Oslo handler FAIR
Oslo kommune er en stolt Fairtrade-hovedstad. Som stor offentlig innkjøper bruker vi den innkjøpsmakten vi har til å trekke utviklingen i en bærekraftig retning.
Aktuelt / Publisert: 16.10.2024
Av Oslo kommune
Kommunen handler årlig for rundt 36 milliarder kroner. Mange varer som vi tar for gitt har svært høy risiko for brudd på arbeidstaker- og menneskerettighetene i de globale leverandørkjedene.
Som ansvarlig offentlig innkjøper er vi forpliktet til å jobbe for å redusere denne risikoen. Visste du at hva slags bananer du kjøper kan ha en betydning for barns skolegang? Eller at morgenkaffen som vi alle trenger, har blitt vanskeligere å produsere på grunn av klimaendringene?
Bøndene sitter igjen med minst
Kaffe, bananer, blomster, te, sukker, kakao og bomull; råvarene til disse produktene dyrkes i Sentral-Afrika, Asia og Sør-Amerika. Lave råvarepriser kombinert med klimaendringene rammer hardt i disse områdene og det blir stadig vanskeligere å drive et lønnsomt jordbruk. I lange, internasjonale leverandørkjeder sitter ofte småskalabøndene igjen med minst. Dette fører til økt fattigdom, som er en av de største driverne til barnearbeid, tvangsarbeid, migrasjon og sult.
Når vi handler Fairtrade-produkter bidrar vi til at bøndene og produsentene får en mer forutsigbar inntekt. De får også mulighet til å investere i velferdstiltak som for eksempel et bedre skole- eller helsetilbud, eller mer effektive og bærekraftige produksjonsmetoder. Fairtrade-standarden tar også hensyn til klima og miljø, og stiller krav til begrenset bruk av sprøytemidler.
Fairtrade-hovedstaden Oslo
Oslo kommune handler Fairtrade-produkter når vi kan, innenfor rammene av lov og forskrift om offentlige anskaffelser. Kaffe, bananer og kakao er blant de varene vi kjøper mest av.
Blant næringslivet, frivillige organisasjoner og innbyggerne er det også mange som gjør en innsats for en mer rettferdig handel. Fairtrade-hovedstaden Oslo rommer alle som jobber og bor i Oslo. Sammen kan vi gjøre en forskjell.