Politikk

Byrådet vil utrede ny organisering av bydelssektoren

Byrådet har i en høring fått bred støtte til å utrede hvordan bydelssektoren bør organiseres annerledes enn i dag. Arbeidet kan føre til de største endringene i Oslo kommune på 20 år.

Pressemelding / Publisert: 09.01.2025

Av Byrådsavdeling for helse

Oversiktsbilde av Oslo sentrum med moderne bygninger i Barcode-rekken, den hvite broen Akrobaten, og et bakteppe av skogkledde åser. En blanding av urbane og naturlige elementer preger utsikten.
Utsikt over Oslo. Bilde: Rikke Dahl Monsen / Oslo kommune.

Byrådet har satt i gang et større arbeid for å se på om Oslo kommune kan organiseres på en bedre måte, og ber nå om bystyrets tilslutning til et omfattende utredningsarbeid. Målet er at Oslos innbyggere skal få et tjenestetilbud som er bedre rustet for fremtiden, og at innbyggerne får større mulighet til å påvirke saker i sitt lokalmiljø.

– Byrådet har i to omganger innhentet innspill fra bydelene, andre deler av kommunen og samarbeidspartnere. Tiden er overmoden for å tenke nytt om hvordan kommunen er organisert, sier helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H).

Hva vil byrådet be bystyret om tilslutning til?

Byrådet ønsker at bystyret skal slutte seg til tre bestemte mål og tilhørende prinsipper for en fremtidig organisering av kommunen.

Tre mål med prinsipper

  1. hvordan kommunen kan få et mer helhetlig, tilgjengelig og likeverdig tjenestetilbud
  2. gode og mer effektive tjenester
  3. hvordan lokaldemokratiet kan styrkes i bydelene

Se mål og prinsipper her (PDF)

Med utgangspunkt i dette ønsker byrådet å utrede om en ny organisering av bydelene kan føre til bedre måloppnåelse for kommunen, og i så fall hvordan en ny bydelsstruktur bør bli.

Samtidig ønsker byrådet at utredningen skal se på oppgavefordelingen mellom bydelene og kommunen sentralt og forbedringer innen seks utvalgte tjenesteområder.

Utvalgte tjenesteområder

  • Barnehage og skole
  • Sosial, velferd og barnevern
  • Helse og omsorg
  • Boligområdet
  • Nærmiljøutvikling
  • Administrative støttefunksjoner

– Utredningen kan føre til de største endringene i Oslo kommune siden bydelsreformen i 2004, der vi gikk fra 25 til 15 bydeler. Derfor er det viktig for byrådet med en bred forankring slik at endringene kan stå seg over tid, sier Korkunc.

Hva sier høringssvarene?

Høsten 2024 kom det inn 57 høringsinnspill fra ulike instanser som støtter at det er riktig å gå videre med en utredning nå.

Det er bred enighet blant kommunens virksomheter om at det er nyttig å se på forbedringer innenfor de seks tjenesteområdene, oppgavefordeling mellom etater og bydeler og en mulig ny bydelsorganisering. Flere bydeler peker blant annet på at det har gått 20 år siden forrige endring i bydelsstruktur, og at befolkningsvekst og teknologisk utvikling har skapt nye utfordringer og muligheter som må tas tak i.

Byrådet anbefaler en utredning i to perioder

Dersom bystyret velger å støtte en videre utredning, anbefaler byrådet at den foregår i to perioder. Første periode vil være konsentrert om å utrede det som må være besluttet av eventuelle organisatoriske endringer før nominasjonsprosessene til bydelsutvalgene starter våren 2026, som for eksempel endringer i bydelsstrukturen. Byrådet legger opp til at bystyret kan fatte et eventuelt vedtak vinteren 2026.

Perioden fra våren 2026 til høsten 2027 foreslår byrådet blir brukt til å forberede en eventuell ny bydelsstruktur og andre organisatoriske endringer. Målet er at alle endringer i så fall trer i kraft 1. januar 2028.

Pressekontakter

for byråd for helse, Saliba Andreas Korkunc

Tuva Otterlei Blikom og Tonje Bruun

Telefon