Budsjett for bydelene

Bydel Østensjø: Status for økonomien

Bydelen har redusert merforbruket med 50 millioner, men flere tiltak må til for å komme i balanse. Tross omfattende omstilling, har Østensjø størst nedgang i sykefravær blant bydelene.

Aktuelt / Publisert: 27.05.2025

Av Bydel Østensjø

Dronebilde fra Bydel Østensjø med teksten bydel østensjø status for økonomien
Bilde: Tor Torkveen.

Siden vinteren 2024 har bydelen jobbet etter en strategi med et omstillingsprogram fram mot 2027. Det berører alle tjenester. Bydelen jobber for å få en krevende økonomi i balanse og betale ned en stor gjeld til bykassa, samtidig som tjenestene tilpasses innbyggernes behov, både på kort og lang sikt.

Økonomirapporten med tall fra april, viser at bydelen har et forventet merforbruk på 145,1 millioner kroner. Det inkluderer nedbetaling av gjeld til bykassa på 91,2 millioner kroner.

Driftsnivået ligger dermed på 53,8 millioner kroner i merforbruk. Sammenlignet med fjorårets driftsnivå på 103,8 millioner kroner, er dette en nedgang på 50 millioner kroner.

Merforbruket forverret seg i april med 9,4 millioner kroner fra måneden før. Dette skyldes likevel i hovedsak en endring knyttet til estimater for refusjoner, som utgjør 13,9 millioner kroner. Ser man bort fra dette, har driften forbedret seg med 4,5 millioner kroner siste måned.

Resultatene viser at omstillingsprogrammet og driftstiltakene virker. Samtidig må bydelen fortsette å gjøre tiltak for å komme i balanse de neste månedene.

Langsiktig omstilling vil fortsatt være metoden, og omstillingstiltakene må styrkes. Bydelen legger frem en budsjettrevisjon til bydelsutvalget 16. juni 2025 med forsterkede tiltak.

De ferske tallene viser flere resultater som kan knyttes til omstillingstiltakene som pågår i bydelen:

Nedgang i sykefraværet

Sykefraværet har gått mye ned sammenlignet med samme tidspunkt i fjor. Med tanke på at det pågår omstillingsprosesser i alle deler av bydelen, er dette svært positive resultater.

Sykefraværet for april var på 8,27 % og hittil i år på 10,29 %. På samme tidspunkt i fjor var sykefraværet 13,63 %. Dette betyr at sykefraværet er redusert med 3,34 prosentpoeng sammenlignet med samme periode i fjor. Denne nedgangen er den største blant Oslos bydeler for andre måned på rad.

Siden 2023 har bydelen satset på ledelse og særlig på å styrke ledere i arbeid med omstilling og endring. Arbeidsglede og kultur for endring er et eget satsingsområde i bydelens strategi- og omstillingsprogram 2025-2027. Innenfor dettes satsingsområdet jobbes det konkret med tiltak for å få ned sykefraværet.

Grafen viser stor reduksjon i innleie av vikarer i barnehagene i Bydel Østensjø
Grafen viser utviklingen i innleie av vikarer i barnehagene i Bydel Østensjø. Mørkeblå linje er 2024, mens lyseblå linje er 2025. Bilde: Bydel Østensjø.

Fra dyre kjøp til egne folk og tjenester

Et viktig strategisk grep for bydelen er å redusere kostnader til innleie og eksterne kjøp av tjenester. Dette handler om å gjøre mer i egen regi, der det gir økonomisk gevinst og ivaretar innbyggerbehov.

I barnehagene har bydelen tatt i bruk grunnbemanningslæren. Kort fortalt betyr det at man ansetter flere i barnehagene, på bakgrunn av et forventet fravær. Dette gir mer stabil bemanning, lavere kostnader til leie av vikar og reduserer sykefraværet. Sykefraværet i barnehagene er hittil i år 11,47% mot 15,14% i fjor. Det er det laveste sykefraværet for barnehager i hele Oslo kommune.

