Politikk

Fritidskortordning på høring

Alle barn og unge skal få tilgang til fritidsaktiviteter – uavhengig av foreldrenes inntekt.

Aktuelt / Publisert: 11.09.2024

Av Byrådsavdeling for sosiale tjenester

Jente i blå uniform spiller tuba. Skoleskorps i 17. mai-toget 2022.
Fritidskortet skal bidra til å unngå utenforskap. Bilde: Nikolai Kobets Freund / Oslo kommune.

Byrådet i Oslo inviterer til innspill om innføringen av en ny fritidskortordning. Målet er å redusere de økonomiske barrierene som hindrer mange familier i å melde barna på aktiviteter som idrett, kulturtilbud og friluftsliv.

– Vi vet at deltagelse i fritidsaktiviteter gir mer enn bare underholdning. Det skaper tilhørighet og fellesskap, og bygger mestringsfølelse. Fritidskortet vil gi barn og unge en reell mulighet til å utforske sine interesser uten å måtte bekymre seg for økonomiske begrensninger, sier byråd Julianne Ferskaug.

Fritidskortet er en del av byrådets strategi for å motvirke ungt utenforskap, og sikter på å skape en inkluderende by der alle barn og unge, uavhengig av foreldrenes inntekt, kan delta i alt fra fotball og dans, til kunst, musikk og friluftsliv. Den foreslåtte ordningen skal være byomfattende og prioritere lavinntektsfamilier, men vil også være tilgjengelig for andre familier som kan slite med å dekke kostnadene til slike aktiviteter.

Invitasjon til høring

Byrådsavdelingen inviterer nå alle relevante aktører til å gi tilbakemeldinger på høringsnotatet. De ønsker spesielt innspill på hvordan ordningen kan gjøres så enkel som mulig å bruke, hvilke satser som bør gjelde, og hvordan man kan sikre at fritidskortet når ut til de som trenger det mest.

Se høringsforslaget og informasjon om høringen her

Frist for innspill er 31. oktober 2024. Etter høringsrunden vil byrådet fortsette dialogen med frivilligheten, idretten og kultursektoren i det videre arbeidet med å utarbeide ordningen.

Oslo kommune håper at fritidskortet, sammen med andre tiltak, vil bidra til at flere barn og unge får muligheten til å delta i meningsfulle fritidsaktiviteter, uansett familiens økonomiske situasjon.

Erfaringer fra tidligere forsøk

Fritidskortordningen bygger på erfaringer fra en nasjonal forsøksordning som ble gjennomført i flere kommuner mellom 2019 og 2022. Evalueringen av forsøket viste positive effekter, inkludert tettere samarbeid mellom kommuner og aktivitetstilbydere, men også utfordringer knyttet til digitale løsninger og personvern.

Oslo kommune tar med seg disse erfaringene når kommunen vurderer hvordan ordningen skal innføres i hovedstaden.