Egenberedskap

Test av nødvarsel på mobil

Onsdag 14. juni kl. 12 vil mobiltelefonen din vibrere og spille av et høyt lydsignal. Dette er en test av myndighetenes nye varslingssystem.

Aktuelt / Publisert: 12.06.2023

Av Beredskapsetaten

Artikkelen er mer enn ett år gammel.
Mobiltelefon med eksempel på hvordan nødvarselet ser ut.
Test av nødvarsel. Bilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Politiet tester nødvarsel på mobil. Nødvarsel er myndighetenes nye system for befolkningsvarsling. Politiet ber innbyggere om å være forberedt.

Test av nødvarsel skjer mellom kl. 11.55 – kl. 12.10, onsdag 14. juni. Mobiltelefoner, smartklokker og nettbrett med 4G eller 5G-oppkobling vil vibrere og gi fra seg en høy sireneaktig lyd i omtrent 10 sekunder. Det kommer opp en melding på norsk og engelsk om at dette er en test. Fjern meldingen ved å trykke eller dra (avhenger av type mobil).

Signalanlegg vil også ule

På samme tid sjekker Sivilforsvaret lydsignalet for «Viktig melding – søk informasjon». Sivilforsvaret har rundt 1250 signalapparater (tyfoner) plassert ut i byer og tettsteder rundt omkring i Norge. Omtrent halvparten av Norges befolkning kan høre signalene fra tyfonene.

For å kunne nå hele befolkning med viktig informasjon, har myndighetene derfor fått utviklet et system som gir varsel til mobiltelefoner. Nå testes nødvarsel til mobil for å sikre at det fungerer som det skal.

Slik kan du forberede deg

Snakk med dine nærmeste om testen på forhånd slik at de også er forberedt.

Dersom du ikke ønsker å bli forstyrret av testen, må du sette den mobile enheten i flymodus eller skru den av i tidsrommet testen pågår. Varslingssystemet er innrettet slik at det overstyrer lydløs modus.