Natur, kultur og fritid

Det summer som bare det i Bydel Frogner

Det er eksklusiv honning biene i Homansbien produserer. Den er laget av bydelens egne bier.

Aktuelt / Publisert: 02.08.2023

Av Byrådslederens kontor — Bydel Frogner

Karl Sigurd Horntvedt viser stolt frem honning fra Homansbien
Eksklusiv honning fra Homansbien. Bilde: JM Arlund.

Bo-oppfølger Karl Sigurd Horntvedt forteller smilende at bydelens bier produserer vanvittig mye honning om dagen.

– Honningen er svært eksklusiv, fordi den er laget av bydelens egne bier. Biene røktes av brukere, som trenger litt bistand fra oss for å fungere i det daglige, forklarer Karl Sigurd.

"Å røkte bier sammen med en dedikert gjeng brukere, er den aller beste delen av jobben. Særlig når vi produserer så vanvittig mye honning."
Karl Sigurd Horntvedt, bo-oppfølger

Bieprosjektet “Homansbien”har holdt på i snart to år og kom i stand etter et ønske om å aktivisere en gruppe brukere som slet med hverdagen, for å gi dem en meningsfull hverdag.

Og det er ikke bare en gruppe brukere som gleder seg over det summende livet i Oscarsgate 15, Karl Sigurd innrømmer at han er bitt av basillen han også. Han og en bruker er snart sertifiserte birøktere.

– Fordelen med birøkting er at man kan styre arbeidshverdagen selv, derfor er dette perfekt arbeid for denne gruppen. Så lenge man blir kjent med biene så kreves det ikke rigide rutiner og man får et konkret produkt. Man får jobbe med hendene, lukter, observasjon, og kommer tettere på natur og dyreliv. Karl Sigurd selv skal drive med birøkting ved siden av, og i jobben som bo-oppfølger.

Grønnere hverdag

Det er flere brukere som deltar i prosjektet. En er snart ferdig sertifisert birøkter og et par andre følges tett i arbeidet med biene. Om sommeren er det opp mot 3-4000 bier som er på jobb, og de produserer flere hundre kilo honning denne sommeren.

– Det er ganske givende arbeid. Den ene brukeren i prosjektet fortalte meg at hun opplever at nærområdet fremstår mye friskere og grønnere, etter at hun ble med i bie-arbeidet. Det er ganske fint, innrømmer Karl Sigurd.

– Biene bor i Oscarsgate 15 og folk kan gjerne se på dem gjennom gjerdet, på trygg avstand. Vi anbefaler ikke at man går inn for å hilse på biene, sier han.

Barnehagene i Homansbyen deltar også i prosjektet og er med å bygge opp hagen for biene, med planting og dyrking i blomsterkasser.

– På den måten håper vi å få brakt dette videre til neste generasjon, smiler Karl Sigurd.

Bydelens bier produserer masse honning
Honning fra bydelens bier. Bilde: JM Arlund.

Neste års summing

Karl Sigurd håper at de neste sommer kan sette ut honning som innbyggerne kan kjøpe ved å vippse til prosjektet:

– Det er mange som har spurt om å få kjøpe honningen allerede, men vi har ikke noe system for dette ennå. Dersom produksjonen fortsetter i samme grad må vi gjøre noe med all honningen. Vi er finansiert gjennom bydelens grønne midler, men det kan hende vi kan bli selvfinansiert etter hvert, det hadde jo vært det beste.

Prosjektet følges opp av en frivillig birøkter, som sammen med brukerne driver prosjektet.

Karl Sigurd kommer med en klar oppfordring til folk i bydelen:

– Biene våre ønsker at innbyggerne skal tenke godt på hva de planter i verandakassene sine, spesielt de som bor i nærheten, fordi det er enkelte blomster som biene liker bedre enn andre.

Hvilke blomster dette er, kan man lett google.

Honningen på bildet er ikke slynget, men bruker har hentet ut honningen direkte fra rammene individuelt og da får man forskjellig type smak og farge, og det gjør honningen veldig eksklusiv, forteller Karl Sigurd. Vanligvis slynger man honningen, og det gjør vi også, men akkurat disse glassene inneholder svært fin honning.

Prosjektet kan følges på Instagram: homansbien