Næringsetaten utforsker fremtidens IT-løsninger: Kan effektivisere saksbehandling og søknadsprosesser
Næringsetaten har sammen med teknologiselskapene Kantega og Symfoni utforsket hvordan digitale lommebøker kan forenkle og forbedre søknadsprosessen for serverings- og skjenkebevilling.
Aktuelt / Publisert: 20.05.2025
Av Næringsetaten

Digitale lommebøker, både personlig lommebok og lommebok for virksomheter, er under innføring i EU og ventes også i Norge de neste årene.
Den personlige digitale lommeboken skal inneholde en sikker e-ID og andre digitale bevis. Disse bevisene kan deles med offentlige og private aktører, for eksempel når man søker om skjenkebevilling.
Virksomhetslommeboken fungerer på samme måte, men gjelder dokumentasjon knyttet til en virksomhet, og kan inneholde dokumenter som firmaattest og aksjonæroversikt.
Enklere å søke skjenkebevilling med digitale lommebøker
- Vi har utviklet en prototype som bygger på personlig lommebok og virksomhetslommebok. I denne løsningen henter søkeren selv vandelsopplysninger fra politiet og deler disse med Næringsetaten, sammen med skatteattest, bevis på bestått kunnskapsprøve og annen nødvendig dokumentasjon. Dette gir søkeren større eierskap og kontroll i søknadsprosessen. Samtidig får saksbehandlerne i Næringsetaten mer tid til faglige vurderinger, forteller Jon Ramvi, gründer i Symfoni AS.
- De som søker om serverings- og skjenkebevilling vil oppleve søknadsprosessen mer strømlinjeformet enn før. De må selv skaffe til veie dokumentasjon fra politiet og Skatteetaten, men med infrastrukturen som kommer tror vi dette blir enkelt, samtidig som søkeren får bedre kontroll over utvekslingen av sine egne opplysninger, fortsetter Kristoffer Skaret, senior systemutvikler hos Kantega.
Prototype
I dag begynner søknadsprosessen for serverings- og skjenkebevilling med en lang kartlegging av «hvordan» man søker. En prosess som av mange beskrives som utfordrende.
I prototypen skal Næringsetatens fagsystem «lytte» til opprettelser av virksomheter hos Brønnøysundregistrene. Når det etableres en bar/restaurant i Oslo skal prototypen tipse daglig leder på skjenkestedet om søknadsprosessen for serverings- og skjenkebevilling i kommunen.

Når søknaden er startet, blir søker ledet gjennom prosessen. Først deles virksomhetsbevis, deretter personlige digitale bevis.
- Det ligger et betydelig potensial i den digitale lommeboken, med tanke på å redusere Næringsetatens saksbehandlingstid på sikt. Lommeboken gjør det mulig å dele dokumenter i sanntid og vil kunne endre måten dokumenter deles på i saksbehandlingen, sier Britha Røkenes, etatsdirektør Næringsetaten.
Pilotprosjektet "Enkel servering" har vist muligheter for effektivisering langt utenfor søknad om skjenkebevillinger. Når utfordringene som er identifisert gjennom prosjektet er løst, for eksempel deling av vandelsopplysninger og skatteattest, vil løsningene kunne videreutvikles bredt.
- I nær fremtid vil mye av dialogen med både det offentlige og private i både inn- og utland foregå med digitale lommebøker. Man vil både be om og dele informasjon og bevis, og vite at de er ekte og oppdaterte. Dette vil både gjøre det enkelt å starte en bedrift, og øke norsk næringslivs konkurransekraft, sier David Norheim, avdelingsdirektør for forretningsutvikling i Brønnøysundregistrene.
Vil du vite mer om prosjektet? Les sluttrapporten fra prosjektet "Enkel servering"