Tilleggsinnstillingen 2025: Bedrer bydelsøkonomien og bygger flere boliger for personer med hjelpebehov
Byrådet foreslår å gi bydelene økt økonomisk handlingsrom ved en styrking av sosialhjelpsbudsjettet. Byrådet vil også realisere tre nye boligprosjekter for eldre og personer med utviklingshemming.
Pressemelding / Publisert: 14.11.2024
Av Byrådsavdeling for sosiale tjenester — Byrådsavdeling for helse
Oslo kommune står i en tøff økonomisk situasjon med sviktende skatteinntekter, høye utgifter og stort behov for omstilling. Byrådet varslet allerede ved fremleggelsen av budsjettet for 2025 at dette blir krevende for bydelene.
I tilleggsinnstillingen foreslår byrådet å bevilge bydelene ytterligere 105 millioner kroner til sosialhjelp utover det som ligger i budsjettet fra før. Det bevilges også 69 millioner kroner til å kompensere bydelene for utgifter til brukere med særlig ressurskrevende tjenester.
– Vi tar grep for å øke bydelenes økonomiske handlingsrom neste år. Det er viktig for oss å skjerme viktige velferdstjenester for innbyggerne i byen vår, særlig sårbare grupper som sosialhjelpsmottakere og brukere med ressurskrevende tjenester, sier helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H).
Utgiftene til økonomisk sosialhjelp har økt kraftig siste årene, blant annet på grunn av høy prisvekst, økte bo- og leiepriser, og at Oslo har tatt imot flere flyktninger.
– Byrådet følger utviklingen i sosialhjelpsutgiftene tett, og vi følger nå opp de økte utgiftene med større bevilgninger til bydelene. Oslos innbyggere skal ha tilgang til nødvendig økonomisk støtte når de trenger det. Vi bidrar nå til at bydelene kan finansiere sosialhjelp uten at dette går utover andre tjenester, sier sosialbyråd Julianne Ferskaug (V).
Flere boliger til personer med hjelpebehov
Det er et mål at eldre og andre personer med hjelpebehov som kan og vil, skal få bo hjemme lenger. Da trenger vi flere boliger som er tilrettelagt for dette. Derfor vil byrådet sette i gang tre konkrete boligprosjekter for eldre og personer med utviklingshemming, og setter av 282 millioner kroner til dette i økonomiplanperioden.
Et av prosjektene innebærer bygging av 12 omsorgsboliger for eldre med demens på Grünerløkka. I Bydel Østensjø skal et ombyggingsprosjekt føre til 14 samlokaliserte boliger for utviklingshemmede, og i Søndre Nordstrand skal det bygges 13 nye avlastningsboliger for personer med utviklingshemming. Her kan personer med utviklingshemming, både barn og voksne, bo i kortere perioder for å avlaste hjemmemiljøet.
– Det er et stort behov for flere tilrettelagte boliger i Oslo. Disse investeringene vil føre til bedre kvalitet for brukerne og lavere driftsutgifter for bydelene. Slike prosjekter satser byrådet sterkt på, sier Saliba Andreas Korkunc.
Styrker terapitilbudet ved Sagene bad og avslutter bassengprosjektet på nedlagte Ammerud sykehjem
Det har i flere år blitt jobbet med å få rehabilitert varmtvannsbadet på nedlagte Ammerud sykehjem, drifte badet, og starte opp et terapibassengtilbud der. Badet er relativt lite, og ligger i et stort, tomt bygg. Daværende byråd gikk i dialog med Kirkens Bymisjon om å drifte badet, noe de ikke ønsket. Høsten 2023 lyste derfor Sykehjemsetaten ut en konkurranse for å finne noen til å drive varmtvannsbassenget. Det kom ingen søkere. Selve rehabiliteringen av varmtvannsbadet ble ferdig i mai 2024. Til tross flere forsøk på å finne en driver, har ingen vist interesse for å drifte badet.
– Det er et stort ønske om og behov for et større tilbud om terapibasseng i Oslo. Etter årevis med mislykkede forsøk på å finne en drifter av badet inne i det nedlagte Ammerud sykehjem, avslutter byrådet dette prosjektet. Vi styrker heller terapibassengtilbudet ved Sagene bad, som er et godt tilbud for hele byens befolkning, sier Korkunc.
Hver uke har Sagene bad et terapibassengtilbud til 12 grupper med inntil 11 deltagere per gruppe. Med byrådets styrking, får nå ytterligere seks grupper et terapibassengtilbud.
Det har vært budsjettert med totalt 3,1 millioner kroner til årlig til drift av badet på nedlagte Ammerud sykehjem. Disse midlene omprioriteres til andre formål, hvorav 1 mill. kr går til utvidelse av terapibassengtilbudet ved Sagene bad. De øvrige 2,1 millionene inngår som delvis finansiering av Oslos kostnader ved vaksinering.
Vil få opp vaksinetallene
Byrådet foreslår å sette av 23,55 millioner årlig til dekning av utgifter til vaksinering mot covid-19, influensa og pneumokokk (lungebetennelse). Målgruppene for dette er voksne over 65 år og øvrige risikogrupper.
– Det er viktig å få opp vaksinedekningen i befolkningen. Det vil ha en rekke positive virkninger både for enkeltpersoner og for samfunnet. Færre vil bli syke, og det vil bidra til færre sykehusinnleggelser og lavere sykefravær, sier Korkunc.