Politikk

Krigen i Ukraina: Hva gjør Osloskolen?

Barn og unge i Oslo fanger opp krigen i Ukraina. Derfor jobber skolene med at de ansatte kan trygge dem og forklare hva som skjer.

Pressemelding / Publisert: 01.03.2022

Av Byrådslederens kontor

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

– Vi er opptatte av at ansatte i skolen snakker om situasjonen i Ukraina med elevene. Mange barn og unge opplever det som skjer som skremmende. De får med seg nyhetssendinger og små videosnutter hvor de blir vitne til mennesker i en fortvilet og uoversiktlig situasjon. I skolen skal vi bidra til å trygge elever ved å snakke om det som skjer, sier Marte Gerhardsen, direktør i Osloskolen.

Alle skoler har fått praktisk hjelp til hvordan de kan snakke med elevene, og de vil få tilbud om et webinar om hvordan snakke med barn og unge om det som skjer i Ukraina.

Alle elever skal være trygge

I Osloskolen går det elever fra hele verden, også barn og unge med russisk og ukrainsk bakgrunn. Skolen skal ta imot alle elever og sørge for en trygg og god skolegang, og jobber for å forebygge rasisme og utenforskap.

– Skolene har god oversikt over elevene på sin skole, og vet hvilke utfordringer som kan oppstå. I denne situasjonen er de ekstra oppmerksomme på barn og unge som har opplevd krig og flukt, og som er sårbare som følge av andre belastende hendelser, sier Gerhardsen.

Beredskap og lager av jod-tabletter

Alle skoler har en beredskapsplan.

– Vi har oppfordret skolene til å gå gjennom planene sine, og sørge for at de er oppdaterte. I den forbindelse sjekker skolene lagrene med job-tabletter og om de har samtykke til å dele ut tablettene til elevene fra de foresatte, sier Gerhardsen.

For to år siden fikk alle skoler i Oslo utdelt jod-tabletter, som ledd i atomberedskap i Oslo kommune. Dette er en beredskap vi har hatt siden januar 2020, og er ikke utløst av situasjonen vi nå står i.

Mottak av flyktninger

Osloskolen forbereder også mottak av elever som kommer som flyktninger fra Ukraina. Det er ikke klart hvor mange eller hvem som eventuelt kommer til Oslo.

Mer informasjon

Kontakt

  • Randi Hagen Eriksrud
  • Kommunikasjonsdirektør
  • Telefon 94018851

Se også