Verdens storbyer kopierer Oslos klimabudsjett
Verdens ledende klimanettverk, C40, har vedtatt at alle deres 97 medlemsbyer skal ha klimabudsjetter innen 2030, etter modell fra Oslo.
Aktuelt / Publisert: 19.02.2025
Av Byrådsavdeling for miljø og samferdsel

London, New York og Mumbai har allerede kopiert Oslo og lansert klimabudsjett.
– At storbyene i C40 nettverket nå ser til Oslo, og innfører egne klimabudsjett er først og fremst gode nyheter for alle som bor der, men det er selvsagt også en fjær i hatten for alle i Oslo som har bidratt til å sette klima og miljø på dagsorden gjennom mange år, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg (H).
Over 70 prosent av verdens utslipp skjer i byene, ifølge FN. Samtidig er det verdens byer som leder arbeidet med å kutte utslipp. Men for å nå målene i Paris-avtalen, må byer verden over gjennom en enorm omstillingsprosess på veldig kort tid. Innføring av klimabudsjett vil bidra til et mer systematisk arbeid med å kutte utslipp verden over.
"Klimabudsjettet har hjulpet oss i Oslo med å redusere utslipp og gjøre byen grønnere, og jeg er sikker på at C40-byene vil merke de samme gevinstene."
– Vi trenger å kutte utslipp raskere, både her hjemme og ute i verden, sier Marit Vea (V), byråd for miljø og samferdsel.
Målrettet arbeid gir resultater
Oslo har mål om å få ned utslippene med 95 prosent innen 2030. Klimabudsjettet for 2025 viser at utslippene kan reduseres ned mot 69 prosent i 2030 med dagens vedtatte virkemidler. Dette er 6 prosentpoeng større reduksjon enn i klimabudsjettet for 2024.
– Oslo har jobbet i mange tiår med å redusere klimagassutslipp. Vi har lagt gjennomfartstrafikken i tunnel, investert i kildesortering og gjenvinning og bygget ut et utslippsfritt kollektivnett. Neste store prosjekt er å bygge et karbonfangstanlegg på Klemetsrud som alene vil redusere de totale utslippene i Oslo med opptil 19 prosent, sier Lae Solberg.
Oslo var første kommune i verden som laget eget klimabudsjett i 2016. Det var nybrottsarbeid å regne ut hvor mye klimagassutslippene kunne kuttes innenfor kommunegrensen. Nå har flere kommuner fulgt etter Oslo, og regjeringen har vedtatt å lage et klimabudsjett på nasjonalt nivå.
– Både i Norge og resten av verden har vi vært flinke til å sette ambisiøse mål for klimakutt, men for dårlig til å følge opp målene vi setter. Et klimabudsjett bryter ned målene, og lager et konkret system for oppfølging av hvordan utslippene faktisk skal kuttes, avslutter Marit Vea.