Guttene har fått sin egen helsestasjon på Tøyen
På helsestasjonen for gutter på Tøyen kan gutter snakke om alt fra tunge tanker til hverdagslige utfordringer. Her er det ingen dørstokkmil, bare åpne dører og lave skuldre.
Aktuelt / Publisert: 26.03.2025
Av Bydel Frogner — Bydel Gamle Oslo
– Her er alle gutter med – eller uten – penis velkommen, sier Per Arthur Andersen, helsesykepleier ved helsestasjon for gutter (HFG) på Tøyen.
Hver mandag fra 16.00-19.00 kan gutter mellom 12 og 25 år komme innom uten avtale. Helsesykepleierne Vegard Groll og Per Arthur Andersen, og erfaringskonsulent Erik Aursand, byr på kloke råd, en solid dose humor og en lav terskel for å ta praten som trengs.
De vet at livet ikke alltid er en rett linje, og at alle kan trenge en hjelpende hånd innimellom.
– Mange gutter opplever at det er vanskelig å oppsøke hjelp. Vi ønsker å lage en tjeneste som er attraktiv og tilpasset guttene, sier Vegard, helsesykepleier ved HFG Tøyen.
Alle i Oslo kommune kan besøke helsestasjonene for gutter på Tøyen og Majorstuen.
"Guttehelse er jo fortsatt sexy!"
Stort behov for eget helsetilbud til gutter
Undersøkelser viser at gutter i mindre grad enn jenter oppsøker hjelpetjenester, og at mange faller mellom to stoler når de sliter psykisk.
– Vi vet at mange gutter sliter i stillhet. Alle undersøkelser innenfor psykisk helse, spesielt Ungdata, viser veldig tydelig at det er behov for den hjelpen vi prøver å gi til gutter, sier Erik, erfaringskonsulent ved HFG Tøyen.
– Guttene topper en del statistikker det ikke er så gjevt å toppe. Mange opplever ensomhet, sosial vegring eller at de står fast i livet, legger Vegard til, før Erik slår fast:
– Derfor er det helt avgjørende å ha et tilbud som dette.
HFG Majorstuen – starten på noe viktig
Den første helsestasjonen for gutter i Oslo åpnet på Majorstuen i 2017, og helsesykepleier Per Arthur ble da headhuntet for å starte opp dette tilbudet. Han jobber fortsatt der og har sett hvilken forskjell et slikt tilbud kan gjøre for gutter som trenger noen å snakke med.
– I de årene HFG har vært på Majorstuen, så har vi gitt tilbud til hele Oslo én dag i uken. Vi får besøk fra alle bydeler, men vi ser at vi treffer best i vest. De geografiske avstandene, det at vi kun har åpent denne ene dagen i uken og er plassert der vi er plassert, så er det en fallitterklæring å tenke at vi når ut nok, sier han.
Derfor, for to år siden, tenkte Per Arthur at det hadde vært veldig gøy å få med en annen bydel, og begynte å ta kontakt med andre bydeler.
Bydel Gamle Oslo var veldig positive og kastet seg på.
HFG Tøyen – en viktig satsing
Erfaringene fra Majorstuen viste at tilbudet traff best i vestlige bydeler, mens gutter fra øst i mindre grad tok turen. Derfor var det viktig å starte opp et lignende tilbud på Tøyen.
– Vi må være der guttene er. Det er ingen tvil om at vi når ut til en annen gruppe her på Tøyen enn vi gjør på Majorstuen. Dette handler om å gjøre hjelpen tilgjengelig for flere, forklarer Vegard.
HFG Tøyen åpnet dørene 3. februar 2025, og allerede har flere gutter tatt kontakt.
– Vi ser at jungeltelegrafen begynner å virke. Når de første guttene kommer og får en god opplevelse, sprer ryktet seg, sier Per Arthur.
Og med glimt i øyet legger han til:
– Guttehelse er jo fortsatt sexy!
Og viser det seg at den hjelpen du trenger er utenfor den faglige kompetansen, så kan helsestasjonen fortsatt være en inngang til det større hjelpeapparatet.
– Vi skal ikke gi deg inntrykk av at du kom til feil sted. Du kom til riktig sted, vi bare hjelper deg til et riktigere sted, understreker Vegard.
Lavterskel hjelp – alt fra psykisk helse til praktiske råd
Tilbudet på HFG favner bredt. Guttene kan få hjelp med personlig helse, psykiske utfordringer, støtte i vanskelige livssituasjoner, rusutfordringer og veiledning i mer hverdagslige ting. Egentlig alt mellom himmel og jord.
Fra det seksuelle helseperspektivet er det åpenbart mye forskjellig som kan skape usikkerhet og bekymring blant gutter. Klumper, sår, kviser, ereksjonstematikk, lukt og mye annet – i underlivet – er kanskje ikke det letteste å ta opp.
– Det er mange som, forståelig nok, synes dette er litt ubehagelig å oppsøke hjelp om. Selv om det er helt normale ting, beroliger Per Arthur, mens han tydeliggjør:
– Det viktigste er å normalisere at du som gutt har lov til å oppsøke hjelp, uansett hva du trenger hjelp til. Og hvis livet er vanskelig, kom innom for en prat, avslutter helsesykepleieren.
HFG Tøyen har åpent (drop-in) mandager fra 16.00-19.00. Adresse Hagegata 32 (Tøyenhelsa H32).