Ny metode for å forebygge ungdomskriminalitet i Oslo

Oslo tar nye grep for å snu utviklingen med alvorlig og økende ungdomskriminalitet, og innfører en ny behandlingsmetode for ungdom som sliter med aggresjon, rus og kriminell adferd.

Pressemelding / Publisert: 10.02.2025

Av Byrådsavdeling for sosiale tjenester

Tre personer som sitter med ryggen til. To av personene, et voksen og et barn, sitter på samme stol. Den voksne holder rundt barnet.
Bilde: Nikolai Kobets Freund / Oslo kommune.
"Byrådet satser på nye tiltak for barn og unge som har alvorlige atferdsproblemer. Nå innfører vi MST for å gi flere hjelp i sitt nærmiljø."
Julianne Ferskaug, byråd for sosiale tjenester

MST (Multisystemisk terapi) er et behandlingstilbud for familier med ungdom i alderen 12 – 18 år som sliter med skolefravær, rus, og sosiale relasjoner, vold og kriminelle handlinger. MST har lenge vært et etterspurt hjelpetiltak i hovedstaden, og erfaringer fra andre deler av landet viser at metoden er virkningsfull. Innføringen av MST kommer i tillegg til byrådets satsing på én-til-én-oppfølging av unge som begår gjentatt kriminalitet.

"For noen vil dette være et alternativ til plassering i fosterhjem eller på institusjon. Jeg er glad for at vi nå har et team som kan starte arbeidet umiddelbart."
Julianne Ferskaug

Seks millioner kroner til fagteam

De siste årene har flere barn og unge begått lovbrudd i Oslo, og noen få ungdommer står bak gjentatte grove kriminelle handlinger. Barnevernet opplever at disse barna og ungdommene er vanskelige å hjelpe, og at de har utfordringer på mange plan.

– Nå har vi fått seks millioner til et fagteam som kan skreddersy hjelpetilbudet til ungdommen der de er. Det kan være hjelp til å følge opp skole, fritidsaktiviteter eller å bryte kontakt med negative miljøer, sier Kjetil Ostling, direktør i Barne- og familieetaten.

"Ofte trenger ungdommen hjelp til å velge bort rus, og finne alternativer til å begå kriminalitet. Foreldrene trenger veiledning i hvordan de kan følge opp."
Kjetil Ostling, direktør i Barne- og familieetaten

Utprøvd metode og gode resultater

MST er basert på en fagmodell utviklet i USA. I Norge er det Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge (NUBU) som har det faglige ansvaret for modellen, og som følger opp at kvaliteten holder et høyt nivå. Siden metoden ble tatt i bruk i Norge i 1999, har 9400 ungdommer fått hjelpetilbudet. Resultatene er gode. Mer enn 9 av 10 bor hjemme etter endt behandling.

– Vi vet fra andre steder i landet, og internasjonalt, at MST virker. Mer enn 9 av 10 er ikke i konflikt med loven, er rusfrie, bruker ikke vold og går på skole eller i er tilfredsstillende daglig aktivitet ved avslutning av tiltaket. Dette er en stor forbedring fra de startet i behandlingen. Denne trenden holder seg 6, 12 og 18 måneder etter avsluttet behandling, sier Anne Cathrine Bartvik, spesialrådgiver ved NUBU.

  • Multisystemisk terapi er et behandlingstiltak for familier med ungdom som har alvorlige utfordringer i relasjon til familie, skole og nærmiljø.
  • Det kan være i form av fysisk eller verbal aggresjon, hærverk, rusproblemer, skolefravær og venner som har uheldig innflytelse på dem.
  • Behandlingen tilpasses den enkelte ungdom og familie, og gis der de er.
  • Målet er at ungdommen skal få hjelp til å bli boende hjemme hos familien, gå på skole og få en meningsfull fritid.
  • Det er et frivillig tilbud for familier med ungdom mellom 12 og 18 år.
  • MST er et behandlingstilbud som drives av Barne- og familieetaten i Oslo kommune. Det er barnevernet i bydelen familien bor i, som kan søke om behandling.
  • MST har vist gode resultater i Norge og internasjonalt.

Les mer om MST her

Ingunn Rakstang Eck, pressekontakt

Byrådsavdeling for sosiale tjenester
Telefon

Cathrine Slaaen, kommunikasjonssjef

Barne- og familieetaten
Telefon