Politikk

Intervju med bydelsdirektøren

Hun elsker Frankrike – og høydepunktet for henne i år har vært deltakelse i boksirkler og filosofiverksted når hun har vært og besøkt mannen i Paris, mens han jobbet der ett år.

Aktuelt / Publisert: 27.06.2024

Av Bydel Frogner

Bydel Frogner sin nye bydelsdirektør, Hilde Terese Hamre
Bydel Frogner sin nye bydelsdirektør, Hilde Terese Hamre. Bilde: Ole-Petter Spaun.

Men nå er Hilde Terese Hamre ferdig med boksirkler i Frankrike, dog kanskje ikke ferdig med å filosofere, når hun tar fatt på et åremål som ny bydelsdirektør på Frogner.

– Jeg er førstegenerasjons Oslojente fra slekt nordpå og sørpå og fra de som utvandret til USA. Vokste opp på Tonsenhagen og Lofthus, med studietid i Bergen, så noen år på Bislett, og etter 25 år på Disen, flyttet vi til bydelen i 2020 – og stortrives.

Bydel Frogner er Oslos tredje største bydel med en befolkning på snart 61 000 innbyggere. Noen bor landlig på Bygdøy og noen bor trangt i Homansbyen. Selv om bydelen er hjem for noen av Oslos rikeste, har 28 prosent av innbyggerne i bydelen innvandrerbakgrunn, og bydelen har den største andelen barn under 16 år med innvandrerbakgrunn.

Nesten halvparten av befolkningen leier bolig og andelen barn som bor trangt er på 33.6 prosent. Les mer bydelsfakta om Bydel Frogner her.

Andelen eldre øker og det blir færre barn i årene fremover.

"Frogner er mer sammensatt enn mange tror, og jeg synes det er spennende å lede bydelen i den tiden vi nå går inn i."
Hilde Terese Hamre

– Vi må prioritere dem som trenger oss mest

Hilde Terese Hamre skal de neste årene lede arbeidet med å imøtekomme den demografiske utviklingen. Økonomisk knappere rammer vil være krevende, så det gjelder å både jobbe smartere, ta i bruk digitale løsninger og ny teknologi i stor skala – og ikke minst prioritere.

– Kommunen og bydelen skal ikke være alt for alle, slår Hamre fast og utdyper:

– Vi må prioritere dem som trenger oss mest. Bydelen er i en posisjon hvor vi møter innbyggerne i alle livsfaser og noen med mange utfordringer – da blir det ekstra viktig å utvikle godt samarbeid med andre, som frivillighet, andre virksomheter og næring, slik at å bygge laget rundt innbyggerne er et felles samfunnsprosjekt. Det må en landsby til.

Hamre blir entusiastisk når hun snakker om laget rundt innbyggere som trenger det mest.

– Frogner er mer sammensatt enn mange tror, og jeg synes det er spennende å lede bydelen i den tiden vi nå går inn i.

Frognerbeboer som direktør

Hilde Terese Hamre har stort sett alltid jobbet med endring, omstilling og utvikling – både på systemnivå og mer operativt i statsforvaltningen (direktorater innen miljø, samferdsel til lands og til vanns). Hun har et stort hjerte for frivillighet – både personlig gjennom de tre sønnene, men også gjennom årene i Redningsselskskapet der hun bygget opp og revitaliserte landbasert frivillighet: Redningssselskapet ung og distriktsapparatet og også utvikling av samarbeidet med kommuner, næring og andre aktører.

All denne kunnskapen og erfaringen er nyttig som bydelsdirektør også. En viktig suksessfaktor vil være å utvikle gjensidige og robuste partnerskap på kryss og tvers i kommune, med næring og frivillige, akademia, på tvers av fag, forvaltningsnivået og sammen med innbyggerne.

– Hvorfor valgte du Frogner?

Jeg kjenner godt byen vår gjennom både tiden i byrådsavdeling for mlijø og samferdsel, som mobilitetssjef med ansvar for eierstyring, trikkeprogram, Oslopakke 3 og Fornebubanen, som bydelsdirektør i Bydel St. Hanshaugen og som leder av Helseetaten. Også bor jeg i bydelen selv da.

Jeg er jo veldig glad i den, smiler den nye Bydelsdirektøren.

Mye erfaring til bydelen

Hamre har bred erfaring fra kommunen. Hun ledet blant annet Helseetaten gjennom pandemien og i etablering av Oslos nye legevakt. Parallelt har hun jobbet tett med bydeler og etater for digitalisering og tjenesteutvikling.

Hvordan skal du sikre at Frogner fortsatt er et godt sted å bo?

Det er mange faktorer som er viktig for opplevelsen av et godt liv. Det å bo trygt. Ha en jobb å gå til. Jeg er opptatt av mangfold og inkludering – det skal være trygt hjemme, å ferdes ute, å ytre seg og være den man er.

Hun peker videre på at bydelen har mange utleieboliger og små leiligheter, som bidrar til høy utflyttingstakt og mindre stabile langvarige boforhold.

Det er krevende for våre ansatte.  Bydelen mangler egnede boliger for flere grupper og ikke alle har jobb eller aktivitet. Det å jobbe med boliger, gode bomiljø og aktivitet og jobb, er avgjørende for at vi får til godt samspill, opplevd trygghet og trivsel, sier hun engasjert.

Fokus på det som gir effekt

Hvordan skal du få satt planene dine ut i livet?

Jeg opplever at vi og bydelsutvalget - og bydelens ansatte - har felles mål og visjoner. Vi ser alle at utfordringsbildet blir mer krevende, sier hun og fortsetter:

Med alle mine dyktige kollegaer, samarbeidspartnere, politikere og ikke minst med innbyggerne gleder jeg meg til alt vi skal få til sammen og er trygg på at vi både vil møte utfordringene og gripe mulighetene i fortsettelsen. Frogner er en super bydel – fremoverlent, med dyktige og engasjerte ansatte.

Det å lede i en varslet krise, som jeg oppfatter at særlig Helsepersonellkommisjonen og den geopolitiske situasjonen generelt understreker, er en utfordring som trigger meg. I motsetning til når krisen er der og kjennes på kroppen – er utfordringen å skape en 'burning platform' og en selvbærende kultur. Utfordringsbildet er tydelig og jobben fremover blir fokus på kjerneoppgaver og det som gir effekt. Det må prioriteres ut fra behov og jobbes med kunnskapsbasert. 

To hunder og jegerprøve

Hilde Terese Hamre er en aktiv dame både på jobb og privat. Som hundeeier går hun mye tur i bydelen og innrømmer at hun liker det litt rufsete, alt trenger ikke være så polert.  Hun har to Drentsche Patrijshond (stående fuglehund) som heter Leo (12 år) og Bill (snart 1 år) – og sammen med sin eldste sønn har hun tatt jegerprøven.

Ambisjonen var å bruke Leo til jakt, men vi er fortsatt ikke der ler hun til tross for rypetrening i Trysil og medlemskap i Solemskogen jeger- og fiskeforening i sin tid – men det er kjempekoselig med hund. Det er utfordrende og lærerikt .

Hva gleder hun seg mest til i jobben på Frogner?

Det aller viktigste er folkene – og her har bydelen en dedikert gjeng dyktige lagspillere – så sammen skal vi gjøre Bydel Frogner trygg og attraktiv for både dagens innbyggere og alle som kommer til fremover, smiler en sommerklar og ny Bydelsdirektør, som allerede er i ferd med å utforske gatekunsten, trærne og parkene rundt Bydelshuset.

Kjærlighet ved første blikk.
Kjærlighet ved første blikk. Bilde: Anette Dey.