Norlandia Health and Care AS skal drifte Abildsøhjemmet og Bjølsenhjemmet
Sykehjemsetaten har valgt Norlandia Health and Care AS til å drifte Abildsøhjemmet og Bjølsenhjemmet fra 1. juni 2025.
Pressemelding / Publisert: 26.02.2025
Av Byrådsavdeling for helse

Byrådet ga Sykehjemsetaten i mai 2024 oppdrag å konkurranseutsette fire sykehjem. Sykehjemsetaten har i dag valgt Norlandia Health and Care AS til å drive Abildsøhjemmet og Bjølsenhjemmet fra 1. juni 2025. Tidligere i år ble det kjent at Smartlegen AS skal drifte Uranienborghjemmet og Kantarellenhjemmet fra 1. mai 2025.
Før byrådet konkurranseutsatte fire sykehjem var det 24 kommunalt drevne sykehjem i Oslo og 15 privat ideelt drevne. Etter konkurransen med de fire sykehjemmene, vil 20 sykehjem være kommunalt drevet, 15 privat ideelt drevet og fire privat kommersielt drevet.
– Det er svært gledelig at flere aktører har levert tilbud. Vi er endelig i ferd med å gjenoppbygge det private leverandørmarkedet som det forrige byrådet prøvde å ødelegge. Vi er best når vi spiller hverandre gode, og med et mangfold av aktører får vi mer innovasjon og nytekning i helsetjenesten, sier helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H).
Valg av leverandør
For Abildsøhjemmet og Bjølsenhjemmet ble det konkurrert om å levere best mulig tilbud til beboerne, der både pris og kvalitet ble vektlagt.
– Norlandia har levert et nytenkende tilbud som er godt på alle kvalitetsområdene, og de var best på både pris og kvalitet. De skal etablere serviceteam, pleie- og omsorgsteam og fagteam på begge sykehjemmene. Leverandøren vil også samarbeide med arbeidstreningsbedrifter, slik at flere som står utenfor arbeidslivet kan få muligheten til å jobbe, sier etatsdirektør Helge Jagmann i Sykehjemsetaten.
Norlandia tilbyr et variert og rikt tilbud av aktiviteter der nærmiljøet involveres, som blant annet cafédrift og restaurantkvelder, for å øke kvaliteten og trivselen for beboerne.
Sykehjemsetaten inviterer til informasjonsmøter for medarbeidere, beboere og pårørende etter at kontraktene er signert. Her kommer leverandøren til å informere mer om hva de har lagt inn i sitt tilbud for drift av sykehjemmene.
Lønns- og arbeidsvilkår ved overdragelse
Byrådet har vært tydelig på at konkurranseutsetting av sykehjem ikke skal skje på bekostning av de ansattes lønns- og arbeidsvilkår. De fire kontraktene som ble lyst ut, hadde derfor et eget lønnskrav om at ingen ansatte som er med over i virksomhetsoverdragelsen skal gå ned i lønn ut hele kontraktsperioden. Dette innebærer at ingen ansatte skal gå ned i lønn når Norlandia overtar driften. Kravet gjelder hele kontraktsperioden, altså i opptil ti år.
Leverandøren skal ha en tjenestepensjon som sikrer videre pensjonsopptjening for de ansatte.
Når kontraktene er inngått, vil Sykehjemsetaten undersøke om det er noen av de ansatte som kommer særlig uheldig ut av konkurranseutsettingen, og vurdere eventuelle tiltak for disse før overføringen skjer.
Konkurransen ble kunngjort 22. juli 2024 og tilbudsfrist var 16. september 2024. Det kom opprinnelig inn åtte tilbud på Abildsøhjemmet og syv tilbud på Bjølsenhjemmet, hvorav to ble avvist. Det har dermed vært seks tilbud på Abildsøhjemmet som var gjenstand for tilbudsevaluering og fem tilbud på Bjølsenhjemmet som var gjenstand for tilbudsevaluering.
Evaluering av tilbud med påfølgende beslutning om tildeling er foretatt på bakgrunn av hvilket tilbud som har det beste forholdet mellom pris og kvalitet. Pris er vektet 40 % og kvalitet er vektet 60 %.
Det er 10 dagers karensperiode etter tildeling i henhold til regelverket. Kontrakt blir inngått etter karensperiodens utløp. Kontrakten har en varighet på 8+1+1 år.
Fra 1. juni vil 15 av sykehjemmene i Oslo være driftet av private ideelle, fire av private kommersielle og 20 av kommunen.