Frognerbienes store seier
Blant over 170 påmeldte honninger og 52 finalister, tok hun hele honningkrukka i kategorien Honningdugg i fjor. Bydel Frogners Homansbie-prosjekt vant en gjev kategori, men det var ikke det viktigste.
Aktuelt / Publisert: 12.06.2025
Av Bydel Frogner

– Det viktigste er å passe på at biene har det bra – de kommer i første rekke. Har biene det bra, lager de god honning.
Det sier den nå meritterte, birøkteren Victoria fra Frogner. Hennes honning gikk i fjor helt til topps i birøkternes gylne kappestrid – NM i honning, der landets renest dråper måles i smak og sjel.
I kategorien Honningdugg fikk hun den øverste anerkjennelsen, og førsteplassen understreker hennes talent for birøkt. Å vinne var gjevt for Victoria, men det viktigste har vært å oppleve mestring i hverdagen og å få gode hverdager.
Bydelsbier og bydelsrøktere
Alt startet med bieprosjektet til Bydel Frogner – Homansbien – som lot henne bygge videre på noe hun lenge har vært interessert i.
Homansbien har holdt på i over tre år og kom i stand etter et ønske om å aktivisere en gruppe brukere som slet i hverdagen - for å gi dem en meningsfull hverdag uten rus. Honningen er laget av bydelens egne bier og røktes av brukere.
Les mer om Homansbien i saken her: Det summer som bare det i Bydel Frogner - Oslo kommune
Sensorisk innertier
Victoria beskriver den prisvinnende honningen som flytende, nesten som akasie, med en varm, fyldig og karamellaktig smak. Altså, alle de fine karakteristikkene.
– Den traff de fleste smaksløkene mine i hvert fall, sier hun.
Og den sensoriske dommen bør også pirre smaksløkene til alle honnigelskere:
En typisk honningdugg-honning fra Oslo. Mørk cognac i farge med et oransje skjær. Duften er mild og med et svakt treaktig preg. Medium intensitet i smak, tydelig laktisk sødme. Lakristoner, treaktig og varm, med et lett syrlig preg. Helt uten bitterhet.
– Eksepsjonell honning
Hun innrømmer, med glimt i øyet, at hun forventet at dette skulle bli en god plassering.
– Honningen var sykt god, så det kom egentlig ikke som en overraskelse, ler hun selvsikkert.
Bo-oppfølger Karl Sigurd Horntvedt, som driver bieprosjektet ‘Homansbien’, skyter inn fra sidelinja:
– Det var vel mer en bekreftelse, enn en overraskelse, sier han lattermildt.
Og forteller stolt videre:
– Da jeg hentet vinnerdiplomet, sa de at honningen var eksepsjonell.
Unike busker i nærmiljøet
Og den unike honningsmaken får sitt preg fra det frodige nærmiljøet på Frogner.
– Biene flyr spesielt i parkene og igjennom de fine gatene der det er mange utenlandske busker og ting som ikke vokser andre steder i landet. Derfor er honningen veldig spesiell akkurat i dette området, påpeker hun.
Disse særpregene summearealene til biene, sammen med hennes kjærlighet for bier og lidenskap for birøkterfaget, tok henne helt til topps. Det er noe hun kan være stolt av.
Personlig betydning og Homansbiens effekt
Men hva birøkt har betydd for henne, er det som er viktig i denne saken. Homansbien-prosjektet har gitt mestring på en arene som betyr masse for henne.
– Jeg føler at jeg gjør en forskjell for naturen, fremfor å bare være med på å ødelegge den. Nå føler jeg heller at jeg hjelper til – så akkurat det betyr veldig mye.
Hun er tydelig på at hver eneste bie er viktigere for planeten enn deg og meg – i forhold til jobben de gjør.
– Jobben biene gjør, gjør dem til de viktigste skapningene på denne jorden. De har ingen negativ påvirkning på planeten – bare positiv påvirkning, sier hun og avslutter oppfordrende:
– Jo flere som jobber med bier, jo bedre er det.
Hun viser at denne lidenskapen og respekten for biene – med nøye håndtering – kan føre til fantastisk honning. Og denne lidenskapen har gitt henne mer motivasjon i hverdagen, mye takket være Homansbien-prosjektet – som også har gitt mange andre i like situasjoner i bydelen liknende opplevelser.
Nå har biene flyttet med Victoria til hennes nye bolig og hun har ansvaret for dem alene. Bydelen fortsetter med bierøkt og Homansbien, men med nye bier og uten Victoria, for hun klarer seg fint på egen hånd.
