Politikk

Bydel Alna: Opprettholder viktige tjenester og styrker frivilligheten

Bydel Alna sikrer drift av viktige møteplasser og styrker frivillighet og tilbud til barn og unge i budsjettet for 2025.

Aktuelt / Publisert: 13.12.2024

Av Bydel Alna

Bydel Alna sikrer drift av viktige møteplasser og styrker frivillighet og tilbud til barn og unge i budsjettet for 2025.
Bydel Alna sikrer drift av viktige møteplasser og styrker frivillighet og tilbud til barn og unge i budsjettet for 2025. Bilde: Eivind Haugstad Kleiven.

Bydelsutvalget i Alna har vedtatt et budsjett for 2025 som sikrer videre drift av Haugerud seniorsenter og Tveten gård. Samtidig styrkes frivillighetsarbeidet i bydelen for å møte behovene til innbyggere.

Stramme økonomiske rammer krever tydelige prioriteringer

Bydelen står overfor store økonomiske utfordringer, med et omstillingsbehov på hele 121 millioner kroner i 2025. Byrådet i Oslo har lagt frem et historisk stramt budsjett, noe som stiller krav til nyskapende og bærekraftige løsninger.

– Jeg er glad for at Bydelsutvalget har vedtatt et budsjett som gjør Alna bedre rustet for fremtidens behov, til tross for krevende økonomiske utfordringer, sier bydelsdirektør Anders Berg.

Han påpeker at økte kostnader i viktige sektorer som barnevern, psykisk helse, tjenester for funksjonshemmede og hjemmetjenester legger press på budsjettet. Likevel er det et mål å sikre både kvalitet og tilgjengelighet i tilbudene til bydelens innbyggere.

Videre drift av sentrale tjenester for innbyggerne

Budsjettet prioriterer videre drift av Haugerud seniorsenter og Tveten gård, som begge er viktige møteplasser i bydelen. Haugerud seniorsenter fortsetter å tilby aktiviteter og støtte til eldre, mens Tveten gård bevares som et kulturelt og sosialt samlingspunkt for ulike arrangementer og aktiviteter.

Styrket satsing på frivillighet og barn

Frivillighetsarbeidet får et løft i budsjettet med en økning på 1,1 millioner kroner, som gir en total på 1,8 millioner kroner. Av dette er 600 000 kroner øremerket til frivillighetsmidler og tiltak, mens 1,2 millioner kroner går til drift og administrasjon av ideelle og frivillige lag i bydelen.

For å inkludere flere barn og unge i organiserte aktiviteter settes 700 000 kroner av til å dekke deltakeravgifter. Dette sikrer at økonomi ikke skal være en barriere for deltakelse i idrett, kultur og fritidstilbud.

– Bydelsutvalget har gjort tydelige prioriteringer for å styrke frivilligheten og sikre at flere barn og unge får delta i organiserte aktiviteter. Dette er viktige tiltak som fremmer et inkluderende og engasjert lokalsamfunn, sier Berg.

Langsiktig omstilling for en bærekraftig fremtid

For å møte de økonomiske utfordringene har Bydel Alna iverksatt et utviklings- og omstillingsprogram som skal pågå frem til 2028. Målet er å finne langsiktige og bærekraftige løsninger som sikrer gode tjenester for de som trenger det mest.

– Jeg er trygg på at vi, gjennom omstillingsprogrammet, vil klare å redusere kostnadsnivået og tilpasse tjenestene våre slik at vi kan møte fremtidige behov, avslutter bydelsdirektør Anders Berg.