Salg, servering og skjenking

Tips oss om utelivsdiskriminering

Det er forbudt for utesteder å diskriminere gjestene. Næringsetaten ønsker tips om steder der noen opplever seg diskriminert.

Aktuelt / Publisert: 18.06.2025

Av Næringsetaten

Folk på gata
Oslos uteliv skal være for alle. Bilde: Morten Brakestad.

Ett av kommunens alkoholpolitiske mål er at Oslo skal ha et trygt, attraktivt, seriøst og inkluderende by- og uteliv. Næringsetaten arbeider mot utelivsdiskriminering gjennom kontroller, kurs og veiledning av utelivsnæringen.

Diskriminering er ulovlig

Diskriminering på bakgrunn av en persons hudfarge, religion eller livssyn, nasjonale eller etniske opprinnelse, seksuelle orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk, eller nedsatte funksjonsevne er forbudt.

Gjester på utesteder skal behandles på en likeverdig måte

Dette betyr for eksempel:

  • Ingen kan nektes adgang eller bli behandlet dårligere på grunn av hudfarge eller nasjonal opprinnelse.
  • Personer med nedsatt funksjonsevne skal ha samme rett til servering som andre.
  • Det er ikke lov med forskjellig inngangspris for kvinner og menn, eller ulik praksis for å slippe inn kvinner og menn.
  • En person med et utradisjonelt kjønnsuttrykk skal nyte samme respekt som andre.
  • Det ikke er tillatt å diskriminere på bakgrunn av homofil orientering.

Slik kan utesteder unngå å diskriminere

  • Gjøre medarbeiderne godt kjent med hva som er diskriminering.
  • Ha klare regler for krav til kleskode, legitimasjon, alder og oppførsel, og sørg for at disse gjelder for alle.
  • La reglene være godt synlige for gjestene, slik at en eventuell avvisning kan begrunnes.

Har du opplevd å bli diskriminert på et utested?

Slik tipser du Næringsetaten

Gi så nøyaktig informasjon som mulig om navn og adresse på stedet, og hva tipset gjelder. Du kan være anonym. Når vi har mottatt ditt tips, foretar vi en kontroll av stedet. Alle tips blir fulgt opp, men du kan ikke forvente tilbakemelding på tipset du sendte inn.

Du kan du også kontakte

Motta aktuelle nyheter om salg, skjenking og servering rett i innboksen:

Her melder du deg på

Husk å åpne e-posten første gang du får den, så den ikke forsvinner.