Byrådet vurderer ny organisering av bydelssektoren
Byrådet mener det er behov for å vurdere endringer i bydelsorganiseringen, og går bredt ut og ber om innspill i en skriftlig høring.
Pressemelding / Publisert: 27.09.2024
Av Byrådsavdeling for helse
Byrådet i Oslo har satt i gang et større arbeid for å se på om kommunen bør organiseres annerledes enn i dag. Målet er at Oslos innbyggere skal få et tjenestetilbud som er bedre rustet for fremtiden og at innbyggerne får større mulighet til å påvirke saker i sitt lokalmiljø.
– Den organiseringen vi har hatt fra 2004 og frem til nå, er ikke nødvendigvis den som gjør Oslo best skikket for fremtidens utfordringer. Det er vi nødt til å ta på alvor, og derfor gjør vi et stort stykke arbeid for å se på dette. Det kan føre til ganske store endringer i kommunens organisering, sier helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H).
Våren 2024 samlet byrådet inn over 70 innspill både fra kommunens egne virksomheter og eksterne samarbeidspartnere, som sykehusene, NAV og politiet, om hva som fungerer godt og hva som fungerer mindre godt med dagens organisering av kommunen. Flere pekte på de samme utfordringene, som at tjenestetilbudet til innbyggerne er fragmentert og lite effektivt. Det kan være særlig krevende for innbyggere som trenger flere tjenester fra kommunen samtidig. Sammen med fakta og statistikk om kommunen, er innspillene brukt som underlag i en rapport om oppgavefordelingen mellom bydelene og kommunen sentralt.
Ber om innspill i skriftlig høring
På bakgrunn av rapporten, ber byrådet nå om innspill i en skriftlig høring som sendes ut bredt. Høringen går til de samme instansene som ga innspill våren 2024.
I tillegg kan nå også kommunens innbyggere og organisasjoner si sin mening.
– Dette er et arbeid som kan føre til store endringer for Oslo kommune, og da er det viktig for oss å lytte til både hva både kommunens virksomheter og bydeler mener, i tillegg til innbyggerne selv. Målet med denne høringen, er at vi rundt årsskiftet kan legge frem en sak for bystyret om hva vi skal prioritere å gå videre med, sier Korkunc.
Hva sier rapporten?
Rapporten peker på noen områder som bør utredes nærmere, blant annet innenfor barnehage og skole, barnevern, boligfeltet og helse- og omsorgstjenestene. Fordi flere av utfordringene som kommer frem henger sammen med organiseringen av bydelsektoren i stort, anbefaler rapporten samtidig å utrede en mer fremtidsrettet organisering og oppgavefordeling både i bydelene og mellom bydelene og kommunen sentralt.
Rapporten skisserer også noen felles mål og prinsipper for arbeidet med å utrede en bedre organisering av kommunen. Disse tar utgangspunkt i innbyggerne, og det første målet handler om et mer helhetlig, likeverdig og tilgjengelig tjenestetilbud. Det andre målet handler om hvordan kommunen kan få gode og mer effektive tjenester, mens det tredje målet handler om hvordan lokaldemokratiet kan styrkes i bydelene. Viktige forutsetninger for å lykkes med å nå disse målene, er å bygge en fremtidsrettet ledelses- og organisasjonskultur, tillegg til å få fart på digitaliseringen i kommunen.
Hva vil byrådet be bystyret om tilslutning til?
Byrådet ønsker bystyrets tilslutning til at det gjøres en utredning om fremtidig organisering i kommunen, og forankre målene og prinsippene for utredningen i bystyret. Utredningen skal ta utgangspunkt i de målene og prinsippene rapporten anbefaler, i tillegg til de seks utvalgte tjenesteområdene. Den skal også gi en vurdering av om, og i så fall hvordan, en ny bydelsstruktur og oppgavefordeling mellom bydeler og kommunen sentralt kan gjøre kommunen bedre rustet for fremtiden.
– Jeg er glad for at vi kan invitere til en bred høring nå før bystyresaken. Det er ingenting som er bestemt ennå, men hvis utredningen viser at en annen organisering av bydelene kan være fornuftig, da må vi forberede kommunen og innbyggerne på at det kan bli et resultat av denne prosessen, sier helsebyråd Saliba Andreas Korkunc.