Vann og avløp

3 tonn søppel i do – hvert døgn

En våtserviett fra babystellet, en bomullsdott fra sminkefjerningen, en tampong, snusposen eller tanntråden. Dårlige vaner med å kaste søppel i do, har konsekvenser!

Aktuelt / Publisert: 18.11.2024

Av Vann- og avløpsetaten

Her har våtservietter og fett hopet seg opp og tettet et rør
Her har våtservietter og fett hopet seg opp og tettet et rør. Bilde: Vann- og avløpsetaten.

1 million tonn søppel årlig

De to renseanleggene som behandler avløpsvann fra Oslos innbyggere fjerner hvert døgn rundt 3 tonn søppel fra ristene sine før avløpsvannet kan renses. Årlig vil det si at over 1 million tonn søppel som folk kaster i do, må fanges opp og kjøres bort.

I tillegg må vi rykke ut en rekke ganger i forbindelse med tilstoppede rør og avløpspumper for å rydde opp i matfett og søppel som har ført til driftsproblemer. Slike kloakkstopp kan også føre til kjelleroversvømmelser i boliger. Hvis tilstoppingen skyldes at det er de private stikkledningene inn til boligen som er blokkert, er det du eller borettslaget/sameiet som må betale for reparasjon og skader.

Du kan også risikere å møte på dosøppelet ditt igjen neste gang du er på stranda en deilig sommerdag. Når rør tettes og pumper stopper, må jo avløpsvannet fortsette å renne. Det urensede avløpsvannet tar med seg dosøppelet korteste vei og strømmer ut i lokale bekker og elver og ender til slutt i Oslofjorden.

Verdens toalettdag 19. november – vis dovett alle dager!

FN-dagen «Verdens toalettdag» setter fokus på å sikre rent vann og gode sanitærforhold og markeres verden over 19. november hvert år. I Norge tar vi det for gitt at vi har vann nok til å spyle ned i do hver gang vi trenger det, og at avløpsvannet behandles på en hygienisk og miljømessig forsvarlig måte. Vi i Vann- og avløpsetaten gjør det vi kan for å oppfylle disse kravene, men vi trenger også din hjelp.

Gjør deg selv, miljøet rundt oss og våre ansatte en tjeneste; ha en søppelbøtte på badet – og bruk den!