Helse og omsorg

Hjelper innbyggere med senfølger etter korona

På Frisklivssentralen i Bydel Østensjø har Sigurd og Arild akkurat deltatt på kurs gjennom ti uker. De angrer ikke på at de deltok.

Aktuelt / Publisert: 12.04.2023

Av Bydel Østensjø

Artikkelen er mer enn ett år gammel.
Bilde av Arild og Sigurd som har deltatt på kurset
Arild og Sigurd (f.v.) har fått utbytte av å være med på kurset. Bilde: Anine Falsen.

– Jeg hadde lave forventninger og ble positivt overrasket, forteller Sigurd Øyan. Sammen med seks andre har han deltatt på kurs for personer med senfølger etter Covid-19 gjennom ti uker. Kurset består av individuelt tilpasset trening i gruppe, temaundervisning, samtalegruppe og noe tilbud om individuell samtaleoppfølging.

Sigurd ble først syk med koronavirus i mars 2022, og etterpå har han hatt mye mindre energi enn før. I tillegg har han slitt med at han brekker seg hvis han blir sliten nok. Etter kurset opplever han mindre brekninger enn før og større aksept for sin situasjon.

– Det har vært veldig nyttig å møte folk som sliter med det samme som meg. Det har hatt stor verdi, sier Sigurd.

– Fokuset mitt før kurset var litt at jeg skulle vente med å bli frisk før jeg gjorde noe med sånt som trening og kosthold. Kurset har endret fokuset mitt. Nå prøver jeg å fikse alt av ernæring og trening, sånn at jeg fortsetter å bli friskere og i bedre form, og får bedre livskvalitet her og nå.

"Man føler seg så forrådt. Det er ikke slik livet skal være. Her har jeg fått hjelp til å lære å trene riktig og mestre livet, når livet blir annerledes enn man har sett for seg."
Arild Opsal, kursdeltaker

En annen deltaker fra kurset er Arild Opsal. Han har MS, men opplever mange av de samme symptomene som personer med senfølger etter koronavirus. Derfor ble han med på kurset, etter å ha blitt tipset av en ansatt i bydelen.

– For min del har treningen vært nyttig. Jeg har erfart at det ikke trenger å være blodharde økter på treningssenter med veldig høy musikk. Det kan være roligere og mer tilpasset, forteller Arild.

– Man må bestemme seg for hva man vil bruke tiden til og prioritere for seg selv. Jeg har hatt en vei å gå på å være realistisk i forhold til energinivået jeg faktisk har, og å ta hensyn til forutsetningene jeg har for å leve et godt liv, sier Arild.

Temaundervisning/samtalegruppe og tilpasset gruppetrening 2 ganger i uken på dagtid i 10 uker.

Les mer om tilbudet og se kontaktinfo på nettsidene våre

Bilde av kurslederne Ingeborg og Espen som trener med strikk
Ingeborg og Espen holder kursene på frisklivssentralen. Bilde: Anine Falsen.

Lav terskel for å bli med på kurset

Mange får plager av koronavirus, men for veldig mange går det heldigvis over.

– Etter seks uker kan man begynne å kalle det senplager. Vi prioriterer innbyggere i bydelen, men hvis vi har plass, kan vi også åpne for deltakere fra andre bydeler eller deltakere med andre sykdommer og lignende symptomer, forteller Espen Høgåsen Granlund, som holder kurset sammen med kollega Ingeborg Halse Ressem.

– Vi ønsker at terskelen skal være lav for å ta kontakt med oss om å delta på kurset, sier Ingeborg.

– Vi gjør individuelle tilpasninger her, men man må ha tid og mulighet til å delta her i to timer på dagtid. Og så må man kunne prioritere å sette av tid og energi til å delta.

Kursholderne har gjennom første kursrekke erfart at senplagene rammer veldig forskjellig, og det varierer hva som har vært mest nyttig for hver av deltakerne.

– Vi var litt spent på hvem som ville komme. De som har vært med hittil har vært voksne mennesker fra 30 til 50 år. Dette er i veldig stor grad mennesker med et vanlig, og gjerne høyt aktivitetsnivå og funksjonsnivå da man var frisk, og som har fått livet snudd helt om, sier Espen.

Kursholderne forteller deltakerne om å skulle til New York men bli stuck på Færøyene, som et bilde på situasjonen flere står i.
Skulle til New York, stuck på Færøyene - og så handler det om å gjøre det beste ut av det. Dette er et bilde kursholderne har brukt om deltakernes situasjon. Bilde: Anine Falsen.

– Gruppen har vært utrolig flinke og veldig åpne og støttende overfor hverandre. Jeg tror vi har truffet bra med å gi gruppen det rommet til å være en ressurs for hverandre og drøfte og dele ting som er vanskelig for andre å forstå, sier kursholder Espen.

– Det er nok også positivt at det er lokalt tilbud. De fleste bor i området og har mulighet til å stifte vennskap, sier Ingeborg, noe deltaker Sigurd kan bekrefte.

– Flere har vært sosiale og møttes utenfor kurset og for eksempel gått tur.

– Det sosiale og treningen var det beste med kurset, og særlig individuell tilpasset trening er bra, sier Sigurd, som får støtte fra Arild.

– Samholdet som gruppen har fått så raskt har vært noe av det beste. Vi fikk et samhold som gjorde at vi var trygge i en setting og kunne lære av hverandre. Og treningen. Det er lenge siden jeg har kunnet trene styrke slik uten å oppleve smerte og ubehag ved trening.

Utmattelse/fatigue er viktig tema

Arild og Sigurd forteller at det er vanlig å oppleve forsinket utmattelse, altså at man blir utmattet i etterkant av aktiviteter man gjør, der utmattelsen ikke står i forhold til aktiviteten man har gjort.

– For eksempel at du skal på et kjøpesenter, som du har gjort mange ganger før, men plutselig er det veldig utmattende etterpå.

– I kurset har vi snakket om symptomer som smerter, hjernetåke, utmattelse, konsentrasjonsvansker og problematisk følelseshåndtering, forteller Espen.

– Særlig utmattelse/fatigue har vært et viktig hovedtema. Det er stort sett felles for alle og det er ett av de mest funksjonshemmende symptomene.

Det handler om å lære mer om hva det er og hva som har fungert for andre, og finne den riktige balansen. Man skal ikke gå for hardt ut, men heller ikke bli liggende i senga og vente på å bli frisk.

– Det er ikke ett svar som passer for alle.

Temaundervisning/samtalegruppe og tilpasset gruppetrening 2 ganger i uken på dagtid i 10 uker.

Les mer om tilbudet og se kontaktinfo på nettsidene våre