Bolig og sosiale tjenester

Fra rus til bachelor – en historie om «Mohammed» og Mahad

Da «Mohammed» (29) møtte Uteseksjonen i Oslo kommune, brukte han tyngre rusmidler, røykte heroin og hadde mistet leiligheten. I dag bor og studerer han i en middels stor norsk by.

Aktuelt / Publisert: 05.06.2025

Av Velferdsetaten

Bilde av Mahad Abdi Jama som står foran "Mohammed" som har ryggen til.
Mahad Abdi Jama i Uteseksjonen har hjulpet «Mohammed» med å starte et bedre og rusfritt liv. «Mohammed» er anonymisert på bildet og i artikkelen. Bilde: Olav Helland / Oslo kommune.
"Jeg er veldig takknemlig for at de var så tålmodige med meg da jeg vanket i rusmiljøet, og reddet livet mitt da jeg tok overdoser."
«Mohammed»

Han heter ikke Mohammed. Men siden det nye nettverket hans ikke vet noe om fortiden på gata i Oslo, vil han være anonym når han forteller historien sin.

– Det begynte med at jeg røykte hasj. I tiden da jeg møtte Uteseksjonen, eskalerte det raskt. Jeg ruset meg mye og med ulike rusmidler, injiserte heroin og tok flere overdoser.

Vendepunkt

Vendepunktet kom da han ble tvangsinnlagt for avrusning. – Jeg ønsket meg hele tiden et bedre liv, men jeg var tross alt rusavhengig og klarte ikke å ta steget. Da jeg ble satt på tvang, så jeg muligheten for å bryte ut og flytte fra rusmiljøet jeg hadde rundt meg.

«Mohammed» kom i kontakt med Uteseksjonen da han var 24 år. – Jeg er veldig takknemlig for at de var så tålmodige med meg da jeg vanket i rusmiljøet, og reddet livet mitt da jeg tok overdoser.

Bilde av "Mohammed" og Mahad Abdi Jama i uteseksjonen. Begge står med rygge mot kamera i en park.
«Mohammed» kom i kontakt med Uteseksjonen da han var 24 år. – Jeg er veldig takknemlig for at de var så tålmodige med meg da jeg vanket i rusmiljøet, og reddet livet mitt da jeg tok overdoser. Bilde: Olav Helland / Oslo kommune.

Bindeleddet til mor og far

Familien til «Mohammed» hadde vært veldig bekymret for ham, og flere instanser meldte det samme til NAV.

Mahad ble også et bindeledd til foreldrene. – Det at han snakket samme språk som dem, gjorde det mulig, og vi fant en god balanse der mor og far fikk en del informasjon om meg.

– Da kunne jo mor slappe av litt og slutte å gå rundt i sentrum og lete etter meg.

Lysbetont studium

– Og så fant jeg et studium her jeg bor nå, som jeg hadde veldig lyst til å ta. Det har gjort at jeg har klart å la være å reise til Oslo og tilbake til det gamle livet. Det gamle miljøet har jeg brutt all kontakt med.

Nå har han vitnemål på at utdanningen er fullført. Mahad var til stede på den høytidelige utdelingen, invitert av «Mohammed».

Ekte venner

Men under utdanningen var det tøft å holde motivasjonen til å være rusfri oppe. – Det positive nettverket og vennene jeg har fått her, har hjulpet, selv om de ikke vet hvilken fortid jeg har. Jeg har innsett hva en ekte venn er, og at det er en som bare ønsker deg godt. Det reflekterer jeg ofte over.

Én å snakke med

Når «Mohammed» ser tilbake, mener han det særlig er noe som kunne gjort det lettere.

– Jeg skjønner at det er umulig å få til på grunn av turnusjobbing, men i den perioden jeg slet mest, slet jeg på alle tider av døgnet. Da skulle jeg ønske at jeg kunne ringt for å få snakke med Mahad, som jeg følte meg trygg på. Jeg syntes det var vanskelig å ringe til vakttelefonen, siden jeg kunne møte noen som ikke kjente min historie, og jeg ville ikke utlevere meg til noen som ikke visste hvem jeg var.

Mot master

Dette er nå historie. «Mohammed» ser fremover. Han har tatt en bachelorgrad, men nøyer seg ikke med det. – Nå er jeg i gang med masterstudiet!

  • Er en oppsøkende tjeneste i Oslo sentrum for innbyggere og tilreisende i utsatte miljøer.
  • Har patruljer ute hver dag og kveld hele året - natt til lørdag og natt til søndag til kl. 04:00.
  • Driver feltarbeid og oppsøkende arbeid gjennom systematisk tilstedeværelse ute i Oslo sentrum.
  • Følger opp innbyggere og tilreisende i nært samarbeid med øvrig hjelpeapparat og nettverk.
  • Bygger bro mellom brukere og de som trengs for å ivareta brukere og pårørende.
  • En god relasjon, ivaretakelse av personvern, tillit og medvirkning er viktig.

Trenger du eller en i din familie/vennekrets hjelp?

Ta kontakt med uteseksjonen

Telefon