Verdens beste uteliv i verdens beste by
Utelivsnæringen skaper mange viktige arbeidsplasser og er med på å gjøre Oslo til verdens beste by, sa byråd for kultur og næring, Anita Leirvik North, da hun åpnet Næringsetatens utelivskonferanse.
Aktuelt / Publisert: 22.10.2025
Av Næringsetaten
For tredje gang har Næringsetaten samlet eiere, drivere og ansatte i utelivsnæringen til konferanse. Det ble en dag med inspirasjon og faglig påfyll for alle som jobber med uteliv og servering i Oslo.
- Det er viktig med et godt samarbeid mellom utelivsnæringsen og Næringsetaten, sa Britha Røkenes, Næringsetatens direktør.
Mer boller og mindre øl
- Dyrtiden har truffet utelivsbransjen hardt. Osloborgerne bruker mindre penger på uteliv enn tidligere. Vi håper på bedre tider neste år, sier Haavard Simonsen, dataanalytiker i DNB.
Han ga forsamlingen innsikt i folks forbruksmønstre basert på data fra korttransaksjoner i Oslo og ellers i landet. Utelivet taper terreng, mens serveringsvirksomhet tar mer av kaka. Det er særlig bakeriene som opplever en fremgang.
Skjenkekontrollen
- Skjenkekontrollen skal virke som en motivasjon til å skjenke ansvarlig. Gjesten som ikke greier å slutte å drikke, skal ikke møte på bartenderen som ikke greier å slutte å skjenke, sa Torgeir Engh, jurist i Næringsetaten, da han ga oss et innblikk i etatens kontrollvirksomhet.
Næringsetatens skjenkekontrollører har erfaring fra utelivet. Tanken bak det er at kjennskap til de spesielle utfordringene i utelivsnæringen vil gjøre forståelsen og dialogen bedre. Skjenkekontrollen skal også bidra til like konkurranseforhold i utelivsnæringen. Hvis seriøse aktører opplever at det er fritt frem for konkurrentene å bryte reglene, kan det oppleves som at andre har en urettferdig konkurransefordel.
Aldersgrenser, alkoholreklame, arbeidsrett og restaurantanmeldelser
Deltakerne på konferansen fikk også høre advokat Trym Portvik snakke om hvilke regler som gjelder for aldersgrenser på utesteder. Professor i sosialantropologi, Runar Døving, snakket om hva som ville skjedd dersom forbudet mot alkoholreklame ble opphevet, og advokat Limita Lunde fortalte hvordan arbeidsretten kan brukes til å sikre fleksibilitet i utelivsbransjen. Restaurantanmelder i Aftenposten, Erik Gulbrandsen, fortalte om hvordan restaurantanmeldelser gjøres i praksis.
Tre på konferansen
Erik Gulbrandsen, restaurantanmelder i Aftenposten:
- Det er ekstremt mange flinke folk på Oslos restaurantscene, sier Gulbrandsen.
Ruben Karlsen, Parkteatret:
- Jeg deltar på utelivskonferansen for tredje gang, og opplever en forbedring år for år, sier han.
Daniel Torkildsen Lea, direktør i Oslo Handelsstands Forening:
- Jeg hører fra utelivsbransjen at Næringsetaten har blitt mer brukerorienterte de siste årene, og at bransjen setter stor pris på det, sier Lea.
Motta aktuelle nyheter om salg, skjenking og servering rett i innboksen:
Husk å åpne e-posten første gang du får den, så den ikke forsvinner.