, som alltid er blide og imøtekommende. Ved Kroken har Olav også møtt mange nye mennesker, blant annet Odd, som ofte er hundepasser. Pippi liker nemlig ikke å være alene uten matfar, og hun får ikke være med inn.

– Jeg får litt hundepass her, og så spiller jeg biljard. Og bingo, forteller Olav, men utdyper samtidig at han skulle ønske det var plass til et bordtennisbord.

Midlertidig tilbud

Rundt det store spisebordet flyter praten om hverdagslige ting og latteren sitter løst. Alle sitter samlet og spiser varmmat. Nettopp måltidene er populære blant de besøkende. Den lokale Kiwi-butikken på Oppsal bidrar ofte med matvarer som de ikke kan selge fordi de er over utløpsdato. Den siste tiden har de fått både juice og brus, og det settes stor pris på blant brukerne.

"Det er en god og varm stemning på Kroken. De som bruker stedet har omsorg for hverandre, og det er mye latter."
koordinator på Kroken, Katrine Fors Haugen

  • Dagaktivitetstilbud er for personer over 18 år som er bosatt i Bydel Østensjø og har eller har hatt rusutfordringer.
  • Det er ikke krav om at besøkende er rusfrie, men man kan ikke innta rusmidler på eller rett utenfor dagaktivitetstilbudet.

Kroken skal være et trivelig og trygt sted å besøke for alle som har, eller har hatt, rusutfordringer. Det er gjennomsnittlig 6-7 besøkende hver dag, og siden åpningen har det vært totalt 45 personer innom.

På denne siden kan du lese om tilbudet ved Kroken 11

– Det er et stort behov for et sted som Kroken i bydelen. Oppfølging og tilbud til innbyggere med rusutfordringer skal mer og mer over til bydel. Da kreves det at det fins et lokalt tilbud til målgruppen som kan gi sosialt fellesskap og meningsfylt aktivitet, sier Katrine Fors Haugen.

Tilbudet åpnet i midlertidige lokaler i Skøyenkroken 11 i mai 2022. Bydelen har jobbet lenge for å etablere et slikt tilbud for innbyggere med rusutfordringer, og selv om stedet er populært, er ikke lokalene egnet for et varig tilbud til gruppen. Det jobbes fortsatt med å vurdere andre egnede lokaler.

Det spilles bingo rundt det store bordet ved Kroken.
Erfaringskonsulent Christian sørger for en bingoøkt med mye humor. Premiene er alt fra sjokolader til tannkrem, og vinneren får velge selv. Bilde: Anine Falsen / Oslo kommune.

– Kroken bidrar til at mennesker med rusutfordringer har noe positivt å gjøre på dagtid. Her kan man møte andre mennesker for sosialt samvær, spise mat sammen med andre, spille biljard, få øreakupunktur og få dataopplæring blant annet, sier erfaringskonsulent Christian Sæther.

"I det siste har vi startet med sanggruppe, etter ønske fra brukere av stedet. Der går det i nostalgiske 80-tallslåter og andre sanger som de ønsker å synge"
erfaringskonsulent Christian Sæther

De som bruker Kroken er med å bestemme hva tilbudet skal inneholde. Da det kom et ønske om dataopplæring , viste det seg at en bruker har lang erfaring med PC’er, og nå tilbyr han dataopplæring for de andre.

Får en annen måte å være på

– Jeg er her stort sett fem dager i uka. Det gjør at jeg kommer ut og får en annen måte å være på enn det jeg er til vanlig. Og jeg slipper å sitte hjemme og kjede meg, forteller Terje.

Portrettbilde av Terje
Terje er en blid kar som ofte er innom Kroken. Bilde: Anine Falsen / Oslo kommune.

Han sitter i en lenestol og legger kabal. Terje forteller at han ofte spiller kinasjakk, bingo og biljard og trives veldig godt ved Kroken.

– Det å prate med folk er veldig allright, for de er veldig mottakelig for meg og det jeg kommer med.

Også Terje roser de ansatte. En av dem gir øreakupunktur, og Terje kan fortelle at det er veldig behagelig – faktisk så behagelig at han sovnet første gangen.

– Jeg har det veldig bra når jeg er her.

Portrettbilde av Anine Falsen

Anine Falsen

kommunikasjonsansvarlig
Telefon