Politikk

Sammen skaper vi verdens beste by

Bystyret har vedtatt kommuneplanens samfunnsdel 2025. – Skal vi skape en bedre by for innbyggerne, må vi jobbe helhetlig og samarbeide mer på tvers, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg.

Aktuelt / Publisert: 28.05.2025

Av Byrådsavdeling for finans

Bilde av byrådet i Oslo som holder fram forsiden på kommuneplanens samfunnsdel og ulike symboler for samfunnsflokene.
Byrådet i Oslo viser fram den nye kommuneplanen og samfunnsflokene. Bilde: Rein Blomquist / Oslo kommune.

Et samlet byråd er glade for at kommuneplanen har kommet raskt på plass, og mange ulike aktører har bidratt med gode innspill. Kommuneplanens samfunnsdel er det øverste og viktigste styringsdokumentet i kommunen. – Oslo er en fantastisk by å bo og vokse opp i, og mye fungerer bra. Samtidig er det ingen tvil om at vi ser utviklingstrekk som bekymrer. Skal vi lykkes med å gjøre Oslo til en enda bedre by for kommende generasjoner må vi ha en mer helhetlig tilnærming for å finne gode løsninger på utfordringene, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg.

  • Kommuneplanen er det øverste styringsdokumentet i en kommune.
  • Kommuneplanen er lovpålagt for alle kommuner (plan- og bygningsloven § 11-1), og den består av en samfunnsdel og en arealdel.
  • Bystyret i Oslo vedtok ny kommuneplanens samfunnsdel 30. april 2025.
  • Kommuneplanens samfunnsdel bygger på et stort kunnskapsgrunnlag, blant annet Oslotrender 2023, Oslohelsa 2023 og Planstrategi 2024-2027.
  • Planen var på høring i åtte uker høsten 2024. Det kom inn 110 høringssvar.
  • Byutviklingsstrategien viser koblingen mellom ønsket samfunnsutvikling og arealbruk. Den skal sammen med arealdelen bidra til å sikre en helhetlig og langsiktig forvaltning av kommunens arealer.

Planen gir retning for Oslos fremtid

– Byrådet er stolt av å legge fram en kommuneplan der vi tør å tenke nytt og ønsker å jobbe annerledes. Planen gir retning og blir et viktig og reelt styringsverktøy for alle som jobber i Oslo kommune. Vi har også lagt vekt på at planen skal være lett tilgjengelig og forståelig for innbyggerne. Gode medvirkningsprosesser har gjort planen enda bedre, sier finansbyråd Hallstein Bjercke.

"Kunnskap og innovasjon er helt avgjørende for å utvikle helsetjenesten. Kommuneplanen gir oss retningen på dette, og det kommer innbyggerne til gode."
Thea Kristine Schjerven, byråd for helse (H)
"Det er lett å havne i sin egen silo i et så stort system som Oslo kommune. Derfor er det viktig å adressere de sammensatte problemene og identifiserer hva alle gjør for å løse dem."
Anita Leirvik North, byråd for kultur og næring (H)
"Byutviklingsarbeidet berører alle de fem kommunemålene, og jeg tror kommuneplanens samfunnsdel vil hjelpe oss til å tenke og jobbe på tvers i tiden fremover. Det er bra for byen vår."
James Stove Lorentzen, byråd for byutvikling (H)
"Vårt viktigste ansvar er at neste generasjon kan vokse opp i en by som gir alle like muligheter til å lære, utvikle seg og leve gode liv. Jeg er glad for at dette er det første målet i planen."
Julie Remen Midtgarden, byråd for utdanning (H)
"Skal vi lykkes med å løse samfunnsflokene, må vi kutte utslipp, ta bedre vare på naturen og gjøre det enklere å velge kollektiv, sykkel og gange."
Marit Kristine Vea, byråd for miljø og samferdsel (V)
"Alle barn og unge har rett på en trygg oppvekst og like muligheter til å leve frie, gode liv. Denne planen bidrar til at hele kommunen skal jobbe sammen for det målet."
Julianne Ferskaug, byråd for sosiale tjenester (V)

Seks samfunnsfloker og fem kommunemål

Kommuneplanens samfunnsdel tar utgangspunkt i seks samfunnsfloker. Flokene er komplekse utfordringer som krever nytenking og samarbeid. Fem felles mål skal bidra til å løse flokene og sørge for koordinert innsats på tvers av tjenester, etater og sektorer. Målene legger føringer i kommunens budsjett og er sentral i tildelingsbrevene til virksomhetene.

Her kan du lese kommuneplanens samfunnsdel med byutviklingsstrategi.

Finansbyråden holder i et symbol for samfunnsfloken "Fattigdom og økt ulikhet".
Finansbyråd Hallstein Bjercke viser symbolet for samfunnsfloka "fattigdom og økende ulikhet". Bilde: Rein Blomquist / Oslo kommune.