Nytt Oslo fengsel
Oslo fengsel på Grønland skal rives og det skal bygges et nytt moderne høysikkerhetsfengsel med tilfredsstillende sonings- og arbeidsforhold.
Pressemelding / Publisert: 14.03.2025
Av Byrådsavdeling for byutvikling

– Det er viktig at vi har et fengsel sentralt i Oslo, både for ansatte, innsatte og ikke minst familiene deres, derfor er jeg veldig glad for at vi nå har fått på plass denne reguleringen. Nå får vi et moderne fengsel som tilpasser seg byen og nabolaget og åpner opp nye passasjer, sier byråd for byutvikling James Stove Lorentzen (H).
Planene for nytt fengsel gjelder for avdeling B, så det er såkalte «Bayern» som må rives for å få på plass et moderne fengsel. Antall innsatte reduseres fra 240 til 140. Det skal tilrettelegges for et mest mulig funksjonelt fengsel, samtidig som byrådet har vært opptatt av at oppgraderingen gjennomføres mest mulig smidig for lokalmiljøet og andre berørte. Av hensyn til sikkerhet, og for å hindre allmenn ferdsel helt inntil fengselsmuren, er det planlagt for et gjerde to meter ut fra muren.
– Dette har vært en krevende sak for naboene og lokalmiljøet, og det har vært viktig for byrådet å ta hensyn til dem. Jeg er glad for at det blir frigitt minst like mye grønt som det nye fengselet vil beslaglegge. Det blir nytt parkareal med en passasje mellom Åkebergveien og Klosterenga park som vil gjøre området mer tilgjengelig enn det er i dag, sier Stove Lorentzen.
Behov for moderne fengsel
Oslo fengsel har i dag svært dårlige soningsforhold og dårlig bygningsmessig standard, og det har stått i fare for å måtte stenges på kort varsel. Regjeringen traff høsten 2022 en beslutning om at behovet for fengsel i Oslo skal sikres gjennom en tredelt løsning, med utvidet kapasitet på Ilseng og Ullersmo, og et nedskalert fengsel på Grønland.
– Når en begår kriminalitet, skal en raskt møtes med en reaksjon som virker. Det er veldig gledelig at vi nå har kommet et skritt videre på veien mot et moderne fengsel sentralt i Oslo. Her har staten og kommunen jobbet godt sammen, og vi er takknemlig for at Oslo kommune har gitt reguleringsprosessen høy prioritet. Dette blir en god løsning som styrker kriminalomsorgen i hovedstaden. Det er avgjørende at vi som samfunn har en human og moderne kriminalomsorg, sier justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen.
Nytt liv til Botsen
I tillegg til at den fredede “Smia” og “Stallen” inne på området bevares legges det også til rette for ny adkomst til Botsen så det kan bli ny bruk i det historiske bygget.
– At vi beholder historiske bygg har vært viktig i denne saken og at det gamle Botsfengselet nå blir tilgjengelig er veldig gledelig. Jeg håper staten raskt kommer videre med arbeidet slik at Botsen kan åpnes for publikum med tilbud som kommer Oslofolk og nabolaget til gode med cafeer, verksted, fengselsutsalg eller lignende, sier Stove Lorentzen.