Barnehage

Strekkoden barnehage gir barna leselyst- og glede med Lesefrø

24. mai besøkte både Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) og Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) Strekkoden barnehage. De fikk se hvordan barnehagen skaper leseglede med Lesefrø.

Aktuelt / Publisert: 29.05.2024

Av Bydel Gamle Oslo

Ministerne leser for barna
Bilde: Lisbeth Meidell.

  • Barna blir glade i bøker og interesserte i språk.
  • Barna lærer nye ord og begreper.
  • Lesing utvikler evnen til å sette ord på tanker og følelser.
  • Leselyst og leseglede gjør skolen lettere og mer lysbetont.
  • Er din barnehage er interessert i å bli med på Lesefrø?

24. mai besøkte både Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) og Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) Strekkoden barnehage. De fikk se hvordan barnehagen legger til rette for leseglede med Lesefrø prosjektet.

Barna i basen Fantasien tok spent imot det storfine besøket fra regjeringen. Mange av barna begynner på skolen til høsten og var stolte over å vise fram sine leseferdigheter til ministrene.

Å lese har blitt en del av hverdagen

"Lesefrø har bidratt til leseglede blant barna. Ved å legge til rette for at bøkene er tilgjengelige for barn og foreldre i barnehagen og hjemme, har det å lese bok blitt en naturlig del av hverdagen."
Barnehagestyrer Hanna Zakrzewska i Strekkoden barnehage
Barn i Strekkoden barnehage leser gjerne.
Bilde: Lisbeth Meidell.

Hanna forklarer videre at barnehagen to ganger har mottatt pakker med omkring 200 bøker fra Deichman. Den har arrangert samlinger hvor bøkene har blitt introdusert for barna og foreldrene deres.

De ansatte legger til rette for at barna finner tid og rom for å sette seg ned med bøkene. Barna leser både før og etter måltidene. Det skaper entusiasme og glede. Barnehagestyreren skryter av Deichman, som har gitt dem et godt og variert utvalg av bøker.

Ett år med Lesefrø inspirerer til mer lesing

Lesefrø er et samarbeid mellom Deichman og seks bydeler i Oslo. Bilioteket låner ut boksamlinger som blir til lokale bibliotek i barnehagene. Både Deichman Tøyen og Deichman Bjørvika tilbyr Lesefrø, som støttes av Kulturdepartementet.

Målet er å skape et godt språkmiljø, og spre leselyst og leseglede gjennom bruk av litteratur. Bøkene brukes i barnehagen, og kan lånes med hjem. Strekkoden barnehage har det siste året deltatt i Lesefrø prosjektet.

Utdannings- og kulturministeren på besøk i Strekkoden barnehage.
Bilde: Lisbeth Meidell.
"Det er litt trist at vi må levere tilbake bøkene i august. Da er Lesefrø perioden over og barnehagen må utvikle sin egen boksamling. Vi kunne ønske at vi kunne fortsette å være en del av Lesefrø."
Hanna

Hanna har allerede en plan for hvordan barnehagen skal utvide boksamlingen sin. Barnehagen kan få tak i billige bøker blant annet på loppemarked. I tillegg har hver base i barnehagen et eget lånekort på Deichman, for å låne bøker. Dette kan de fortsette med også etter at de ikke lenger er en del av Lesefrø.