Barnevernet er en annen tjeneste som har gjort omfattende grep for å redusere kostnader til eksterne kjøp. Her har tjenesten tatt i bruk ny metodikk og samarbeider på nye måter.

Barneverntjenesten har over tid hatt mange akuttplasseringer og institusjonsplasseringer. Bydelen har ikke i tilstrekkelig grad hatt nødvendige tiltak for oppfølging i egen regi. Som en del av bydelens omstillingsprogram er det satt inn omfattende tiltak for å snu utviklingen. I 2024 hadde barneverntjenesten 600 døgn knyttet til akuttplasseringer. For første kvartal 2025 utgjorde dette 20 døgn.

Driftsnivået til barnevernet er redusert alene med ca. 20 millioner kroner gjennom tiltak i egen regi fra 2024 til 2025. Til tross for en betydelig nedgang i utgifter knyttet til kjøp i barnevern, er merforbruket på 35,2 millioner kroner, inkludert 5 millioner kroner i nedbetaling gjeld. Det forventes at merforbruket i barnevernet vil fortsette å reduseres framover.

Nå er handling viktig

Bydelen står i en svært krevende økonomisk situasjon. Om bydelen skal lykkes med å komme i driftsbalanse innen utgangen av året, krever det handling. Det krever noe av alle bydelens tjenester og medarbeidere.

Framover blir det enda viktigere at flere er med på å tørre å endre, teste nye måter å gjøre ting på og ikke vente. Det er bedre å prøve noe nytt, som kanskje ikke virker, enn å ikke prøve.

Omstilling i Bydel Østensjø handler om å se helhetlig på tjenestene og innbyggernes behov, tenke nytt om måtene man gjør ting på, og finne løsninger som gir positiv effekt for både økonomi og innbyggere - også i et langsiktig perspektiv.

Endringsarbeidet vil fortsatt skje fortløpende framover, sammen med medarbeidere og med involvering av innbyggere, i tett samarbeid med lokalpolitikken.

Andre økonomiresultater fra april 2025:

  • Prognosen for NAV har en forbedring på 4 millioner sett opp mot mars måned, men det er et høyt merforbruk på økonomisk sosialhjelp. Det har siden 2022 vært en markant økning i både antall mottakere og gjennomsnittlig utbetaling. Veksten ser nå ut til å flate ut på et høyt nivå. Det er satt i gang flere tiltak for å redusere antall mottakere og få innbyggerne inn på riktige ytelser og tiltak. Forventet merforbruk på økonomisk sosialhjelp er anslått til 48 millioner kroner.
  • Innenfor psykisk helse og rus er det et merforbruk på 17,5 millioner kroner. Dette er en forbedring på 1 million mot forrige måned. Det jobbes aktivt med å skaffe nye boliger i et krevende boligmarked. Sammenlignet med fjoråret er det en samlet forbedring på 10 millioner kroner, gjennom aktive kontraksgjennomganger og at bydelen gir tilbud til flere i egen regi.
  • Bydelen ligger 21 plasser over måltallet for kjøp av sykehjemsplasser, og har et beregnet merforbruk på 9,5 millioner kroner når vederlaget er medberegnet. Dette er en forbedring på 0,5 millioner sett opp mot mars. Dette forutsetter en ytterligere nedgang på 41 sykehjemsplasser i løpet av året, men oppsatt plan for nedtrekket følges. Det settes inn ekstra tiltak for ytterligere reduksjon og målet er å komme ned på Oslogjennomsnittet. Den økonomiske prognosen er imidlertid satt med et forbehold om at målet ikke nås. Det settes inn ekstra tiltak for ytterligere reduksjon og målet er å komme ned på Oslogjennomsnittet.
  • Fritt brukervalg og kjøp av hjemmetjenester har et merforbruk på 5 millioner kroner. Hjemmetjenesten melder økonomien i balanse mellom regnskap og budsjett. Sykefraværet for april er på 8,27 % og hittil i år på 10,29 %. På samme tidspunkt i fjor var sykefraværet 13,63 %, og er redusert med 3,34 prosentpoeng sammenlignet med samme periode i fjor.